Alkmaar,
02
oktober
2017
|
14:05
Europe/Amsterdam

Decanen regio Alkmaar weer up to date over hoger onderwijs

Letterlijk en figuurlijk kregen de Noord-Hollandse decanen en collega’s van hogescholen en universiteiten op 28 september een tas vol informatie over de ontwikkelingen in het hoger onderwijs. Jaarlijks komen bijna 50 decanen van middelbare scholen van decanenkring Noord-Holland Noord naar de Decanendag die wordt gehouden bij Inholland Alkmaar. Zij zijn dit jaar getrakteerd op presentaties over ontwikkelingen bij de opleidingen van de Hogeschool van Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit en Inholland Alkmaar.

Nieuw curriculum Social Work
“Het is een uitdagend vak om mensen te helpen en de ontwikkelingen in de maatschappij zijn zo divers dat het vraagt om een nieuw curriculum bij de opleidingen Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Maatschappelijk Werk & Dienstverlening.” Stella Wielaart, teamleider SPH en MWD, legde uit dat deze opleidingen en Cultureel Maatschappelijke Vorming verder gaan onder de (landelijke) nieuwe naam Social Work. “De opleiding krijgt overal een zelfde basis en een regionale inkleuring.”

Strategisch relatiebeheerder Alex de Jager deed de aftrap van de Decanendag en vertelde over de nieuwe campagne van Hogeschool Inholland, het nieuw ingerichte gebouw en de duurzame maatregelen die daarbij zijn ingezet.

Business Studies
Bert de Jong, docent en onderwijsontwikkelaar bij de opleiding Business Studies van Inholland, vertelde over de afstudeerrichtingen. In deze opleiding krijgen studenten een brede basis, waarna zij kunnen kiezen voor richtingen Marketing, Ondernemen, Management & Beleid, Human Resource Management, Banking & Insurance die allen passen bij de vraag in de maatschappij.

“Bedrijven vragen om all round-medewerkers”, verklaart De Jong de opzet van de opleiding. “Een HRM-medewerker moet ook kennis hebben over finance en de markt. Onze studenten werken ook aan zeer bijzondere projecten, zoals het streven van de gemeente Alkmaar om in 2050 geheel aardgasvrij te zijn. We krijgen positieve reacties uit het werkveld. Bedrijven geven aan dat onze studenten zeer breed georiënteerd zijn en goed kunnen samenwerken.”

Lerarentekort
Cor Valkering, Pabo-docent en –coördinator, en Ab Strampel en Siebrand Konst van basisonderwijsstichtingen Surplus en Flore luidden de noodklok over het lerarentekort. Zij deden daarom een oproep aan de decanen om leerlingen enthousiast te maken voor de Pabo. “Hoe krijgen we genoeg studenten bij de Pabo, het tekort aan leerkrachten is enorm. Op dit moment is het tekort 3000 docenten en dat gaat alleen nog maar groeien de komende jaren naar waarschijnlijk een tekort van 10.000.”

Vanuit de Hogeschool van Amsterdam A sprak Ed Toussaint, opleidingsmanager over de nieuwe opleiding Finance, Tax & Advice. Regien Bloch, relatiebeheerder vo van UvA gaf een toelichting op de ontwikkelingen bij de universiteit. Zij organiseren een nieuwe studiekeuzeactiviteit in januari voor 4 en 5vwo. Siema Ramdas van de VU nam de decanen mee in een presentatie over de VU Learn! Academy. Via deze Academy worden docenten gefaciliteerd in de uitdagingen en kansen waar ze voor staan.

Frederike Albrecht, voorzitter van de Decanenkring NHN liet weten: “Wat een mogelijkheden die wij onze leerlingen nu kunnen laten zien! De verbreding bij veel opleidingen van Inholland is goed voor de twijfelende leerling. En fijn dat ze kunnen gaan studeren in de nieuwe frisse omgeving van Inholland Alkmaar, prachtig gebouw!”

“Ik ben blij dat ik heb kunnen zorgen dat de decanen op hun ouder- en leerlingenavonden weer de meest recente informatie kunnen geven dankzij deze Decanendag, ” vertelt Truus Wening, organisator van de Decanendag en relatiebeheerder van Inholland Alkmaar.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.