Alkmaar,
10
januari
2017
|
10:54
Europe/Amsterdam

Gastcollege verandermanagement: 'Alle puzzelstukjes horen op hun plek'

Martin+Peters+tijdens+het+gastcollege+verandermanagement.

“Door ons model toe te passen, worden veranderingsprocessen gemiddeld vier keer zo succesvol.” Martin Peters, van het prestigieuze internationale consultancybureau McKinsey & Company, gaf dinsdag 3 januari een gastlezing over changemanagement bij Inholland Alkmaar. Met ruim 100 belangstellenden, waaronder (oud-)studenten en docenten van de opleiding Technische Bedrijfskunde, werd de gastlezing goed bezocht.

Model wereldwijd toegepast
Changemanagement, of verandermanagement, is nodig om oplossingen die voor bedrijven worden ontworpen succesvol te implementeren. Martin Peters, engagement manager bij McKinsey, vertelde over het succesvolle influence-model van het bedrijf, dat inmiddels bij 1000 veranderingsprocessen in de industrie wereldwijd is toegepast. Het model bestaat uit de elementen rolmodellen en leiderschap, ontwikkeling van talent en vaardigheden, versterking door middel van procedures en bevorderen van begrip en toewijding. “Het veranderingsproces is alleen succesvol wanneer alle vier de puzzelstukjes van dit model op de juiste plek liggen.”

Interactie met bezoekers
Peters, die in het verleden stafchef was van de World Health Organisation in Sierra Leone, gebruikte bij zijn uitleg van het model een casus uit zijn tijd in het Afrikaanse land. Hij liet de hersenen van de bezoekers kraken door ze het McKinsey-model te laten toepassen bij een veranderingsproces.

Daarnaast besprak Peters ook zijn eigen observaties. Na een kritische vraag uit het publiek erkende hij tekortkomingen aan zijn vroegere aanpak. Volgens de oud-stafchef is kennis van intercultural management een onmisbaar element bij het succesvol doorvoeren van veranderprocessen. “Ik heb mijn westerse denkbeelden te veel laten meebewegen bij mijn poging om in Sierra Leone veranderingsprocessen door te voeren.” Na een welverdiend applaus werd de in Zwitserland werkzame gastspreker in het zonnetje gezet door organisatoren André Gerver en Mara Slootmaker van Inholland Alkmaar.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.