Rotterdam,
11
januari
2017
|
13:20
Europe/Amsterdam

Meer leraren voor Rotterdamse klassen dankzij carrière-startgarantie

Het aantal nieuwe studenten bij de lerarenopleidingen basisonderwijs daalt flink. Rotterdamse basisscholen willen samen met Hogeschool Inholland en andere onderwijsinstellingen in de stad deze trend tegengaan. Vanaf nu zorgen ze dat elk jaar 100 jongeren uit Rotterdam-Zuid een carrière-startgarantie krijgen als ze kiezen voor een Rotterdamse pabo-opleiding én deze succesvol afronden. Kelly Jongeling, student Pabo bij Inholland Rotterdam, weet zeker dat de baangaranties een oplossing kunnen vormen.

Naast Inholland werken Thomas More Hogeschool, Hogeschool Rotterdam en de roc’s Albeda en Zadkine mee aan het initiatief van Nationaal Programma Rotterdam Zuid en de gemeente. Dinsdag 10 januari ondertekende Jet de Ranitz, collegevoorzitter van Inholland, samen met de andere partners het convenant ‘Meer Rotterdams talent naar de pabo en voor de klas’. Doel is om havo’ers, vwo’ers en mbo’ers te interesseren in een loopbaan in het primair onderwijs. De basisscholen verwachten op deze manier meer studenten warmlopen voor het vak van leraar. Ook streven ze naar een betere balans qua man-vrouwverhouding, onderwijsachtergrond en etniciteit.

Juf als rolmodel
Derdejaars pabo-student Kelly Jongeling was 10 januari bij de ondertekening. Ze sprak er met aanwezigen onder meer over de reden dat ze voor de Pabo van Inholland Rotterdam koos. Kelly wist dat ze leraar wilde worden toen ze aan haar oppaskinderen merkte hoe veel een juf of meester bijdraagt aan hun ontwikkeling. Zelf heeft ze goede jeugdherinneringen aan juf Loes, die nu een rolmodel voor haar is. “Je mocht haar alles vragen tijdens een wekelijks vragenuurtje. Als ze het antwoord niet wist, sloeg ze een dikke encyclopedie open en zocht ze het op. Geen vraag was te gek en niemand werd uitgelachen. Ik dacht: Zo wil ik het ook doen!”

Eén gemengde samenleving
Kelly is een rasechte Rotterdamse die al elf jaar ‘op Zuid’ woont, zoals ze in de havenstad zeggen. Ze deed er veel stage-ervaring op. Nu wil ze er niet meer weg. “Het is er cultureel erg divers. Mensen denken dat iedereen daarom gescheiden van elkaar leeft, maar het is er juist erg hecht. We zijn één grote, gemengde samenleving.” Dat betekent dat klassen in Rotterdam-Zuid erg divers zijn. Dat vinden sommige leraren een uitdaging. Kelly snapt dat niet echt: “Hier lesgeven vraagt hoogstens om een andere aanpak, een waarbij je stevig in je schoenen staat en geduld hebt. Maar ik ben niet anders gewend. Ik woon tussen dezelfde kinderen en zie ze buitenspelen. De diversiteit die sommigen afschrikt, trekt mij juist!”

Leergierige kinderen

Kelly koos er bewust voor om in verschillende wijken stage te lopen, om zo de diversiteit te zien die er op Zuid bestaat. “Eerst op het Noordereiland, daarna in de wijk Slinge en nu bij de Strevelsweg, dat zit ertussenin.” De Pniëlschool, waar ze nu lesgeeft aan groep 1 en 2, vindt ze “echt waanzinnig goed”. Kelly: “Die basisschool is momenteel een van de beste van Nederland. En hij staat midden op Zuid, dat vind ik fantastisch!” Lesgeven aan jonge kinderen bevalt haar goed, zegt ze. Wat haar opvalt is hoe opmerkzaam ze zijn en hoe goed hun geheugen is. “Ze sparen al hun verhalen over wat ze sinds woensdag meemaakten op tot maandagochtend, als ik er weer ben. Eén leerling weet precies welke kleren ik wel of niet eerder aanhad. En een jongetje van vier vroeg laatst hoe het met de ‘semantische component’ gaat, een maand nadat ik vertelde dat ik daarover leer op de Pabo!” Zelfs moeilijke woorden blijven dus hangen. “Misschien juist bij kinderen uit armere gezinnen die thuis minder aandacht krijgen. Die zijn op school extra leergierig en gemotiveerd.”

Als jongeren horen dat ze een baangarantie krijgen als ze in Rotterdam de pabo doen, maakt dat veel verschil. Zo geloven ze weer in hun droom.
Kelly Jongeling, derdejaars Pabo-student bij Inholland Rotterdam

Baangarantie als oplossing
Ook Kelly maakt zich zorgen over het groter wordende tekort aan leerkrachten in het primair onderwijs. Ze denkt dat het deels een imagoprobleem is. “Mensen denken dat het simpel, makkelijk werk is.” Daarnaast zijn de toelatingseisen strenger geworden. “De inschrijvingen liepen toen erg terug. Maar als jongeren horen dat ze een baangarantie krijgen als ze in Rotterdam de pabo doen, maakt dat veel verschil. Zo geloven ze weer in hun droom.” Zelf draagt ze haar steentje bij door over de carrière-startgaranties te vertellen: “Ik stond voor Inholland op een onderwijsbeurs en haalde een hele groep over om een dagje te komen proefstuderen op onze hogeschool. Daarvan hebben zich er zeven ingeschreven voor de Pabo!”

Elsbeth Veldhuijzen, opleidingsmanager van de Pabo bij Inholland Rotterdam, zegt dat ze als medewerker van de enige pabo ‘op Zuid’ trots is op de ondertekening van het convenant. “Ik ben blij dat onze samenwerkingspartner – het schoolbestuur PCBO, waar we al jaren intensief mee samenwerken – zijn handtekening zette om studenten een baangarantie te bieden. En wat is het mooi dat Kelly nu al haar met toekomstige werkgever, collegelid Piet Monster van PCBO, op de foto kan.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.