Amsterdam,
12
maart
2018
|
09:17
Europe/Amsterdam

'BKE-traject is een echte eyeopener'

Docent en coördinator delen hun ervaring met de Basis Kwalificatie Examinering

In heel Nederland behalen hbo-docenten het verplichte certificaat Basis Kwalificatie Examinering (BKE). Ook bij Inholland leren docenten in dit professionaliseringstraject om kritischer naar hun toetsen te kijken. Het resultaat is een hogere kwaliteit en verbetering van de examinering. Het team van de opleiding Mondzorgkunde van Inholland Amsterdam rondde het traject met succes af.

In het BKE-traject staat de toetscyclus centraal. Deze kent zeven fasen: Een examinator ontwerpt en construeert een toets en neemt deze af. Daarna volgen de beoordeling, analyse en registratie. De laatste stap in de cyclus, de evaluatie van alle fasen, is belangrijk voor de borging van de kwaliteit én maakt verbeteracties voor een volgende cyclus mogelijk.

Maatwerk voor iedereen
Judith Revet houdt zich als BKE-coördinator bezig met de inhoud van het professionaliseringstraject. “Bij Inholland zijn er twee – straks mogelijk drie – manieren om het certificaat te behalen. De ene is het traject met ondersteunende bijeenkomsten. De andere manier is volledig zelfstandig, met een eenmalige mogelijkheid tot feedback van een trainer.” Ze vertelt dat er daarnaast een pilot loopt voor overgekwalificeerde collega’s, die tijdens een criteriumgericht interview (CGI) op basis van bewijsmaterialen hun bekwaamheid kunnen aantonen. “We proberen zo maatwerk te leveren”, zegt Revet. “Sommige collega’s werken graag alleen, anderen hebben extra ondersteuning nodig of vinden het prettiger om in een groep te leren.”

Leerzame bijeenkomsten
“Als docententeam van Mondzorgkunde hadden we drie bijeenkomsten van een middag, waarop we rondom een bestaande of nieuwe toets een portfolio met verantwoording van onze keuzes maakten”, zegt Annemieke Paap, docent en secretaris van de eindexamencommissie bij de opleiding. Als team samen leren kent zo z’n voordelen. Elke opleiding heeft eigen vraagstukken en die komen vanzelf ter sprake tijdens de bijeenkomsten. Maar het is ook leerzaam als een groep bestaat uit collega’s van verschillende domeinen. “Je neemt dan een kijkje in elkaars keuken en ziet welke keuzes andere opleidingen maken”, zegt Revet.

Voor veel collega’s is het BKE-traject een echte eyeopener. Als docenten op metaniveau naar een toets kijken, zien ze dat hij deel uitmaakt van een groter geheel en dat er allerlei kwaliteitsstappen en keuzes mogelijk zijn.
Judith Revet, BKE-coördinator bij Inholland

Echte eyeopener
Omdat deelnemers zelf een toets mogen kiezen, wordt het BKE-traject betekenisvol voor hun eigen onderwijspraktijk. Revet: “Elke toets komt in aanmerking, want in principe doorloop je altijd dezelfde cyclus. Bovendien is een toets in mijn optiek nooit helemaal af, er is altijd verbetering mogelijk. Als docent borduurde je altijd al voort op eerdere toetsen, maar dat doe je nu uitgebreider, met een verantwoording.” Voor veel collega’s is het traject een echte eyeopener, zegt ze. “Als docenten op metaniveau naar een toets kijken, zien ze dat hij deel uitmaakt van een groter geheel en dat er allerlei kwaliteitsstappen en keuzes mogelijk zijn.”

Cijfers beter interpreteren
Paap zegt dat het BKE-traject haar vrij makkelijk af ging. “Ik volgde de master Leren en Innoveren en die kennis was nog vers. Ik kon de dingen die ik leerde daardoor snel plaatsen.” Tijdens het BKE-traject leerde ze veel over de analyse van toetsscores. “Als lid van de examencommissie wist ik daar al het een en ander vanaf, maar nu kan ik de cijfers nog beter interpreteren. Ik merk dat collega’s nu kritischer naar hun toetsen kijken, bijvoorbeeld om te zien of ze wel goed aansluiten op de leerdoelen.”

BKE goede basis voor verbetering
De BKE-certificaten mogen nu dan wel binnen zijn, maar de opleiding Mondzorgkunde blijft gewoon werken aan goede examinering en daarmee een hogere onderwijskwaliteit. Revet: “Nu de examinatoren hun bekwaamheid hebben bewezen, kan een team de volgende logische stap nemen en het toetsprogramma als geheel onder de loep nemen. Kan die bijvoorbeeld samenhangender of efficiënter? Ik hoop dat ook andere opleidingen ‘toetsvraagstukken’ straks standaard meenemen als ze nadenken over hun curricula. Het BKE-certificaat is een goede basis voor verdere verbetering.”

Meer weten over de Basis Kwalificatie Examinering?

Als medewerker van Inholland vind je meer informatie over de BKE-en SKE-trajecten via het Leerportaal. Ga naar 'opleidingscatalogus' en vervolgens naar 'docentprofessionalisering'.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.