Amsterdam/Den Haag,
03
mei
2017
|
11:45
Europe/Amsterdam

HvA en Inholland maken afspraken over lerarenopleidingen

De Colleges van Bestuur van Hogeschool Inholland en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) hebben afspraken gemaakt over de lerarenopleidingen van beide instellingen. Hogeschool Inholland zal met ingang van het nieuwe studiejaar (2017-2018) nieuwe studenten voor de tweedegraads lerarenopleidingen doorverwijzen naar de HvA en daarna geen nieuwe studenten meer aannemen. Studenten die in het huidige studiejaar reeds studeren bij Hogeschool Inholland kunnen hun opleiding daar afronden.

Teachers College
Omdat lerarenopleidingen relatief klein en kostbaar zijn, is concentratie van opleidingen één van de speerpunten van de Lerarenagenda van het ministerie van OCW. De huidige stap van Hogeschool Inholland sluit aan bij die koers. Inholland en de HvA nemen samen met beide Amsterdamse universiteiten (UvA en VU) hun verantwoordelijkheid voor het opleiden van voldoende en goede leerkrachten voor het basis-, voortgezet- en beroepsonderwijs voor de metropoolregio Amsterdam. In het ‘Teachers College’ stemmen zij het aanbod van lerarenopleidingen (pabo’s; tweedegraads – en eerstegraads lerarenopleidingen) op elkaar af.

“We hebben twee jaar met de HvA gesproken om samen voor verbetering te zorgen en zijn tot de conclusie gekomen dat deze ingrijpende stap de enige manier is om in deze regio kwalitatief hoogstaande lerarenopleidingen te kunnen blijven borgen”, licht Inholland-collegevoorzitter Jet de Ranitz toe. “Wij nemen die verantwoordelijkheid en beseffen dat dit voor onze medewerkers en studenten moeilijk zal zijn. We zijn blij dat de HvA ons steunt waar mogelijk. We trekken dan ook samen op om deze ontwikkeling tot een goed einde te brengen en hopen dat hiermee het Teachers College een vliegende start kan maken.”

Inholland en de HvA trekken in de transitiefase samen op in communicatie naar betrokkenen in de tweedegraads lerarenopleidingen, zoals studiekiezers, studenten, medewerkers, arbeidsmarkt en overheid. De Pabo's, de master Leren & Innoveren en de Master Educational Leadership (MEL) blijft Inholland aanbieden. Het Domein Onderwijs & Innovatie blijft bestaan.

Reacties 1 - 5 (5)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Ellen de Ruiter
08
January
2018
Op dit moment werk ik ruim 20 jaar in het basisonderwijs. Zowel als groepsleerkracht als intern begeleider. Nu vraag ik me af welke opleiding ik moet doen om op een PABO les te mogen geven (Nederlands, Wiskunde/Rekenen)? Hebben jullie ervaring met zij instromers vanuit het primair onderwijs?
Denise
20
May
2017
Zal de lerarenopleiding Godsdienst ooit nog te volgen zijn in Amsterdam?
Daan Stet
22
May
2017
Dag Denise, ik heb je vraag doorgegeven.
Frans
08
May
2017
Sorry, ik ben tamelijk rechttalig en de koptekst komt dus nogal dubbelzinnig over; voor alle duidelijkheid graag aanpassen:

'met ingang van 2017-2018'? bedoeld wordt toch 'met ingang van heden'?

'en daarna geen nieuwe studenten meer aannemen'? bedoeld wordt toch niet na 2017-2018 maar 'per sept 2017' of 'vanaf nu'?

'kunnen hun opleiding daar afronden'? bedoeld wordt toch 'bij Inholland' of 'hier' en niet bij HvA? het is maar net hoeveel nadruk je leest op dáár.

koos
03
May
2017
Ik snap het besluit. Maar ik heb me al in geschreven voor de lerarenopleiding van inholland die dit jaar begint. Betekend dit dat ik me nu bij de hva moet gaan inschrijven?
Daan Stet
04
May
2017
Beste Koos, ik heb je reactie doorgegeven, er zal spoedig iemand contact met je opnemen.
Anoniem
03
May
2017
Goed besluit van Inholland! Inholland zegt hiermee duidelijk dat ze de oude 'groei ambitie' willen loslaten en zich meer focussen op onderwijskwaliteit. Het onderwijsbelang gaat voor het instellingsbelang!