Alkmaar,
28
september
2017
|
09:12
Europe/Amsterdam

Lectorenplatform ontwikkelt visie op energietransitie

Christoph+Maria+Ravesloot

In het nieuwe Lectorenplatform EnergieVoorziening in Evenwicht (LEVE) werkt Inholland-lector Christoph Maria Ravesloot (Innovatiemodellen Duurzame Energie) samen met lectoren van vijf andere hogescholen aan een gezamenlijke visie voor 2030 op energietransitie. Hun doel is te streven naar een optimale integratie van duurzame energiesystemen.

De lectoren werken in het platform samen met de Topsector Energie Topsector Energie en vormen zo de basis voor praktijkgericht onderzoek. Het platform LEVE wil dat het evenwicht tussen de vraag en het aanbod van energie in 2030 gehandhaafd blijft, binnen elk tijdsinterval en op elke plek.

Deelnemende hogescholen zijn:

  • Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (lectoraat Meet- en Regeltechniek, Aart-Jan de Graaf)
  • Avans Hogeschool (lectoraat Smart Energy, Jack Doomernik)
  • Hanzehogeschool (lectoraat Energietransitie, Jan-Jaap Aué)
  • Hogeschool Inholland (onderzoekslijn Innovatiemodellen Duurzame Energie, lector Christoph Maria Ravesloot)
  • Hogeschool Zeeland (lectoraat Delta Power: Duurzame Energie in de Delta, Jacob van Berkel)
  • Saxion (lectoraat Duurzame Energievoorziening, Richard van Leeuwen)

Bepalen van goede onderzoeksrichting
Op basis van een literatuurstudie, interviews met de lectoraten en een consultatie van de industrie bepaalt LEVE een goede onderzoeksrichting. Daarbij doen de lectoraten onderzoek naar bestaande oplossingsrichtingen. De onderzoekers vragen zich bijvoorbeeld af in hoeverre energieopslag in Noorse stuwmeren of omzetting van elektriciteit naar waterstof de Nederlandse mismatch tussen vraag en aanbod kan oplossen.

Beschikbare kennis
Bij het ontwikkelen van een visie en het opzetten van onderzoeksprojecten, wordt gebruik gemaakt van zoveel mogelijk beschikbare kennis. Daarbij krijgt het platform hulp van de Topsector Energie en zorgen gelieerde centres of expertise (zoals SEECE) voor toegang tot het bedrijfsleven en onderwijs. Dankzij LEVE kunnen lectoren elkaars werk complimenteren en een waardevoller bijdrage leveren aan de transitie naar duurzame energie.

 

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
bas brüggen
28
September
2017
Fijn dat er een platform is waar lectoren elkaar kunnen complimenteren met hun werk.