Den Haag,
28
september
2017
|
15:20
Europe/Amsterdam

Beste Studies Elsevier: stijgende lijn

Elsevier

In de jaarlijkse special Beste Studies die vandaag verschenen is, geeft Weekblad Elsevier aan hoe tevreden studenten zijn over hun opleiding op universiteiten en hogescholen. Het onderzoek is gebaseerd op oordelen van studenten over hun opleiding in de Nationale Studenten Enquête (NSE) van 2017. In de lijst van 16 ‘brede hogescholen’ staat Inholland op de veertiende plaats net boven Hogeschool Rotterdam en Hogeschool Utrecht. Avans Hogeschool staat bovenaan in de lijst.

De ranglijst is gebaseerd op het oordeel van studenten op één vraag in de NSE van mei dit jaar: hoe tevreden ben je over je opleiding in het algemeen. Studenten gaven een score van 1 (zeer ontevreden) tot 5 (zeer tevreden). Inholland scoorde in de NSE 2017 een 3.8 (3.78 op een schaal van 1 tot 5, 3.74 in 2016) op algemene tevredenheid. Studenten zijn vooral te spreken over de docenten, de studiebegeleiding, de werkplekken en de informatievoorziening.

Aandachtspunt volgens de NSE blijft het bekendmaken van resultaten van toetsen en beoordelingen. De tevredenheid op dit punt is wel toegenomen, maar is nog voor verbetering vatbaar. Dit geldt ook voor de groepsgrootte bij hoor- en werkcolleges, daar is de tevredenheid licht achteruitgegaan.

Blij met stijgende lijn
“Net als eerder deze week in de HBO Keuzegids 2018 zijn we zeer blij dat onze inspanningen om onze onderwijskwaliteit te verbeteren, zich vertalen in mooie resultaten. De weg die we zijn ingeslagen werpt haar vruchten af”, reageert Jet de Ranitz namens het College van Bestuur. “De stijgende lijn van de algemene tevredenheid laat zien dat de nieuwe koers van onze hogeschool een positief effect heeft en we nu zowel in de Keuzegids als Beste Studies van Elsevier gestegen zijn.”

Net als in Elsevier is Inholland in de HBO Keuzegids 2018, in de lijst ‘grote hogescholen’, gestegen en van de laatste plaats af. De opleidingen Technische Informatica in Alkmaar, Verloskunde in Amsterdam én het Conservatorium in Haarlem komen uit de bus als de beste Inholland-opleidingen en hebben daarmee de speciale kwaliteitszegel ‘Topopleiding 2018’.

Naast een lijst van brede hogescholen, is het Elsevier-overzicht Beste Studies ingedeeld in specialistische hogescholen en kunsthogescholen. De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten krijgt de meeste waardering van de vier kunsthogescholen. NHTV Internationaal hoger onderwijs Breda is winnaar bij de specialistische hogescholen.

In de lijst met ‘brede universiteiten’ voert Universiteit Utrecht de lijst aan. Beste specialistische universiteit volgens Elsevier Beste Studies is Wageningen University. Beste technische universiteit is de Technische Universiteit Eindhoven.

Verschil aanpak Keuzegids en Elsevier
Zowel Elsevier als de Keuzegids baseert zich op oordelen in de Nationale Studenten Enquête (NSE) van Studiekeuze123.nl. Daarin vertellen zo’n 280 duizend studenten hoe ze over hun opleiding denken: zijn ze tevreden, wat vinden ze van hun docenten, hoe goed zijn de faciliteiten? Voor hun ranglijsten kiezen Elsevier en de Keuzegids wel een andere aanpak. Elsevier baseert zich op één vraag uit de NSE: hoe tevreden zijn studenten in het algemeen? Hoe meer positief beoordeelde opleidingen (en hoe minder negatief beoordeelde opleidingen), hoe hoger de onderwijsinstelling in de ranglijst staat.

De resultaten per opleiding vind je hier.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.