Delft,
10
oktober
2017
|
12:30
Europe/Amsterdam

Drie genomineerden Inholland Delft voor lucht- en ruimtevaartprijzen

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Fonds nomineerde zaterdag drie studenten Luchtvaarttechnologie van Inholland Delft voor zijn NLF Stimuleringsprijzen 2017. Hosam Ebrahim, Fabian Nett en Jordi van der Plas haalden in Noordwijk met hun afstudeeronderzoeken de laatste ronde van de wedstrijd, die als motto ‘Stimuleren om te Excelleren’ heeft.

Ieder jaar kunnen studenten van drieëndertig lucht - en/of ruimtevaartgerelateerde opleidingen met hun onderzoek meedingen naar de NLF-prijzen. Een jury beoordeelt hun inzendingen onder andere op inhoudelijke kwaliteit, de bijdrage aan lucht- en ruimtevaart, mate van vernieuwing en originaliteit. Hbo’ers maken kans op de Generaal Snijders Prijs ter waarde van € 5000. Voor de André Kuipers Ruimtevaartprijs (€ 2500) is er een competitie tussen het wo, hbo en mbo.

Nu Hosam, Fabian en Jordi de publieke beoordelingsronde hebben doorstaan, zijn de verwachtingen hooggespannen, want eerder gingen studenten Luchtvaarttechnologie hen met succes voor. Zo won Menno van Ooyen vorig jaar de Generaal Snijders Prijs en gingen Wolraad Kempe en Yvar in ’t Veld in 2015 aan de haal met de André Kuipers Ruimtevaartprijs.

Lees onder de foto verder over de onderzoeken van de genomineerden.

Vernieuwend werk
De drie Inholland-studenten zijn genomineerd op basis van hun afstudeerwerk voor de opleiding Luchtvaarttechnologie. Hosam Ebrahim (links op de foto) deed tijdens zijn afstudeeropdracht ‘3D explosive forming’ voor het bedrijf 3D Metal Forming onderzoek naar het simuleren van spanningen in een product. Deze spanningen ontstaan tijdens het productieproces en tijdens de warmtebehandeling. Volgens zijn Martin Uiterwijk, stagebegeleider bij Inholland, deed Hosam “goed en vernieuwend werk”. Een heel hoog cijfer voor de techniek en de kwaliteit was volgens hem daarom onvermijdelijk.

Vliegen langs boeien
Fabian Nett (midden) deed onder de titel ‘Ontwikkeling/optimalisatie van een drone voor het vliegen langs boeien’ afstudeeronderzoek bij de Griffith University in Brisbane. “Fabian was duidelijk erg gespitst op een goed en tijdig resultaat”, zegt afstudeerbegeleider Jean-Luc Moerel. “Dat heeft veel indruk gemaakt op zijn begeleiders. Er zal een gezamenlijke paper voortvloeien uit zijn resultaten.” Fabian richtte zich op toepassing van een drone voor het vliegen langs boeien in zee. Bij de boeien wordt data ontvangen over de waterkwaliteit en worden monsters genomen ter controle van de metingen ter plekke. Verder keek Fabian naar optimalisatie van de vluchttijd van de drone door het toevoegen van extra batterijen, zodat er zoveel mogelijk boeien tijdens één vlucht kunnen worden bezocht.

Draagraket voor satellieten
'Design Interstage Vega-C' is de titel van het ontwerpconcept dat Jordi van der Plas uitwerkte voor Airbus Defence and Space Netherlands. Dat bedrijf ontwikkelt een belangrijk onderdeel van draagraket Vega, die kleine satellieten in een baan om de aarde brengt. Jordi toonde aan dat er een flinke gewichtsreductie mogelijk is in vergelijking met bestaande structuren. Bijzonder is dat hij in competitie werkte met een andere student en toch goed samengewerkt heeft, met rapporten van hoog niveau als resultaat. Grote delen van Jordi's rapportage zijn heel bruikbaar voor het verwerven van toekomstige opdrachten bij AirbusDS en daarom van waarde voor de ruimtevaartindustrie.

Alle genomineerden presenteren zich tijdens het NLF-gala op vrijdag 27 oktober 2017 in Hotel van Oranje te Noordwijk, waarna de jury de winnaars bekendmaakt.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.