Amsterdam,
07
februari
2018
|
06:03
Europe/Amsterdam

Feestelijke afsluiting keuzedeel doorstroom mbo-hbo

Een feestelijke afsluiting vond plaats bij de opleiding Maatschappelijk Werk & Dienstverlening in Amsterdam voor het keuzedeel doorstroom mbo-hbo, waarbij enthousiaste mbo-studenten van het Nova College hun eindpresentatie hielden. Docenten van Inholland begeleidden een half jaar lang dertig mbo'ers bij hun keuzeproces. Om de studenten de gelegenheid te geven de sfeer goed te proeven werden ze gekoppeld aan peercoaches, die zelf ook voor de keuze hebben gestaan om na hun mbo-opleiding door te stromen naar het hbo.

Mbo-studenten presenteerden enthousiast hedendaagse onderwerpen die spelen in de jeugdzorg, zoals het behouden van een positieve ouder-kind relatie in de jeugdzorg, omgaan met ADHD in het onderwijs, jeugdcriminaliteit onder jongeren van Marokkaanse afkomst en opvoedingsondersteuning bij autisme of een hersenaandoening. Tijdens de eindpresentaties lieten de gemotiveerde en leergierige studenten zien wat zij in korte tijd hadden geleerd. Duidelijk werd dat zij door hun zoektocht en het opdoen van nieuwe vaardigheden een hechte groep zijn gaan vormen.

Peter Derksen, docent Maatschappelijk, Werk & Dienstverlening
Deze vorm van keuzeonderwijs ervaar ik als zeer zinvol. Nog te veel studenten haken in het eerste jaar af vanwege een verkeerde keuze. De keuzemodule helpt de mbo-studenten een goede keuze te maken voor hun toekomst.
Peter Derksen, docent Maatschappelijk, Werk & Dienstverlening

"Deze vorm van keuzeonderwijs ervaar ik als zeer zinvol. Nog te veel studenten haken in het eerste jaar af vanwege een verkeerde keuze, of het verkeerd inschatten van de moeilijkheidsgraad van het hbo. De keuzemodule helpt de mbo-studenten een goede keuze te maken voor hun toekomst", zegt Peter Derksen, docent methodiek verslavingszorg van het keuzedeel.

Doorstroom bevorderen
Het doel van de keuzemodule is om de doorstroom naar het hbo te bevorderen. In samenwerking met Hogeschool van Amsterdam krijgen mbo-studenten de uitnodiging om bij Inholland landelijk vastgestelde vaardigheden op te doen, zoals meestuderen, onderzoeksvaardigheden, literatuuronderzoek, samenwerken en reflecteren. Hierdoor hebben ze vast een voorsprong bij hun doorstroom naar het hbo.

Margot Wagemaker, docent sociaal-agogische vakken bij het Nova College is ook positief over het programma. "Studenten geven aan dat ze door het keuzedeel van mening zijn veranderd. Met name door de peercoaches, die als rolmodel hebben gediend, maar zeker ook door de colleges van de hbo-docenten, kregen de mbo studenten het gevoel: oke, als dit is wat het inhoudt, dan kan ik dit en dan wil ik dit!"

Mara van Faassen, coach en student Maatschappelijk, Werk & Dienstverlening
Onzekerheid en angst spelen een grote rol bij mbo'ers. Als ik ze vertel dat ik het heel eng vond om de overstap naar het hbo te maken, merk ik dat ze veel aan mijn verhalen hebben en dat deze ook hoop geven om de stap naar het hbo te maken. Ze voelen zich gesteund.

 
Mara van Faassen, coach en student Maatschappelijk, Werk & Dienstverlening

Peer coaching
Peer coaching speelt een belangrijke rol in het proces. De studenten van het Nova College krijgen hierdoor een breder inzicht in hun mogelijkheden en leren de juiste keuze te maken. Zo krijgen mbo'ers tips om voor hun mogelijkheden ook buiten de regio te zoeken. 

Daarnaast komen er geregeld studenten voorbij die wel weten wat ze willen maar hulp nodig hebben om wegwijs te worden in het oerwoud aan verschillende hbo-opleidingen. Ook zijn er studenten die erachter komen dat ze bij een hbo-opleiding niet op hun plek zijn. "Tijdens mijn gesprekken met de mbo'ers vertelde ik dat ik het heel eng vond om de stap van mbo naar hbo te maken", zegt Mara van Faassen, coach en Inholland-studente Maatschappelijk Werk & Dienstverlening. "Ik merk dat onzekerheid en angst een grote rol speelt onder de mbo-studenten. Achteraf blijkt ook dat ze veel aan mijn verhalen hebben en dat het sommige ook hoop geeft om de stap naar het hbo te maken. Het heeft echt inlvoed op de keuze van studenten, ze voelen zich gesteund." 

In de startblokken
Hennita Kes, organisator van de keuzemodule bij Inholland Amsterdam: "Studenten die door willen stromen naar het hbo doen het vaak goed op hun huidige mbo-opleiding. Hierdoor kan het zijn dat ze wat achterover zijn gaan leunen en met een achterstand beginnen op het hbo. Met deze module wordt ze duidelijk, dat ze vanaf de eerste dag er flink aan moeten gaan trekken om het hbo even glansrijk door te komen."

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.