Amsterdam/Amersfoort,
10
april
2017
|
13:10
Europe/Amsterdam

Collega-hogescholen enthousiast over Inholland-workshop langstuderen

Hoe geef je langstudeerders de aandacht, tijd en energie die zij verdienen om ze weer grip te laten krijgen op hun toekomst? Jacqueline Hoogenboom, programmamanager langstuderen en beleidsmedewerker Irene Witteman gaven de afgelopen week bij de Hogeschool van Amsterdam én het jaarcongres van de Vereniging Hogescholen in Amersfoort een interactieve workshop om deze vraag te beantwoorden. Deelnemers reageerden enthousiast. “Een leerzame, persoonlijke en dynamische manier om met langstudeerders aan de slag te gaan.”

Tijdens de interactieve workshop ‘Langstuderen: Op het juiste spoor’ konden de deelnemers kennismaken met de achtergrond en beleidsmatige aanpak van langstuderen bij Inholland. Vanaf september 2014 hebben veel medewerkers zich ingezet om studenten te helpen die om diverse redenen langer deden over hun opleiding en hen weer in beweging te brengen. Vanaf september 2014 daalde het aantal langstudeerders en veel studenten vonden hun richting. Een spoor dat in veel gevallen leidde tot een diploma en soms tot het gezamenlijke besluit om een andere weg in te slaan.

Kim Hulsen, staffunctionaris Hogeschool Zuyd
Een leerzame, persoonlijke en dynamische manier  om met langstudeerders aan de slag te gaan. Zeer interactieve workshop. Ga zo door!
Kim Hulsen, staffunctionaris Hogeschool Zuyd

Vanaf september 2016 is het langstuderen een onderdeel geworden van het verbeteren van het studiesucces. Jacqueline: “We richten ons dan ook op de preventie van het langstuderen. Nu zijn de teams aan zet, is er per domein een kernteamlid en delen we de ervaringen Inholland-breed.”

Leren van elkaar
Tijdens de workshop namen Irene en Jacqueline de deelnemers mee door de studieloopbaan van een fictieve langstudeerder en lieten zij hen meedenken over mogelijke interventies. Aan het eind van de workshop was ruimte voor discussie. Irene: “Daar merken we dat veel hogescholen worstelen met hetzelfde probleem en dat iedereen het prettig en leerzaam vindt om de langstudeerproblematiek op transparante wijze met elkaar te bespreken. We kunnen nog veel van elkaar leren!”

Margot Pluijter, beleidsadviseur Hogeschool Rotterdam
Wat een goed gebruik van analyses om samen met studenten te zoeken naar oplossingen bij langstuderen.
Margot Pluijter, beleidsadviseur Hogeschool Rotterdam

Jacqueline vult aan: “Het krachtige van onze aanpak vinden de deelnemers onze gedeelde visie over de domeinen heen, het commitment van het College van Bestuur, domeindirecteuren, alle andere betrokken collega’s en de onderlinge samenwerking binnen het project en de ruimte om van elkaar te leren. Ook de persoonlijke aanpak, de betrokken en zakelijke houding die we aannemen ten opzichte van de langstudeerders spreekt de deelnemers aan.”

Op het juiste spoor
Na afloop van de workshop ontvingen alle deelnemers het boekje ‘Langstuderen: Op het juiste spoor’, dat Hogeschool Inholland in november 2016 heeft gepubliceerd. In dit boekje beschrijven Jacqueline Hoogenboom, Berta Papa (beleidsmedewerker) en Irene Witteman de interventies en de resultaten van de aanpak. Zij worden zichtbaar gemaakt aan de hand van persoonlijke verhalen van studenten en begeleiders.

Van het boekje zijn inmiddels meer dan 500 exemplaren verspreid en is de uitgave veelvuldig online gedeeld. Irene en Jacqueline hebben meerdere aanvragen voor de workshop van andere hogescholen gekregen en verzoeken om te sparren over hun visie en werkwijze en mogelijkerwijs krachten te bundelen.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.