Haarlem,
13
juni
2017
|
14:50
Europe/Amsterdam

Informaticadocent wint NRC Fintech Award met financiële app Budgently

Budgently

Met de personal finance app Budgently heeft Informaticadocent Micha van der Meer van Inholland Haarlem de NRC Live Fintech Impact Award 2017 gewonnen. Een co-award, samen met het open financiële platform bunq. De jury roemde donderdag 11 mei de snelheid en eenvoud van de samenwerking tussen de twee finalisten. “Bunq en Budgently laten samen zien wat de potentie is van de nieuwe financiële realiteit”, aldus het juryrapport.

Daar stonden ze dan, als kleine start-up tussen de grote jongens. Ze zagen het als één grote grap dat ze meededen. Winnen? Micha: “Nee, dat kwam niet in ons op. Danny Mulders, de initiatiefnemer en CEO van Budgently, studeert nog; deze maand studeert hij als het goed is af. Het leek hem wel leuk om mee te doen, om contacten en ervaring op te doen. Maar hij stond zo vol overtuiging en vanuit zijn hart te presenteren, dat hij de jury met zijn verhaal compleet omver heeft geblazen.”

NRC Live heeft Budgently benaderd om mee te dingen naar de Award. Ze waren de start-up op het spoor gekomen door hun deelname aan de challenge Haagse Vernieuwers, waarin organisaties en studenten vernieuwende ideeën presenteren rond maatschappelijke vraagstukken. “Daar werden we tweede en wonnen een bedrag van 20.000 euro om in ons product te investeren.” Ook nam Budgently deel aan de startupbootcamp Amsterdam, een programma van drie maanden vol workshops en kennisdeling.

80% millenials heeft schuld
Budgently heeft, gezien de prijzen die het tot dusver in de wacht heeft gesleept, aardig wat potentie. Maar wat houdt het eigenlijk in? “Het is een personal finance-app die je helpt je geld verstandiger uit te geven”, legt Micha uit. “Uit cijfers blijkt dat 80% van de millenials een schuld heeft. Deze groep jongeren tussen grofweg 15 en 35 jaar kan daarnaast opvallend slecht met geld omgaan. Bijna alles betalen ze met pin en aan een bankpas kun je niet zien of er nog wel geld op je rekening staat. Voor je het weet en vaak zonder dat je er erg in hebt, sta je in het rood. Budgently laat zien hoeveel geld je hebt en wat je daarvan veilig, dus rekening houdend met je vaste lasten, uit kunt geven. Het doel van de app is om uiteindelijk je financiële gedrag te verbeteren.”

Micha van der Meer
Budgently laat zien hoeveel geld je hebt en wat je daarvan veilig, dus rekening houdend met je vaste lasten, uit kunt geven.
Micha van der Meer

Blijvend bewust
Het is zeker geen boekhoudkundige app, meer een personal coach. Ook heeft Budgently wel wat weg van een game. “De app kent vijf levels en op elk level hebben we, om te zorgen dat de gebruiker terug blijft komen, wel wat verslavende elementen ingebouwd. Als je dat kunt in een game, waarom dan niet in een serieuze app? Alleen wij doen het niet om geld te verdienen maar om mensen blijvend bewust te maken van hun eigen financiën”, aldus Micha.

Never a dull moment
Danny en Micha zijn zo’n twee geleden met elkaar in contact gekomen. Student Danny had het idee, docent en ondernemer Micha de ervaring met het opzetten van start-ups. Micha: “Ik heb veel ervaring opgedaan bij grote bedrijven. Zo heb ik gewerkt voor Disney en Richard Branson. De kennis die ik heb, wil ik overdragen.” Naast het begeleiden van start-ups geeft hij taekwondo-les aan de sportschool van zijn vrouw. Sinds 2004 is Micha betrokken bij Inholland. “Ik ben begonnen bij de opleiding Media en Entertainment Management; naast het geven van gastcolleges over de game-industrie heb ik meegeschreven aan twee lesboeken. Vervolgens ben ik, in deeltijd, de opleiding Bedrijfseconomie gaan volgen. Nu ben ik twee dagen in de week als docent verbonden aan de studierichting Informatica in Haarlem.” Uitgeleerd is deze bezige bij nog lang niet. Momenteel is hij bezig met de fulltime masteropleiding Game Technology aan de NHTV in Breda. “Op welk onderwerp ik ga promoveren? Heel toepasselijk: gameverslaving!”

Over Budgently: momenteel wordt de app getest in een gesloten bèta-versie. Eind 2017 komt de app op de markt, zowel in de Google Play-store als in de App-store. De app is en blijft gratis.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.