Rotterdam,
10
juli
2017
|
13:00
Europe/Amsterdam

Frisse ideeën van StudentLab over doorstroom mbo-hbo

Hoe kan de overgang van mbo naar hbo nog beter verlopen voor studenten? Binnen het overheidsproject StudentLab denken mbo- en hbo-studenten hier samen over na. De originele ideeën van deze ervaringsdeskundigen worden straks opgenomen in het doorstroomprogramma voor de economische opleidingen van Inholland en de Hogeschool Rotterdam. Ook Inholland-studente Aminah Langerak droeg haar steentje bij. “Ik dacht, ik heb een stem en de nodige ervaring, laat ik die gebruiken!”

StudentLab is een project van het ministerie van OCW waarbij studenten uit het mbo samen met hbo-studenten met een mbo-achtergrond zelf ideeën aandragen om de overgang van mbo naar het hbo te verbeteren. Inholland werkt samen met de Hogeschool Rotterdam, Albeda College en ROC Zadkine aan doorstroomprogramma’s mbo-hbo voor de Pabo en het economische domein. De verantwoordelijke projectgroep zag wel wat in de plannen van StudentLab, zoals een uitwisselingsprogramma tussen mbo en hbo-docenten, een voorlichtingsfestival en een skillscoachproject, en verwerkte deze (deels) in het programma.

Feedbacksessie
De studenten werden uitgenodigd tijdens een speciale lunchsessie feedback te geven op deze plannen. “Let er wel op dat de begeleiding aan het begin van de hbo-opleiding niet ineens veel intensiever is dan de rest van het jaar. Anders krijg je een gat”, stipte student Taeke aan. “In het doorstroomprogramma leer je als student gaandeweg steeds meer zelfstandig oplossingen vinden. En natuurlijk, als je na het doorstroomprogramma vragen nog vragen hebt, dan kun je altijd bij ons terecht. De coaching blijft hecht”, aldus Ellemieke Weidema, docent bij de Hogeschool Rotterdam en medeontwikkelaar van het doorstroomprogramma.

Voor het mbo komt er een speciaal keuzedeel ‘Studeren in het hbo’, inclusief uitwisseling van docenten. De pilot hiervan start vanaf komend studiejaar. Daarnaast wordt de Studiekeuzecheck van de bachelorstudies aangepast en zal de propedeuse worden uitgebreid met onderdelen waarmee studenten zich kunnen toeleggen op hun ontwikkelpunten. Vanaf augustus vinden de eerste pilot studiekeuzechecks plaats.

Het niveauverschil tussen het mbo en de hogeschool is behoorlijk groot, doorstromers moeten daar op voorbereid zijn.
Aminah Langerak, student SPH bij Inholland Rotterdam

Ervaringsdeskundige
Aminah Langerak zat in een van de studentengroepen van StudentLab. Ze is een ervaringsdeskundige als het gaat om doorstromen van mbo naar hbo. Ze is derdejaarsstudent Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) bij Inholland Rotterdam en deed eerder de mbo-opleiding Woonbegeleiding. “Het niveauverschil tussen het mbo en de hogeschool is behoorlijk groot, doorstromers moeten daar op voorbereid zijn”, zegt Aminah over haar motivatie om zich op te geven over StudentLab. “Zelf liep ik op tegen de veel grotere aandacht voor de Nederlandse taal, samenwerking en literatuurstudie in het hbo. Dus ik dacht, ik heb een stem en de nodige ervaring, laat ik die gebruiken!”

‘Beter product door samenwerking’
Om de behoefte onder mbo’ers te peilen, gaf haar groep presentaties met workshops op mbo-scholen. Dit onderzoek leidde tot idee voor een voorlichtingsfestival, een speels evenement waarbij mbo- en hbo-studenten met elkaar en onderwijsmedewerkers netwerken en meedoen aan workshops over de basisvaardigheden die van je gevraagd worden op het hbo. Aminah is erg te spreken over de samenwerking tussen studenten (de ervaringsdeskundigen) en professionals binnen StudentLab. “Iedereen keek met zijn eigen, kritische blik naar doorstroming. Ik weet zeker dat je met goede samenwerking tussen verschillende ‘lagen’ een beter product krijgt.” De studenten blijven betrokken bij de implementatie van hun ideeën.

Lees ook over Pedagogiekstudente Sabine Engeringh die vanuit StudentLab de Studiemaatje app ontwikkelde.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.