Haarlem,
04
juli
2017
|
15:36
Europe/Amsterdam

Lectoraat maakt leerzame animatie over peerreview

Wat zijn de voordelen van peerreview en hoe pas je het toe in het onderwijs? Onderzoeker en lerarenopleider Jeroen Bottema schreef op zijn edublog over deze leeractiviteit waarbij studenten elkaar feedback geven. Bottema is lid van de kenniskring van het lectoraat Teaching, Learning & Technology, dat de afgelopen twee jaar in samenwerking met Inholland-opleidingen onderzoek deed naar het scripten van peerreview. De onderzoekers verwerkten hun bevindingen in een animatie en handige factsheet.

In het hoger onderwijs wordt er veel gebruik gemaakt van peerreview, schrijft Bottema. En terecht, want de leeractiviteit kan het leerproces aantoonbaar ondersteunen en de kwaliteit van de leeropbrengsten verhogen. Wel is het nodig dat het goed wordt georganiseerd. De inzet ervan moet bovendien beredeneerd zijn. Dit blijkt nog niet zo eenvoudig.

Het onderzoek van het lectoraat Teaching, Learning & Technology met de opleidingen leidde tot een aanpak om tot een beredeneerd peerreviewproces te komen. Na een goede voorbereiding kan het effectief in leerprocessen worden ingezet. Bovenstaande animatie, gemaakt door Mandy Peeters, licht de benodigde stappen bij scripting toe. Leerzame kost voor collega’s in het onderwijs én studenten, want als peerreview niet goed wordt voorbereid, kan het zelfs averechtse effecten opleveren, stelt Bottema. 

Download de factsheet (PDF) met het stappenplan voor het scripten van peerreview.

Reacties 1 - 5 (5)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Annemarie Maas
11
December
2017
Dank voor het delen van dit 7-stappenplan omtrent peer-review.
Mijn vraag is: is deze vorm van feedback geven en verwerken ook toegepast en uitgeprobeerd onder conservatoriumstudenten/docenten?
Met vriendelijke groet
Annemarie Maas
Lucas
06
July
2017
Helder verhaal en belangrijk voor de start van al onze opleidingen!
Michael Hendriks
05
July
2017
Ha Hetty,

Binnen de opleiding Communicatie hebben we al aardig wat ervaring opgedaan met het scripten van peerreviews. We hebben hier positieve ervaringen mee.

Ik ben ook beschikbaar voor eventuele vragen.
hans van Eerden
05
July
2017
Helder dit filmpje
Hetty Versnel
05
July
2017
Mooi verhaal! Ik wil er graag mee aan de slag, kan de link naar de weblecture gestuurd worden? Is er ook Engelstalige versie van het filmpje?
Alvast bedankt!
Hetty
BOB Götte
05
July
2017
Ha Hetty,

Er komt inderdaad ook een Engelstalige variant. Daar wordt nog aan gewerkt.
De link naar de weblecture vind je hier onder:
https://mediasite.inholland.nl/Mediasite/Play/3ee63c41938a40dd9843297e69b18f7a1d

Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op.

Met vriendelijke groet, Bob Götte