Den Haag,
07
maart
2017
|
07:47
Europe/Amsterdam

Een hart onder de riem voor studenten met heimwee

Lost+in+Translation

Baris Altinoz en Ramona Valimareanu organiseerden in januari een dag rond een onderwerp waar weinig over gepraat wordt: heimwee. Studeren in een ander land is een spannende uitdaging en je thuis kan soms ver weg lijken. De derdejaarsstudenten Media en Entertainment Management (Engelstalige variant) besloten hun medestudenten een hart onder de riem te steken met een originele dag vol activiteiten.

“Ramona komt uit Roemenië en ik uit Turkije. Beiden hadden we heimwee en wisten niet wat we eraan konden doen”, zegt Baris. Ze haalden inspiratie uit een seminar over de ervaringen van expats en wilden een vergelijkbaar evenement bij Inholland Den Haag organiseren. “Buitenlandse studenten zijn vaak erg ambitieus, maar stoppen soms met hun studie omdat ze hun thuisland missen. Ze weten niet goed wat hun identiteit en thuis is en verliezen daardoor hun zelfvertrouwen.” Een dag met masterclasses, workshops, debat, muziekoptredens en teambuilding moest hen een hart onder de riem steken.

Lekker eten
Een masterclass ging over de psychologische aspecten van het wonen in een ander land, en een Duitse Inholland-collega vertelde over de reis die zij aflegde voordat ze zich in Nederland vestigde. De laatste lezing ging gaf oplossingen voor heimwee. De dag werd afgesloten met hapjes van over de hele wereld. Baris: “Lekker eten brengt mensen bij elkaar!” De activiteiten waren ook bedoeld voor Nederlanders. “Ze horen te weten hoe buitenlandse medestudenten zich voelen. Maar Nederlanders hebben zelf ook baat bij deze kennis, want ook zij kunnen in het buitenland gaan werken of studeren.”

 


Promovideo Lost in Translation.

Tip: heb geduld
Als kind van diplomaten woonde Baris in veel verschillende landen. Ramona studeert nu in Portugal: “Eerst ontkende ik dat ik heimwee had en moest toegeven dat ik mijn familie, vrienden en de Roemeense natuur en keuken erg miste. Door mijn geliefden zo vaak mogelijk te zien, kan ik ermee omgaan.” Welke praktische tips heeft ze voor Inholland-studenten? “Heb geduld. Verwacht niet dat je direct geïntegreerd bent als je naar een ander land gaat. Die onrealistische verwachting kan heimwee veroorzaken.”

Meer activiteiten
Het valt Ramona op dat er al veel aandacht voor buitenlandse studenten is bij Inholland. “Zeker bij onze opleiding, die de studenten probeert te verbinden in een ‘familie-community’. Als je ergens tegenaan loopt, zijn er altijd mensen die naar je willen luisteren.” Maar het kan altijd beter. Baris en Ramona hopen samen met de hogeschool meer activiteiten voor buitenlandse en andere reislustige studenten te organiseren.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.