Haarlem,
10
mei
2017
|
07:05
Europe/Amsterdam

Girlsday: werken in ict of techniek, hoe cool is dat?

Opleiding Informatica laat meiden kennismaken met bèta, techniek en ict

De opleiding Informatica van Hogeschool Inholland Haarlem kreeg begin april wel heel erg jong damesbezoek. Ruim twintig giebelende meiden van rond de 14 jaar lieten hun mannelijke klasgenoten op Het Schoter achter om in het kader van Girlsday meer te weten te komen over ict en techniek. Want het idee dat deze vakgebieden alleen voor jongens zijn, is anno nu compleet achterhaald.

Zichtbaar onder de indruk van het grote gebouw en de uit de kluiten gewassen studenten lopen de Haarlemse havo-2 scholieren naar ‘hun’ lokaal. Daar wacht hen een workshop Webdesign en een technische workshop verzorgd door Mad Science. Als de meiden een plekje hebben gevonden, vraagt Karin van Broekhuizen - strategisch relatiebeheerder externe betrekkingen bij Inholland Haarlem - of ze al enig idee hebben wat ze later willen gaan doen. Iets met sport, arts, sommigen hebben nog geen idee maar veel technische studies of beroepen worden niet genoemd. “Jullie zijn nog jong maar toch is het al belangrijk om, al is het maar globaal, te weten welke richting je uit wilt want volgend jaar al moeten jullie je profielkeuze maken. Deze ochtend gaan we jullie laten zien hoe fancy, hip en cool ict en techniek kunnen zijn. Veel plezier en succes met jullie keuze!”

Aan elkaar gekoppeld
Girlsday is een landelijk initiatief om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ict. Bedrijven geven een kijkje in hun keuken, scholieren nemen deel aan interessante activiteiten. “Bij de opleiding Informatica lopen aanzienlijk meer jongens dan meisjes rond. Om het beeld dat veel meisjes van informatica hebben positief bij te stellen, willen we ze laten zien wat het inhoudt, wat je er mee kunt. Daarom hebben we ons online aangemeld voor Girlsday”, vertelt Petra Folkertsma, sinds januari van dit jaar betrokken bij de opleiding. “Binnen vijf minuten had ik al iemand van Het Schoter aan de telefoon. Of ze bij ons langs konden komen.” Marlies Doeve, teamleider havo van Het Schoter, kijkt met een grote glimlach hoe ‘haar’ leerlingen aan het werk zijn. “Een groep is op excursie naar Microsoft, deze 23 leerlingen zijn naar Inholland gekomen. Volledig uit vrije wil, ze hadden ook gewoon les kunnen volgen met de jongens. Ik vind het belangrijk dat ze weten wat je met ict en techniek kunt, het is breder dan ze wellicht nu nog denken.”

What really grinds my gear
Binnen de ict kun je inderdaad vele kanten op. “Sommige mensen kiezen voor het vakgebied omdat ze denken er veel geld mee te kunnen verdienen. Anderen willen weten hoe een computer werkt en de functionaliteit continu verbeteren. Weer anderen kiezen ict omdat ze bijvoorbeeld een website voor blinden willen maken, dus meer uit sociale overwegingen. En dan zijn er nog de creatievelingen die computers gebruiken voor het maken van muziek en dergelijke. Veel verschillende afwegingen dus maar er is ook een overeenkomst: in alles staat de mens centraal, de mens is het belangrijkst.” Uit het verhaal van informaticadocente Nymphaea Notschaele blijkt gelijk al dat informatica veel meer is dan werken met computers. De opdracht die ze de meiden geeft, sluit hier mooi op aan. “Wat ergert jou, waar loop je tegenaan in het dagelijks leven? Dat is de betekenis van ‘What really grinds my gear’. Bedenk in groepjes van vijf wat jullie vervelend vinden en probeer daar eens een oplossing voor te bedenken.

Nymphaea Notschaele, informaticadocente Inholland Haarlem
Binnen de ict kun je veel kanten op maar altijd staat de mens centraal, die is het belangrijkste.
Nymphaea Notschaele, informaticadocente Inholland Haarlem

Gedreven gaan ze aan de slag. Op grote flip-over-vellen verschijnen mindmaps, aandachtspunten en tekeningen. Een bankautomaat waar muntgeld uit komt, een deur die met magneten eindelijk goed sluit, de iPhone waarvan je het geheugen kunt uitbreiden of die is uitgerust met een extra aansluiting voor oortjes; allerlei moderne problemen en mogelijke oplossingen passeren de revue. Iedereen heeft er zichtbaar lol in. Ook Notschaele. “Jullie hebben in korte tijd gebrainstormd, onderzoek gedaan, kritisch nagedacht, oplossingen gezocht en de resultaten aan elkaar gepresenteerd. En weet je wat mij opvalt? In bijna al jullie oplossingen is wel een vorm van ict gebruikt.”

Er gebeurt iets
Door stoffen te mengen, gebeurt er iets. Dat blijkt uit de experimenten die de twee dames-in-witte-jassen van Mad Science in anderhalf uur uitvoeren. Staalwol kan branden maar gooi je het in water dan gaat het roesten. Een kaars kun je uitblazen of blussen met koudijs. Als je statisch geladen bent, gaan je haren vanzelf de lucht in. De boodschap is duidelijk: chemische en natuurkundige reacties zijn overal om je heen, door ermee te experimenteren leer je veel over de wereld om je heen; er gebeurt iets.

Of er ook iets gebeurt in de uiteindelijke keuze voor ict of techniek bij deze meiden, dat zal de tijd moeten uitwijzen. Deze dag vonden ze in ieder geval leuk, en wellicht is er bij een van de meiden wel een technisch of ict-zaadje geplant.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.