Alkmaar,
01
maart
2017
|
15:27
Europe/Amsterdam

Jeroen Dijsselbloem: 'Hou het optimisme vast en ga stemmen!'

Jeroen+Dijsselbloem%3A+%26%23039%3BHou+het+optimisme+vast+en+ga+stemmen%21%26%23039%3B

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem riep dinsdag bij Inholland Alkmaar op tot optimisme, saamhorigheid en natuurlijk ook om te gaan stemmen op 15 maart. In een college tour-achtige setting gingen ruim honderd studenten de PvdA-bewindsman te lijf met een spervuur aan vragen: over ontwikkelingen in de zorg, duurzame energie en actuele issues zoals de opmars van het populisme in Europa en de rol daarin van de sociaaldemocratie. 

De studenten hebben zich goed voorbereid en gooien de roze Inholland-kubus, dienstdoende als microfoon, naar elkaar om de minister te bevragen. Wat er in zijn portemonnee zit? “Die heb ik nooit bij me, van een minister van Financiën wil iedereen immers altijd geld hebben”, grapt Dijsselbloem. Andere, meer serieuze vragen komen veelal van studenten uit het cluster social work, waar SPH’ers bijvoorbeeld uitleg vragen over de wet maatschappelijke ondersteuning, met als gevolg de decentralisatie van de (jeugd)zorg. Was dat wel zo’n goed idee?

Dijsselbloem vindt van wel, die de jeugdzorg eerder als Tweede Kamerlid in portefeuille had. “Destijds ging veel van het geld zitten in de behandeling in plaats van preventie. We moeten hier meer aan de voorkant zitten in betere samenwerking met maatschappelijk werk en gezinshulpverlening, in plaats van lang wachten en dan pas ingrijpen. Ik hoop dat de gemeentes, sommigen zijn al goed bezig, de kans pakken om de decentralisatie goed te realiseren.”

Leenstelsel
Andere studenten willen weten van de minister of het leenstelsel wellicht teruggedraaid kan worden. Tevergeefs, aangezien het plan verankerd is in het PvdA-programma. Dijsselbloem: “Ik vind het idee achter dit stelsel goed. Jongeren die de kans hebben om hoger onderwijs te volgen, verdienen in principe later de hogere salarissen. Ik vind het dan ook rechtvaardig dat we van hen een extra bijdrage vragen. De opbrengst steken we ook weer in het onderwijs. De lening is een zachte lening en de rente is extreem laag. Over terugbetalen mag je lang doen en zijn er omstandigheden dat als je de lening niet kunt terugbetalen, dat deze ook wordt kwijtgescholden. Bovendien bestaat de aanvullende beurs nog steeds, als je van huis uit weinig financiële steun kunt krijgen. We moeten natuurlijk wel opletten dat jongeren afzien van studeren vanwege het leenstelsel. Tot nu toe blijkt dat niet uit de cijfers.”

Robotisering
“Is het niet beter als we – met het oog op robotisering - met z’n allen in de toekomst vier dagen werken?”, wil een student Werktuigbouwkunde weten. Dijsselbloem benadrukt dat er wellicht banen verdwijnen, maar dat er aan de andere kant ook nieuw werk ontstaat. Hij doelt onder andere op de Nederlandse autofabriek in Born, waar na een sterke automatisering juist meer personeel nodig is naast de robots om de boel draaiende te houden. “Ik vraag me af of er echt zoveel mensen aan de kant blijven staan door robotisering.”

Scherper lijkt het te worden als het hoofdstuk Europa en wereldproblematiek wordt aangesneden. Internationaal en landelijk vergaat het de sociaaldemocratie immers niet rooskleurig. Groot Brittannië dat zich voorbereidt op de Brexit, de populariteit van politici als Le Pen in Frankrijk en Wilders in Nederland, Trump aan de macht in de Verenigde Staten; allemaal voorbeelden dat populisme hoogtij viert. Wat is het antwoord van de PvdA daarop, hoe onderscheidt de partij zich?

Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën
“We leven in een fantastisch land en er zijn veel kansen, vooral voor jullie: de nieuwe generaties werkenden. We moeten meer zelfvertrouwen hebben in Nederland. Volgens mij hebben jullie dat ook." 
Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën

De PvdA en het populisme
“Het feit dat het in sommige landen niet goed gaat met de sociaaldemocratie betekent voor mij niet dat de sociaaldemocratie een debakel is. In de samenleving krijgen we steeds meer polarisatie, met hardere standpunten, met meer keuze voor deelbelangen en deelstandpunten. Het creëren van tegenstemmen om daarmee kiezers naar je toe te trekken. Als dat betekent dat mijn boodschap of die van mijn partij minder aanslaat zou ik dat zeer betreuren, maar ik wil mijn toon er niet aan op aanpassen.”

“Wij kijken meer dan andere partijen naar sociale betrokkenheid in de samenleving. Dat er veel van one-issue-partijen zijn, alleen voor allochtonen, alleen voor ouderen, alleen voor jongeren, vind ik heel jammer. Omdat ik vind dat we juist moeten proberen om in politieke partijen belangen bij elkaar te brengen om de brug te slaan tussen generaties; ouderen en jongeren. Ik geloof dat je in een samenleving echt altijd zult moeten zoeken naar hoe je de samenleving bijeen houdt, op basis van onderling respect en begrip voor elkaar. Anders valt de samenleving uit elkaar.”

'Geert Wilders biedt geen oplossingen'
Ondanks de daling in de peilingen blijft Dijsselbloem optimistisch over de komende verkiezingen. “De Pdva gaat het beter doen dan nu voorspeld wordt. De gematigde partijen zullen nog steeds de grotere partijen zijn. En als mensen op Geert Wilders willen stemmen alleen maar uit protest, dan zou ik die mensen in overweging willen geven: misschien heb je wel groot gelijk in je protest, maar er is altijd een partij die jouw onvrede beter reflecteert dan Geert Wilders. Hij heeft echt géén oplossingen voor de grote problemen van deze tijd.”

Aan de zaal studenten geeft Dijsselbloem mee: “Hou het optimisme vast. We leven nog steeds in een fantastisch land met goed onderwijs, goede zorg en goede voorzieningen. We doen het goed op dit moment en er zijn veel kansen, vooral voor jullie: de nieuwe generaties werkenden. We moeten echt wat meer zelfvertrouwen hebben in Nederland en volgens mij hebben jullie dat ook. En ga stemmen op 15 maart!”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.