Haarlem,
03
oktober
2017
|
11:06
Europe/Amsterdam

Leren van de praktijk: verdienen in een duurzame economie

Inholland zet sterk in op de profilerende thema’s duurzaam, gezond en creatief; thema’s die vragen om duurzaam ondernemen. En duurzaam ondernemen leidt weer tot duurzaam verdienen. Maar is dat wel mogelijk, verdienen in de duurzame economie? En zo ja, hoe doe je dat dan? Op die vragen (en meer) gingen vijf gastsprekers uit het bedrijfsleven in. Vierdejaarsstudenten Finance & Control - Bedrijfseconomie uit Alkmaar, Den Haag, Diemen, Haarlem en Rotterdam kwamen op woensdag 20 september naar Inholland Haarlem voor deze toekomstgerichte studiedag: Verdienen in een duurzame economie.

Noah Baars, operationeel manager bij SMO (Stichting Maatschappij en Ondernemen), ziet een grote rol voor ondernemingen bij het oplossen van maatschappelijke problemen. “Het maakt wel degelijk uit hoe je als bedrijf je geld verdient en wat je achterlaat, je legacy. Global companies have no future if the world has no future.

Rituals is zo’n wereldwijde speler. De Nederlandse organisatie is een van de snelste groeiers in ons land en daarmee een belangrijke werkgever. “Het is onze kracht om tussen alle bedrijfsdata focus te houden op de belangrijkste indicatoren. Ons doel, duurzaam groeien, houden we continu voor ogen.” Martijn Willems, director Control & Analytics, vertelt over de verschillende businessmodellen die Rituals inzet. “Alles moet met elkaar kloppen. De locatie – we zitten op de mooiste plekken in de stad – en de relatie met de klanten. We laten ze onze producten ervaren, geven samples weg. Geven maakt ons blij, dat past bij ons en bij onze holistische benadering. Wat je doet, moet passen bij je filosofie.”

Verspilling
Je komt krachtig over als je wat je doet ook écht zelf doorleeft. Zoals Dolf Grande, hij ademt voedsel tijdens zijn TedX-verhaal. “Een derde van wat we produceren, wordt weggegooid! Ook supermarkten doen daaraan mee. Daartegenover zie je dat veel restaurants hun producten duur inkopen, wat weer wordt doorberekend aan de klant. Doodzonde.” Grande bedacht Neat to eat, een online marktplaats voor lokale kwalitatief goede producten, die tegen de tht-datum aanzitten. Zo brengt hij op duurzame wijze vraag en aanbod bij elkaar. Een prachtig voorbeeld van verdienen in de duurzame economie.

Noah Baars, SMO
Het maakt wel degelijk uit hoe je als bedrijf je geld verdient en wat je achterlaat, je legacy. Global companies have no future if the world has no future.
Noah Baars, SMO

Duurzame cijfers
Het gat tussen markt- en boekwaarde wordt steeds groter, aldus Usha Ganga (KPMG Sustainability). Belangrijker dan de jaarcijfers wordt de vraag wat je als bedrijf bijdraagt aan een betere wereld. “Integrated reporting, hoe zie je jezelf in de toekomst waarde creëren? Het gaat daarbij om verslaglegging van niet-financiële zaken, zoals hoe je omgaat met klimaatverandering, grondstoffen schaarste en sociale aspecten als overbevolking of de verdeling tussen arm en rijk. Neem je deze zaken serieus, dan wek je vertrouwen bij je stakeholders, nu en vooral in de toekomst.” Gerald Naber van ING Sustainable Finance beaamt dit. “Banken financieren niet zomaar alles, ze maken elke keer weer een gedegen afweging. Of duurzaamheid het risico voor banken verlaagt en ze daardoor makkelijker een lening afsluiten? Dat is nog niet duidelijk. Wel zie je dat duurzame bedrijven vaker een laag risicoprofiel hebben. Dat zie je terug in onze portefeuille, die wordt steeds duurzamer.”

Brug onderwijs en bedrijfsleven
Pieter van der Hoeven, docent bij de opleiding Finance & Control - Bedrijfseconomie in Haarlem: “Duurzaam omgaan met de wereld en haar bewoners willen we allemaal. Maar niet als het ten koste gaat van wat het onder de streep financieel oplevert. Toch zie je steeds meer voorbeelden van financieel goedlopende duurzame initiatieven. Om tot duurzame oplossingen te komen, gaat het om samenwerken, relaties aangaan met meerdere partijen. Ook tussen onderwijs en bedrijfsleven. Een nieuwe manier van werken vergt een andere benadering. De sprekers hebben dat vandaag, elk op hun eigen manier, mooi geïllustreerd.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.