Alkmaar,
25
mei
2017
|
07:02
Europe/Amsterdam

Alkmaarse studenten zetten zich in voor Waerdse Energie Circuit

officiele-start-waerdse-energie-circuit-495x400

Studenten Werktuigbouwkunde en Technische Informatica krijgen een belangrijke rol bij het Waerdse Energie Circuit, een initiatief om bedrijven, instellingen en wooncomplexen in Heerhugowaard op een duurzame wijze met elkaar te verbinden. Het betreft een project van de gemeente Heerhugowaard, Hogeschool Inholland Alkmaar en energiebedrijven Kodi en Zon.

Monique Sam-de Nijs, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Heerhugowaard, verrichtte vorige week vrijdag de handeling voor de officiële start van het Waerdse Energie Circuit. Dit deed zij door de eerste meters te boren van de zogeheten warmtebron, die een centrale rol speelt in het duurzame project. De bron wordt uiteindelijk 170 meter diep en vormt de basis van een speciaal energienet waarbij warmte en koude in de aardbodem kan worden opgeslagen. Bedrijven die aan het circuit meedoen kunnen worden aangesloten op deze bron.

Studenten van de genoemde Alkmaarse opleidingen kunnen zich vanaf september 2017 gaan inzetten met hun kennis van installaties en data. Dit is onderdeel van hun onderwijstraject over duurzaamheid en duurzame energie.

Volgens de deelnemende partners is het project een “geweldig initiatief, waar zowel landelijk als vanuit Europa naar wordt gekeken”. Dat is ook de reden dat er steun is vanuit de Europese Unie, met een cofinanciering door het Rijk en de Provincie Noord-Holland.

“Deze officiële start laat zien waar we nu staan in het project, maar is tevens een zeer belangrijke stap voor een versnelling in de verduurzaming van de gemeente Heerhugowaard”, aldus wethouder Sam-de Nijs. “Dit is nodig om het gestelde doel van de gemeente Heerhugowaard, geheel energieneutraal in het jaar 2030, ook daadwerkelijk te realiseren!”

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de rijksoverheid, provincie Noord-Holland en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. 

 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.