Haarlem,
21
maart
2017
|
11:20
Europe/Amsterdam

MEM-student Stefan de Boggende geeft afstudeertips

MEM-student+Stefan+de+Boggende.

“Een goede planning is essentieel en zorgt voor minder stressvolle situaties”, zegt Stefan de Boggende, student Media en Entertainment Management (MEM) bij Inholland Haarlem over zijn afstudeertraject. “Inholland heeft hele kundige docenten. Ze hebben jarenlang ervaring en weten hun kennis op een goede manier over te brengen.”

De Haarlemse student besloot in tegenstelling tot de meeste studenten een onderzoek te doen op eigen initiatief en heeft daardoor geen opdrachtgever. “Een extra uitdaging omdat ik alleen begeleiding krijg vanuit school. Ik studeer af in de richting van film en media en wil een platform oprichten voor jonge filmakers. Ik ga onderzoeken of daar voldoende vraag naar is.”

Tijdens het afstudeertraject krijgen studenten onder meer colleges over het opstellen van een onderzoeksvraag en de bijbehorende deelvragen. Ze schrijven een plan van aanpak waarin bijvoorbeeld de gekozen theorie en onderzoeksmethodiek staat beschreven. “Ik heb erg veel gehad aan de colleges zoals die over de bronvermelding volgens de APA-richtlijnen.”

Het schrijven van een plan van aanpak ging bij Stefan niet zonder slag of stoot. Hij kreeg in eerste instantie een onvoldoende. De problemen bij hem zaten in het literatuuronderzoek oftewel theoretisch kader. “Ik heb toen gelijk een afspraak ingepland met mijn beoordelaar en kreeg nuttige feedback en wist zo bij de herkansing tot een voldoende te komen.”

Afstudeerkring
Stefan is ingedeeld in een afstudeerkring waarin studenten feedback geven op elkaars werk. Alhoewel de studenten begeleiding krijgen vanuit school en de opdrachtgever wordt er beroep gedaan op hun zelfstandigheid. “We plaatsen onze stukken op de leermodule Moodle en bespreken de feedback tijdens de lessen. Het is goed dat we dit doen. Alleen moeten we zelf nog een hoop leren. Ik zou daarom graag meer contactmomenten willen met mijn begeleider.”

Neem initiatief en wees niet bang om vragen te stellen. Zo heb ik meerdere keren een afspraak gemaakt met docenten op de momenten dat ik er niet uitkwam. Daar heb ik veel aan gehad! 
Stefan de Boggende, MEM-student bij Inholland Haarlem.

Afstudeertips
“Als je start met afstuderen is het van belang dat je een onderzoek doet waar je volledig achterstaat. Neem initiatief en wees niet bang om vragen te stellen. Zo heb ik meerdere keren een afspraak gemaakt met docenten op de momenten dat er ik niet uitkwam. Daar heb ik veel aan gehad. Er zijn verschillende competenties waarin ik mij heb ontwikkeld, waaronder professionalisering. Ik weet nu hoe ik mezelf het beste kan presenteren en waar ik op moet letten bij onderzoek.”

Studenten van Inholland doen in het laatste half jaar van hun opleiding afstudeeronderzoek. Zij zien dit als een grote uitdaging. In deze serie vertellen studenten over hun afstudeertraject, de mogelijke obstakels en bijbehorende oplossingen. Om medestudenten een beter beeld te geven van dit belangrijke proces delen ze hun ervaringen en geven tips.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Pia van Haren
22
March
2017
Beste Stefan,
Een mooi initiatief om je collega-studenten aan te moedigen. Als coach/counsellor wil ik graag reageren. Ik begeleid veel studenten (domein CRB) die door omstandigheden hun studie niet binnen vier of vijf jaar hebben kunnen afronden. Deze gesprekken zijn vaak van persoonlijke aard en in dat kader heb ik ook nog wat tips. Het lijken misschien ‘open deuren’, maar mijn ervaring is dat veel studenten dit allemaal niet zo als vanzelfsprekend DOEN.
1. Studeren is een full time job, maar je moet ook geld verdienen. Mijn advies: blokkeer minimaal drie of liefst vier dagen in je agenda die je aan je studie besteedt en ook als werkdagen beschouwt. Niet ‘ik heb vandaag vrij, dus ik ga maar wat aan mijn scriptie doen’.
2. Ga om 9.30 uur de deur uit naar school of de bib (naar je werk dus!), maak afspraken met medestudenten om op een bepaald tijdstip een kop koffie te drinken en sluit pas om 17.00 uur je laptop. Reken maar dat zo’n dag je energie geeft.
3. Maak een goed planning waardoor je door de bomen het bos weer gaat zien. Vraag hier hulp bij van een student of docent. Check die planning dagelijks en pas hem aan indien nodig. En….. je wordt beloond, want je kunt taken afstrepen. Niets is mooier dan dat je lijstje korter wordt. Dat motiveert.
4. Schakel hulptroepen in. Familie, ooms, tantes, afgestudeerden en maak duidelijke afspraken die nagekomen moeten worden. Mensen vinden het leuk om een ander te helpen, dus schroom niet.
5. Vertel je werkgever dat je graag je diploma wilt halen en vraag of je tijdelijk wat minder kunt werken. Besteed vakantiedagen aan je scriptie, dan ziet de werkgever dat je er zelf ook veel voor over hebt.
Ik wens jullie veel succes!
Pia van Haren, zelfstandig coach/counsellor, werkt in opdracht van CRB
Nick Ho Tam Chay
22
March
2017
Dag Pia, bedankt voor je tips!