Rotterdam,
14
september
2017
|
11:34
Europe/Amsterdam

'Deze flexibele deeltijdvariant gaat met zijn tijd mee!'

Eerste studenten van start met flexibele deeltijdvariant SJD

Eerste+studenten+SJD+flexibele+deeltijd+van+start

Zestien studenten zijn in het nieuwe collegejaar van start gegaan met de nieuwe flexibele deeltijdopleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) van Hogeschool Inholland. Tijdens een tweedaagse introductie maakten ze kennis met elkaar en de docenten. Allemaal met enthousiasme om van deze opleidingsvariant een succes te maken. “Ik verwacht met deze opleiding nog meer zelfdiscipline te ontwikkelen en dat ik mijn kennis enorm mag verrijken”, zegt Apollonia Barreiro de Leon, een van de nieuwe studenten. 

Apollonia woont in Rotterdam en werkt bij het Serviceteam Werk en Inkomen van de gemeente Rotterdam en wil graag doorgroeien, vandaar dat ze deze opleiding heeft gekozen. “Ik ben erg leergierig en zou graag aan de slag willen als inkomensconsulent of werkconsulent en van daaruit weer doorgroeien. Voor mijn gevoel zal ik waarschijnlijk nooit uitgeleerd zijn!”

Toen Apollonia tijdens de informatiebijeenkomst hoorde dat het om een flexibele deeltijdopleiding ging, was ze aanvankelijk verrast. Ze had begrepen dat zij zich voor een reguliere deeltijdopleiding had aangemeld. Het “zelfverzekerde verhaal” van coördinator Diane van Ruyven maakte haar echter snel enthousiast. “Ik ben goed gaan luisteren naar wat deze nieuwe opleidingsvariant inhoudt en ben echt aangenaam verrast. Deze vorm waarin de studie wordt aangeboden gaat met zijn tijd mee!”

Je eigen tempo bepalen
Apollonia (zie foto) heeft inmiddels een persoonlijke leercoach waarmee ze haar eigen leerplan opstelt. “Je kunt tot een zekere hoogte je eigen tempo bepalen en hoeft geen uren colleges te volgen en (voor zover ik weet) geen suffe groepsopdrachten te doen. En het enige wat voor mij nodig is, is om thuis een geschikte werkplek te hebben met een goede laptop om de weblectures, filmpjes, proeftoetsen en opdrachten goed te volgen en uit te voeren. Verder ziet het ernaar uit dat deze opleiding erg goed is te combineren met werk en privé. Voor mij zijn er tot nu toe dus geen nadelen en hoe fijn is het om in je eigen vertrouwde omgeving te kunnen studeren!?”

De flexibele deeltijdopleiding SJD wordt aangeboden in Rotterdam. De bacheloropleiding is bedoeld voor professionals die werken in de sociaaljuridische dienstverlening en graag willen doorgroeien naar een hogere functie of zich verder willen verdiepen in Nederlandse wet- en regelgeving. “Het is ook een mooie kans voor mensen met hbo-denk- en –werkniveau om op een andere manier hun hbo-diploma te halen”, aldus manager Onderwijs & Onderzoek Ingrid Moes.

Je eigen leerplan opstellen
Het traject onderscheidt zich van reguliere deeltijdopleidingen doordat studenten geen vast programma volgen, maar in overleg met hun leercoach een eigen leerplan opstellen. Studenten kunnen zelf bepalen wanneer zij toetsen maken en hoe zij zich op deze toetsen voorbereiden. Zo kunnen zij de stof zelfstandig tot zich nemen, gebruik maken van weblectures en colleges volgen met de voltijdstudenten.

Ook behalen de studenten studiepunten door leeruitkomsten op hun werk te realiseren en vervolgens te laten valideren. Studenten komen twee middagen per periode naar school en krijgen dan een wisselend programma. Zo is er aandacht voor studievaardigheden en wordt er soms een masterclass georganiseerd. Studenten hebben altijd de gelegenheid om individueel in gesprek te gaan met hun leercoach.

Meer flexibele varianten
Naast de flexibele deeltijdopleiding SJD, biedt Inholland ook de flexibele deeltijdvarianten aan van Technische Bedrijfskunde (TBK), Business IT & Management (BIM), Social Work (Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Maatschappelijk Werk en Dienstverlening),Tuinbouw & Agribusiness. Daarnaast werken VUmc Academie en Inholland aan een nieuwe flexibele deeltijdopleiding voor mbo-verpleegkundigen met veel werkervaring om zich ‘door te scholen’, ook de Pabo (Leraar Basisonderwijs) gaat starten met flexibel deeltijdonderwijs.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.