Alkmaar,
14
september
2017
|
14:32
Europe/Amsterdam

Alkmaarse studenten begeleiden jonge scholieren bij First Lego League

First+Lego+League+Inholland+Alkmaar

De komende tijd werken jonge scholieren uit Noord-Holland keihard toe naar de regiofinale van de FIRST LEGO® League op 22 november. Wel 18 teams van programmeren en bouwen robots onder begeleiding van Alkmaarse studenten Technische Informatica, Pabo-studenten, ouders en leerkrachten van basisscholen en voortgezet onderwijs. Het thema dit jaar is hydro dynamics. Afgelopen woensdag 13 september gaf paralympisch zwemster Chantal Molenkamp het startsein bij de kick-off van de robotwedstrijd bij Hogeschool Inholland Alkmaar.

Chantal Molenkamp vertelde over haar topsportcarrière. Chantal zwemt vanaf haar tiende levensjaar op hoog niveau. De klap kwam dan ook hard aan toen op vijftienjarige leeftijd Mixed Connective Tissue Disease werd vastgesteld. De auto-immuunziekte had ingrijpende gevolgen. Uiteindelijk zette ze door met haar sport en maakte onderdeel uit van de Nederlandse Paralympische zwemploeg in 2012 en 2016.  Net als de sportcarrière van Chantal draait ook het Lego League-thema dit jaar om water. “Ready, get set and flow! Hiermee geef ik het startsein voor de FIRST LEGO® League!”, kondigt Chantal aan.

 

De FIRST LEGO® League is een unieke internationale roboticawedstrijd voor kinderen van 9 t/m 14 jaar en biedt hen de mogelijkheid om in teamverband op een leuke en uitdagende manier in aanraking te komen met techniek. De komende periode gaan de 18 teams van scholen uit Noord-Holland aan de slag om de robots zelf te bouwen. Tijdens de regiofinale van de internationale wedstrijd op 22 november presenteren de leerlingen hun kunsten wat betreft robot design, teamwork, onderzoek, presentatie en projectplanning.

Studenten begeleiden basisschoolleerlingen
Emile de Koning, vierdejaarsstudent Technische Informatica, gaf tijdens de kick-off een workshop programmeren. “Ik geef vast een voorzet hoe je de robot zo kunt programmeren dat de robot van voor naar achter gaat rollen“, legt Emile uit. “Het leren filteren van water is superhandig, omdat deze robotwedstrijd ook om water draait”, vertelt Jelle Min, tweedejaarsstudent Civiele Techniek. Om zich goed op het begeleiden van de jonge deelnemers voor te bereiden doen 45 Pabo-studenten tijdens de kick-off ook zelf kennis op over programmeren en de techniek achter het robot bouwen. De studenten maken zo direct kennis met de leerlingen die zij de komende tijd op de scholen gaan begeleiden. Docenten Technische Informatica en Pabo-docenten zijn ook aangesloten en houden vinger aan de pols. De studenten gaan tot aan de finale een paar keer naar de teams op de scholen om de wedstrijd te begeleiden.

Deelnemende basisscholen
De volgende scholen nemen deel aan de robotwedstrijd: Bonhoeffer College uit Castricum, Waterlandschool uit Purmerend, Van Reenenschool uit Bergen, An Nasr Alkmaar, De Fonkelsteen uit Heerhugowaard, De Rietvink uit Zaandam, OBS Atalanta uit Heerhugowaard en CSG Jan Arentsz uit Alkmaar, De Branding uit Den Oever, Basisschool Dynamis uit Hoorn, Da Vinci College uit Purmerend, drie deelnemende scholen van Stichting Tabijn en vier teams van Het Kompas uit Alkmaar.

De regiofinale van de First Lego League vindt op woensdag 22 november plaats in de middag bij Hogeschool Inholland Alkmaar.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.