Haarlem,
24
augustus
2017
|
15:09
Europe/Amsterdam

Introweek Haarlem: kennismaken met de stad en elkaar

Studieverenigingen organiseren gedenkwaardige week voor nieuwe leden

Ze kunnen zich deze week geen beter begin van het studiejaar 2017-2018 wensen, de eerstejaarsstudenten die lid zijn van studieverenigingen bij Inholland Haarlem. In een Introweek vol activiteiten en korte nachten maken ze kennis met hun klasgenoten, hogeschool en nieuwe studiestad.

De Introweek is een initiatief van de vier grootste studieverenigingen van Inholland Haarlem: Personalia, Virplaca, Voluptuaria, Lepidoptera en Röntgenius, in samenwerking met studentencafé ’t Gildt. Op de website van de Introweek stellen zij zich voor. Daarnaast hebben studievereniging Movemental van de opleiding Sportkunde, de MEMtro van vereniging Creatix Populus (opleidingen MEM en IMM) en tot slot de nieuwe studievereniging van de opleiding Business Studies samen met O.H.D.C.N. een eigen programma in dezelfde week.

Streepje voor
Gezamenlijk trekken de verenigingen in de Introweek ongeveer vijfhonderdvijftig eerstejaars en honderd begeleiders. Die laatsten, ook wel mentoren genoemd, stappen op eerstejaars af en helpen ze bij vragen. Chris van der Weide studeerde Bouwkunde en is nog één keer mentor voor studievereniging Virplaca. “Dit is voor nieuwe studenten een perfecte gelegenheid om hun klasgenoten alvast te leren kennen”, zegt hij. “Als je aan de Introweek meedoet, heb je wat dat betreft een streepje voor.”

Veel vrijheid
Charlène Ram is mentor bij Lepidoptera en studeert Informatica. Ze benadrukt dat de Introweek allesbehalve een ontgroening is. “Het gaat er niet aan toe zoals bij sommige studentenverenigingen, iedereen is hier gelijkwaardig. Eerstejaars zijn tot niets verplicht, je bent vrij om wel of niet deel te nemen aan activiteiten.” Er is dus veel vrijheid, maar binnen duidelijke kaders: zo krijgen studenten onder de achttien geen druppel alcohol. Een ongeschreven regel is dat de eerstejaars te allen tijde hun T-shirt aanhouden. Aan de groene, roze, oranje, rode, blauwe, witte en paarse shirts is in één oogopslag te zien wie eerstejaars of begeleider is en van welke opleiding. Wel zo handig!

Volle agenda
Aan activiteiten is er deze week geen gebrek. Een moordspel in het centrum, date night, themafeest, zwemmen, bowlen, bingo'en, lasergamen… het lijstje gaat nog wel even door. De verenigingen hebben hun eigen programma met hier en daar overlap. Eerstejaars Nienke Damink en Nina Poeltuijn vertellen dat ze met hun studievereniging Virplaca woensdag een soort polderbootcamp deden. “We renden door modder, sloten en weilanden. Heel goor, maar ook heel leuk."

Sporthal
Eén activiteit die bij de vier grootste verenigingen en ’t Gildt iets minder aandacht krijgt, is slapen. In de Tetterodehal overnachten meer dan tweehonderdvijftig studenten op een bont allegaartje van luchtbedden, slaapzakken en matrassen. Al die korte nachten en activiteiten maken natuurlijk hongerig – heel hongerig. Daarom was er op woensdag een grote barbecue op de binnenplaats van Inholland Haarlem. In totaal ongeveer vijfhonderdvijftig eerstejaars en ruim honderd begeleidende studenten prikten er een vorkje. Zo konden ze energie opdoen voor themafeest 's avonds. Een groots feest op donderdagavond in poppodium Patronaat vormt het einde van een week die de deelnemers niet snel zullen vergeten.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.