Rotterdam,
06
april
2017
|
11:36
Europe/Amsterdam

Lezingen over internationalisering van foodsector: schrijf je in!

Veel+voedselstromen+verlopen+via+de+Rotterdamse+haven

De wereldwijde transitie naar een vernieuwende, dynamische agrifoodsector zet door. Inholland en het Food Cluster van de Gemeente Rotterdam belichten deze ontwikkeling in de lezingencyclus 'Voedsel en de Stad'. Volgende week donderdag 13 april komt het thema ‘Internationalisering, een wereld van verschil’ aan bod in de Markthal te Rotterdam. Geïnteresseerden kunnen zich nog inschrijven.

De lezingenreeks wordt vanuit Inholland georganiseerd door lector Olaf van Kooten en coördinator Gerry Kouwenhoven van het Research and Innovation Centre Agri, Food & Life Sciences. Tijdens de eerdere edities kwamen al de onderwerpen duurzaamheid, de logistieke keten en gezondheid & welbevinden voorbij.

Internationalisering
Kouwenhoven licht de keuze voor het thema internationalisering toe: “Het voedsel voor de stad komt van over de gehele wereld. Dat heeft gevolgen voor ondernemers, maar ook de overheid en inwoners, de consumenten. Door de veranderende samenstelling van de stedelingen - door bijvoorbeeld individualisering - verandert ook de behoefte aan producten. Een maatschappelijke vraagstuk dat zich aandient zijn de transportkilometers. Moeten we wel boontjes uit Egypte willen eten, of aardbeien met kerst uit verre bestemmingen halen?” Ze voegt toe dat heel veel in- en uitgaande voedselstromen via Rotterdam verlopen. Wat betekenen de genoemde trends voor ondernemers en het bestaansrecht van bedrijven?

Keynotesprekers
Gastspreker Michel Jansen is managing director van Total Produce. Dit bedrijf biedt op innovatieve wijze leveranciers de zekerheid van een optimale prijs van hun producten, en garandeert retailers, serviceproviders en grossiers levering van de gewenste volumes in de gewenste prijsklasse, kwaliteit en verpakking. De tweede hoofdspreker, Johan Bremmer, is onderzoeker bij Wageningen Economic Research. Internationalisering is geen doel op zich, zegt hij, maar een middel om zaken voor elkaar te krijgen. Binnen universiteiten en hogescholen wordt er veel onderzoek gedaan naar de effecten en impact van globalisering. Dit leidt tot Nederlandse oplossingen voor Europese en wereldwijde vraagstukken. De aanpak ervan vraagt om samenwerking.

Pitches
Vier studenten van de Inholland-opleiding Tuinbouw & Agribusiness dragen bij aan de avond met een pitch. Koen de Bruijn, Jim Duijvesteijn, Dennis van Leeuwen en Christian Teerds gingen in februari naar de grote vakbeurs Fruit Logistica in Berlijn en delen hun ervaringen. Zie hieronder twee video's waarin Christian en Jim over de beurs vertellen. Verder zijn er korte presentaties van Angelique Koolschijn (directeur Westland Marketing) en René Hanssens (businessmanager Agro & Food bij Rotterdam Partners).

Praktische informatie
Locatie is De Wereld van Smaak in de Markthal. Zie de uitnodiging (pdf) voor het adres, de tijden en meer informatie. Aanmelden is verplicht in verband met de catering. Dit kan door een e-mail te sturen naar Lisa Kiemel. De datum van de laatste avond is ook al bekend: op 23 mei 2017 gaat de bijeenkomst over ‘Sociale innovatie: Voeding & Individualisering’.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.