Alkmaar,
21
april
2017
|
11:06
Europe/Amsterdam

Coco Candle kampioen Jong Ondernemen tijdens enerverend Mix & Match

De+winnaars+van+Jong+Ondernemen%3A+%28v.l.n.r.%3A+Jack+van+Baar%2C+Luke+Keizer%2C+Robert+Olie+en+Daan+Schut.%29

Terwijl er op het veld van AZ geen kip te bekennen is, zijn er donderdag in Alkmaar wel andere bijzondere ‘wedstrijden’ gaande in het AFAS-stadion. In de VIP-lounge ‘mixen’ honderden Inholland-studenten om een match te vinden met interessante opdrachtgevers voor stages en afstudeeropdrachten in de technische sector. Met in de spannende slotfase, de bekendmaking van de winnaar van de Jong Ondernemen-challenge. Wie gaat er met de beker naar huis?

Steeds meer bedrijven in de regio Alkmaar, en inmiddels ook daarbuiten, hebben wel oren naar een live-ontmoeting met potentiële toekomstige werknemers. Waar elders dan bij Mix & Match vind je immers zoveel technisch talent bij elkaar? Honderden studenten van opleidingen van het Domein Techniek, Ontwerpen en Informatica uit Alkmaar, Haarlem en Amsterdam zijn present. Eerst zijn de bedrijven aan de beurt, waaronder TATA Steel, MVSA Architects, Dura Vermeer, HGG Profiling Equipment en ERIKS, om zichzelf te presenteren. Na de pitches nemen studenten plaats aan tientallen ronde tafels om kennis te maken met hun favoriete werkgevers.

Mix & Match in de lift
Strak in het pak laveert Lesley Zwart zelfverzekerd en trots tussen de tafels door, de talloze gesprekken observerende. Als organisator van het event kan de voorzitter van de studievereniging Technische Bedrijfskunde tevreden zijn. Wat twee jaar begon bij Inholland Alkmaar met 20 bedrijven voor een beperkt aantal opleidingen, is immers nu al uitgegroeid tot een evenement met 53 bedrijven.

 

“Vorig jaar hebben we nog best veel moeite moeten doen om bedrijven naar het event te krijgen, maar je merkt dat ze ons dit jaar beter weten te vinden, we werden ook gebeld door ondernemingen die niet direct benaderd waren en hebben zelfs bedrijven áf moeten bellen”, zegt Lesley. “Voor bedrijven werpt een event als dit z’n vruchten af. Dat is natuurlijk ook de grote toevoeging die je hier wilt geven. Voor de studenten, vooral ook de eerste en tweedejaars, is het een ideale manier om kennis te maken en te netwerken in een professionele omgeving.”

Op zoek naar technisch talent
Met al meerdere matches op zak is HR-adviseur Marloes Brandjes van ERIKS helemaal in haar nopjes. Haar bedrijf, met hoofdvestigingen in Alkmaar, Rotterdam, Capelle en Roermond, is specialist op het gebied van werktuigbouwkundige componenten. Als hoofdsponsor van de studievereniging Technische Bedrijfskunde is ERIKS ook sinds jaar en dag verbonden aan Inholland, met Mix & Match als dé mogelijkheid om vers technisch talent aan zich te binden.

Lesley Zwart, voorzitter studievereniging TBK
Voor de studenten is Mix & Match een ideale manier om kennis te maken en te netwerken in een professionele omgeving.
Lesley Zwart, voorzitter studievereniging TBK

“Regelmatig zijn wij op zoek naar stagiaires en afstudeerders, voor ons is het dus belangrijk om ons hier als werkgever en potentiële stageverlener te presenteren”, legt Marloes uit. “Technische mensen zijn schaars, daarom is het belangrijk om aan een goed netwerk te bouwen. Mooi dat het nu zo groot is opgezet hier, zo komen we in contact met studenten Werktuigbouwkunde, maar ook andere opleidingen van Inholland. Bij selectie kijken we of iemand bij de organisatie past en in de toekomst bij ons in dienst zou kunnen treden. We hebben inmiddels al wat mooie contacten gelegd om in september mee aan de slag te gaan!”

Bouwkundestudent Tarkan Özbakir heeft na gesprekken met twee architectenbureaus en vastgoedreus Dura Vermeer genoeg ideeën voor zijn tweede stage in zijn volgende derde studiejaar. “Ik wil iets doen wat ik nog niet heb gedaan, zo gevarieerd mogelijk voor mijn eigen ontwikkeling. Ik denk dat Dura Vermeer me aanspreekt, een heel groot bedrijf met veel variatie in werk. Ik wil niet twintig weken lang hetzelfde doen. Ik vind het een geslaagde bijeenkomst”, concludeert Tarkan.


V.l.n.r.: Robert Olie, Jack van Baar, Luke Keizer en Daan Schut

Cocos Company wint Jong Ondernemen
Meer dan geslaagd is het evenement voor Jack van Baar, Luke Keizer, Daan Schut en Robert Olie van de Cocos Company. Onder luid gejuich van de zaal mogen de studenten Technische Bedrijfskunde de trofee voor het Jong Ondernemen-project in ontvangst nemen. De jonge ondernemers ontdekten dat van het afval van kokosnoten (de buitenste schil) een hard en hoogwaardig duurzaam materiaal vervaardigd kan worden. Dit ‘cocopeat’ is geschikt om talloze producten mee te maken en de boer op te gaan. Begonnen zijn ze met de Coco Candle, maar er ligt nog veel meer in het verschiet.

“Geweldig!”, reageren Robert Olie en Jack van Baar. “We hebben hier echt hard voor gewerkt, letterlijk dag en nacht om het voor elkaar te krijgen.” Net als andere teams van de opleiding kregen de heren de opdracht om in een half jaar een nieuw product te bedenken en in de markt te zetten. En met succes. Ze staan op het punt naar Afrika af te reizen om daar hun product in de markt te zetten, daar krijgen ze hulp bij van PUM, een vrijwilligersorganisatie van gepensioneerde experts in het bedrijfsleven en Africa in Motion, een organisatie die zich inzet voor de economische emancipatie van het continent.

Robert: “Ze hebben ons benaderd voor een pilot, daar zijn we twee weken geleden mee gestart. Als alles goed gaat kunnen we een fabriek neerzetten en uitbreiden, wellicht zelfs naar andere continenten! We zouden eventueel ook zaken kunnen doen met bedrijven als IKEA, die willen investeren om te vergroenen en te verduurzamen. Zij maken nu tafels van hout met een heleboel lijm erin, dat kan in plaats daarvan ook ons cocopeat worden. Ik loop wel op de zaken vooruit dan, maar het zou zomaar kunnen, waarom niet?”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.