Diemen/Lelystad,
21
juni
2018
|
15:14
Europe/Amsterdam

Creatief zijn is een kwestie van oefenen

“Ik dacht altijd dat ik niet creatief was. Maar in vier studiejaren heb ik veel geleerd. Je moet gewoon durven! Zo kwam ik tot ideeën, bijvoorbeeld bij de gemeente Lelystad.” Karina Lamp is 22 jaar, komt uit Curaçao en studeert Communicatie bij Inholland Diemen. Haar afstudeerproject ‘Lelystad smaakt naar meer’ was een succes. Ze is zelfs door haar opleiding genomineerd voor de ECHO Award 2018.

Lelystad smaakt naar meer!
Mijn afstudeeronderzoek deed ik bij City Marketing Lelystad (CML). Ik onderzocht hoe je Lelystedelingen trots kunt maken op de stad. CML wilde zelf iets doen met de grote hoeveelheid nationaliteiten die er woont. Voor CML kwam het goed uit ik uit Curaçao kom, omdat de stad zo divers is. Maar ik keek verder dan nationaliteiten, deed onderzoek naar wat Lelystedelingen belangrijk vinden en praatte met allerlei mensen. Zo hield ik zelf de regie. Dat was heel leerzaam. Mijn advies aan Lelystad? Laat inwoners zelf iets doen of maken waar ze trots op kunnen zijn.

Meten is weten
Tijdens mijn onderzoek bleek dat het lastig is om het abstracte begrip ‘stadstrots’ te meten. De gemeente verdiepte zich nooit zo in literatuur. Maar ik wel. Zo hielp ik hen om ‘stadstrots’ meetbaar te maken. In de toekomst is het belangrijk om éérst meer te weten en pas daarna te doen.

Een kookboek verbindt
Ik gaf het advies om een kookboek te laten maken door Lelystedelingen. Elk gezin stuurt zijn favoriete recept in. En er komen verhalen van inwoners in, bijvoorbeeld over waarom ze in Lelystad wonen. Zo creëren burgers zelf hun kookboek waarin je de diversiteit van de stad goed terugziet. Heel praktisch en heel leuk!

Met hard werken en een visie kom je er wel
Je succes hangt niet af van je afkomst, maar van hoe hard je werkt en van je visie. Ik ben de enige uit mijn vriendengroep Curaçaonaars die binnen vier jaar de opleiding afrondt. We komen met meer dan 20 studenten allemaal van dezelfde middelbare school. Op eigen initiatief volgde ik een cursus over Google Analytics. Daarna regelde ik er een stage over bij Bataviastad. Tijdens mijn studie volgde ik ook het honoursprogramma van het domein Creative Business. Daarin werkte ik veel samen met studenten van andere studies. En leuk om te vertellen: mijn uitgewerkte idee van een food market gaat de gemeente Lelystad misschien in 2019 uitvoeren. Zo leerde ik door hard werken de afgelopen jaren ontzettend veel. Ik ben super blij dat Inholland mijn harde werken heeft gezien en mijn prestaties heeft beloond. Mijn nominatie voor de ECHO Award is echt bijzonder!

Ik doe graag iets terug voor ‘mijn eiland’
Later wil ik graag communicatiebureau starten op Curaçao. Zo kan ik kleine bedrijven een kans geven om zich op Curaçao ook te profileren op het gebied van marketingcommunicatie. Want deze bedrijven hebben kansen die ze nu nog niet benutten. Ik hoop met de ECHO Award studenten uit Curaçao te inspireren om hun best te doen. Hard werken wordt beloond!

Schrijf, durf en oefen

Tips om creatief te zijn? Dat is niet zo moeilijk:

  • Neem de tijd om overzicht te krijgen van wat je wilt en welke mogelijkheden je hebt.
  • Ga schrijven, schrijven, schrijven. Ik moet ideeën altijd voor me zien, dus ik teken en schrijf alles uit. Dat helpt bij het ontwikkelen van je idee.
  • Denk niet te snel: “Ik kan het niet”. Ideeën die voor je gevoel stom zijn, leiden juist vaak tot goede ideeën. Leren is durven, zoals Inholland ons leert. Gewoon doen en niet bang zijn!
  • Oefen. Probeer steeds creatiever te worden door vaak nieuwe ideeën te verzinnen. Het hoeft niet bij je persoonlijkheid te passen. Ik was er eerst ook niet goed in, maar oefening baart kunst.
Reacties 1 - 3 (3)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Liyenca Aitatus
22
June
2018
Top Karina. Ben super trots! Goedzo. Believe in yourself, trust your self and go for it.
Milou Thieme
22
June
2018
Wat super gaaf!
Zelf heb ik net een opleiding Gedragsverandering/Gedragsbeïnvloeding achter de rug. Ik herken alles wat je in dit artikel schrijft! Erg benieuwd of je de ECHO Award binnen kunt slepen :).
Keep up the good work!
Sue-Angely Ramazan
21
June
2018
whohoooooo Curacao aribaaaaa, zo trots dat je je doelen heb bereikt en dat je je studie met success heeft afgerond. Ik ken u zelf niet maar ik ben ook afkomstig van curacao en ik emigreer zo meteen naar Nederland om mijn studie te doen bij Inholland, ik heb soms hetzelfde gevoel, soms denk ik dat ik niet veel kan,of dat mijn ideeen te gek zijn en vandaar durf ik soms niet maar met deze artiekel voel ik me niet meer alleen,ik zal volhard naar Nederland gaan en hard gaan aan mijn studie.

je artiekel is echt een inspiratie, dankjewel

Sue,-