Den Haag,
17
mei
2018
|
09:03
Europe/Amsterdam

'Gastvrijheid is onze basishouding'

IDAHOT en omgaan met diversiteit in de hogeschool

20180516_162657

Vandaag is het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie (IDAHOT), een dag om diversiteit te benadrukken en te vieren, goed passend ook in het diversiteitsthema zoals verwoord in het Inholland-instellingsplan Durf te Leren. In het kader van IDAHOT schreef collegevoorzitter Jet de Ranitz haar blog. Daarnaast vroegen we Monique Koelewijn, Inholland-stafhoofd Facilitaire Zaken en Vastgoed, hoe zij en haar collega’s ervoor zorgen dat iedereen zich thuis en welkom voelt.

Vertel eens, hoe doen jullie dat?
“We zijn daar niet eens heel bewust mee bezig”, antwoordt Monique, zelf lesbisch. “We gaan meer uit van een basishouding van gastvrijheid. Wat we wel heel belangrijk vinden is dat onze gebouwen open, toegankelijk en transparant zijn. We zijn bijvoorbeeld nooit aan toegangspoortjes begonnen bij de ingang. Of iedereen zich daadwerkelijk thuis en welkom voelt kan ik moeilijk beoordelen, maar eigenlijk voelt het altijd wel goed wanneer je door onze gebouwen loopt.”

Moeten collega’s een voorbeeldfunctie vervullen of een rolmodel zijn?
“Ik denk dat het voor jongeren die twijfelen of nog in de kast zitten, heel prettig is om mensen in hun (school) omgeving te kennen en waar ze zich aan kunnen spiegelen. Persoonlijk vind ik zichtbaarheid op de werkplek helemaal niet belangrijk. Het gaat mij altijd om hoe iemand als persoon is en wat hij kan bijdragen. Of iemand dan hetero, homo, bi, transgender of wat dan ook is maakt mij niets uit.”

Hoe ervaar jij persoonlijk het dat er aandacht is voor dit onderwerp?
“Ik zou willen dat het niet meer nodig was maar het lijkt nu of de aandacht weer harder nodig is dan pakweg twintig/dertig jaar geleden. Dat vind ik een slechte ontwikkeling en dan is het fijn te weten dat er ook binnen onze organisatie aandacht voor is.”

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Ronald
17
May
2018
we willen niet gediscrimineerd worden maar willen wel een aparte dag vreemd toch
Anthony
18
May
2018
Moederdag, Secretaressedag, Koningsdag, Sinterklaas, ....ook allemaal gediscrimineerd?