Den Haag,
21
november
2017
|
16:35
Europe/Amsterdam

‘Meer ruimte nodig in regelgeving extra-curriculaire activiteiten’

Een pleidooi voor meer ruimte in regelgeving bij extra-curriculaire activiteiten deden studenten, bestuurders en vertegenwoordigers van studentenorganisatie maandagmiddag bij de discussiebijeenkomst ISO on Tour bij Inholland Den Haag. De voor- en nadelen van baantjes, stages en bestuurlijke activiteiten stonden centraal.

De presentatie was in handen van Louise van Broekhoven, het levende voorbeeld dat extra-curriculaire activiteiten en een opleiding prima samen kunnen gaan. Louise is naast haar opleiding Business Studies aan Inholland Rotterdam, actief als secretaris van het bestuur van het Interstedelijk Studenten Overleg,  actief in de medezeggenschap van Inholland én heeft ook gewerkt voor  Inholland aan een project om de Onderwijs- en Examenregeling te vernieuwen.

Activiteiten zoals Louise die heeft ondernomen maken dat studenten niet alleen een leukere studententijd hebben, maar er ook nog wat van opsteken, is de heersende opinie tijdens de discussie. Daarbij gaan Inholland-collegevoorzitter Jet de Ranitz, Julie van Loef, studente Psychologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en Joost de Bruin, docent aan de Hogeschool Utrecht, in gesprek met de zaal.

Dat er ruimte moet zijn voor extra-curriculaire activiteiten is een open deur, zo blijkt al snel. Al zal het per student verschillen. De een zal alle tijd voor zijn opleiding nodig hebben, de ander gaat het wat makkelijker af en kan meer buitenschoolse activiteiten ondernemen. Dit kan een bijbaantje zijn, uit financiële noodzaak, maar ook een bestuursfunctie.

'Werken aan je professionele 'zelf''
“Je studie is bij uitstek een periode waarin je uit kunt vinden wat je wil, en waar je je professionele ‘zelf’ kunt ontdekken”, zegt Jet de Ranitz. “Ikzelf heb tijdens mijn studententijd in de kroeg gestaan, maar je kunt ook vakkenvullen bij Albert Heijn, of actief worden in een bestuursfunctie. Het gaat er vooral om dat je je plek in de wereld ontdekt en dat je zonder al te veel consequenties kunt snuffelen waar je hart ligt. Als dat je lukt, je iets vindt waarvan je gaat stralen, dan kun je dat ook laten zien aan je toekomstige werkgever.”

Als je je op de arbeidsmarkt wilt onderscheiden, lijken hoge cijfers en een diploma alleen niet altijd meer genoeg. Je wilt je onderscheiden. “Het moet wel uit jezelf komen”, benadrukt Julie, die zelf erg actief is in verenigingen voor haar opleiding. “Voor sommigen nemen dit soort dingen te veel tijd in beslag. Als het niet lukt voor jou, moet je het ook niet doen. Als je het wel doet, zoek dan dingen die jij heel leuk vindt, waarmee jij jezelf kunt ontwikkelen en onderscheiden van andere studenten. Bij studies zoals bedrijfskunde studeren met jou superveel andere studenten andere met dezelfde hoge cijfers. Werkgevers willen dan niet weten wat je weet maar ook wie je bent. De druk is hoog.”

Belangrijk is dat áls een student zich naast zijn studie activiteiten wil ontplooien, dat instellingen daarin ondersteunend en stimulerend optreden. Zo hebben Hogeschool Inholland, Hogeschool Leiden en ook de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden in 2016 het ‘collegegeldvrije besturen’ ingevoerd. Bij Inholland staat dit in het het Studentenstatuut onder de Regeling (financiële) ondersteuning studentenorganisaties en bestuursbeurzen.

Ook wordt in het onderwijs geëxperimenteerd om extra-curriculaire activiteiten te embedden. Joost de Bruin vertelt onder andere over zijn unieke minor ‘Het project van je leven’ waarbij studenten (ook van andere hogescholen en universiteiten) een half jaar de kans krijgen om een eigen project in de steigers te zetten, of het nu gaat om het opzetten van een eigen bedrijf, een project voor een opdrachtgever, of het uitbreiden van een stage naar een project met meer eigen verantwoordelijkheid. De minor is populair en trekt zelfs studenten van de universiteiten in Maastricht en Groningen.

Toch zorgen ‘dichtgetimmerde curricula’ en ‘terughoudende examencommissies’ er voor dat studenten nogal eens ontmoedigd worden om initiatieven naast hun studie te nemen. De Ranitz hoopt dan ook dat meer hogescholen in de toekomst faciliteiten opnemen in hun regelingen voor studenten met buitenschoolse ambities. “Ik hoop dat we over vijf jaar nog steeds een groot aantal bloeiende studieverenigingen hebben en landelijk actieve studenten. Ook hoop ik dat er meer ruimte is voor studenten die op hun eigen bedrijf willen afstuderen of andere initiatieven. Dat we de regels daar net iets losser hebben gemaakt dan ze nu zijn.” Joost de Bruin nodigt iedereen uit om eens in Utrecht te kijken bij zijn minor Project van je leven. “Laten we meer bij elkaar in de keuken kijken om meer van dit soort programma’s ontwikkelen en van elkaar te adopteren.”

ISO zoekt nieuw bestuur
Trekken extra-curriculaire activiteiten jou ook wel en wil jij volgend collegejaar de belangen van studerend Nederland vertegenwoordigen? Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is op zoek naar nieuwe, enthousiaste en ambitieuze studenten of recent afgestudeerden die vanaf juli 2017 het stokje van het huidige bestuur overnemen. Meer informatie over het ISO, de vacature en de sollicitatieprocedure vind je op www.iso.nl/bestuursjaar.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.