Haarlem,
18
juli
2018
|
14:34
Europe/Amsterdam

Eerste lichting Business Studies Inholland Haarlem afgestudeerd

Vier jaar geleden startte Hogeschool Inholland de opleiding Business Studies. Op 17 juli namen de eerste 65 afgestudeerden van Inholland Haarlem hun diploma in ontvangst. “Elke diploma-uitreiking is bijzonder, maar deze heeft een speciaal randje. Voor ons is het de bevestiging dat de nieuwe opzet, waarbij studenten zich specialiseren vanuit een brede basis, een schot in de roos is”, aldus Patty van Asselt, opleidingsmanager Business Studies van Hogeschool Inholland Haarlem.

“We leiden professionals op die zowel allround zijn als specialist binnen hun eigen expertise.” De keuze voor deze opzet komt voort uit de veranderingen in de arbeidsmarkt. “Er bleek grote behoefte te zijn aan mensen die zich niet beperken tot één onderdeel van een organisatie, maar in staat zijn over de grenzen van hun eigen vakgebied heen te kijken. Creatieve, doortastende en ondernemende medewerkers die het geheel overzien en begrijpen hoe verschillende aspecten met elkaar samenhangen.”

Patty van Asselt, teamleider Business Studies Haarlem
Elke diploma-uitreiking is bijzonder, maar deze heeft een speciaal randje. Voor ons is het de bevestiging dat de nieuwe opzet, waarbij studenten zich specialiseren vanuit een brede basis, een schot in de roos is.
Patty van Asselt, teamleider Business Studies Haarlem

Opzet
De eerste twee jaar zijn generalistisch van opzet. “Het voordeel is tweeledig. Ten eerste doen de studenten kennis en vaardigheden op in meerdere vakgebieden waardoor ze weten wat er binnen een onderneming allemaal speelt. Zo overzien ze het geheel en begrijpen ze beter hoe verschillende aspecten met elkaar samenhangen. Vanuit deze bigger picture gaan ze op zoek naar creatieve oplossingen, kruisverbanden en nieuwe mogelijkheden. En ten tweede, omdat ze in de eerste twee jaar met alle aspecten te maken krijgen, weten ze ook beter waar hun persoonlijke interesse ligt. Dat maakt de keuze voor een van de zes afstudeerrichtingen een bewuste keuze.” De afstudeerrichtingen zijn: Ondernemen, Marketing, Management & Beleid, Human Resource Management, Banking & Insurance en Logistiek.

Praktijk
Bij de opzet van Business Studies is goed geluisterd naar de behoeften vanuit de praktijk. Daarnaast werkt de opleiding intensief samen met het bedrijfsleven. Patty is benieuwd hoe deze groep net-afgestudeerde studenten het straks gaat doen in hun werk. “We hebben ze opgeleid voor de arbeidsmarkt van nu en van morgen. Met dit diploma zijn ze klaar voor een mooie carrière. Ik wens ze dan ook allemaal heel veel succes!”

Sanne Scheffers, afgestudeerd in Business Studies, richting Marketing
Ik kwam erachter dat ik zowel ondernemen als marketing erg leuk vond. Het werd uiteindelijk marketing: je kunt lekker creatief denken, daar hou ik van.
Sanne Scheffers, afgestudeerd in Business Studies, richting Marketing

Bankwezen
Koen Mol (22) is afgestudeerd in de richting Management & Beleid. “Ik dacht eerst dat ik voor Bedrijfseconomie zou gaan, maar kwam er gaandeweg achter dat het bankwezen beter bij mij past. Dus de keuze voor een brede opleiding met in een latere fase specialisatie is mij goed bevallen!” Ook Sanne Scheffers (20) vond het vier jaar geleden best lastig om een studie te kiezen: “Ik wilde iets economisch doen, zo breed mogelijk omdat ik het gewoon nog niet precies wist. Ik kwam erachter dat ik zowel ondernemen als marketing erg leuk vond. Het werd uiteindelijk marketing: je kunt lekker creatief denken, daar hou ik van. Nu ga ik een half jaar werken bij een hotel bij Schiphol, waar ik mijn afstudeeropdracht heb gedaan. Over een jaar wil ik verder gaan studeren: ofwel een master, ofwel een nieuwe bachelor.”

Bedrijfsprocessen
Carlos Wesstein en Suzanne Bon hebben beiden gekozen voor de afstudeerrichting Logistiek. Suzanne (21): “Toen ik destijds voor Business Studies koos vond ik dat best een gok, want het was toch een nieuwe opleiding die zich nog niet had bewezen. Maar zeker geen spijt hoor, ik vind het heel gunstig om met een brede blik naar bedrijfsprocessen te kunnen kijken.” Ze gaat nu eerst een jaartje reizen, gewoon omdat het nu nog kan en om haar Engels bij te schaven. Carlos (23) heeft een baan gevonden bij het bedrijf waar hij is afgestudeerd: “Ik word procesoptimalisator. Die functie sluit perfect aan bij mijn studie, want ik begin vanuit het perspectief van de logistiek, maar uiteindelijk kunnen verbeteringen in het proces ook bijvoorbeeld financiële en personele gevolgen hebben. En dat is nu voor mij ook geen onbekend terrein!”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.