Alkmaar,
20
maart
2017
|
10:26
Europe/Amsterdam

Menno de Bree geeft verfrissende visie op waarheid en leugen

Menno+de+Bree+geeft+de+17e+Van+Foreestlezing

De 17e Van Foreest Publiekslezing, georganiseerd door gemeente Alkmaar, Noordwest Ziekenhuisgroep en Hogeschool Inholland Alkmaar, had dit jaar geen actueler thema kunnen hebben. Op de avond dat de lijsttrekkers op televisie met elkaar de degens kruisten, Nederland een ruzie heeft met Turkije en president Trump de wereld weer verbaast met bijzondere versies van de werkelijkheid, gaf hoofdspreker filosoof Menno De Bree een heel verfrissende visie op waarheid en leugen. Hoe erg is het eigenlijk om te liegen?

De 550 bezoekers die dinsdag 14 maart de Van Foreestlezing bijwoonde in de Grote Sint Laurens Kerk in Alkmaar kregen van Menno De Bree een schijnbaar eenvoudig dilemma gepresenteerd: vertel ik mijn puberdochter de waarheid als ze na twee uur opmaken vraagt of ze er nu beter uitziet dan voor de make-upsessie? De Bree (1974) studeerde filosofie en is momenteel verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen waar hij medische ethiek en filosofie doceert. Daarnaast verzorgt hij trainingen en is hij een veelgevraagd spreker.

Die vraag van de puberdochter is voor de doorsneeouder nauwelijks een probleem, maar voor De Bree een perfect startpunt om de bezoekers op zeer vermakelijke wijze in een dik uur door tweeduizend jaar filosofie te leiden. Want hoe juist is het eigenlijk om altijd de waarheid te spreken. En hoe slecht is eigenlijk om af en toe te liegen? Na zijn lezing ‘Liegen voor beginners” zal iedereen wel twee keer nadenken als zijn of haar dochter om een mening over haar uiterlijk vraagt.

De lezing werd traditioneel voorafgegaan door een concert van organist Adri Steenhoek op het imposante kerkorgel van de Grote Kerk; het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel. Daarna volgde een optreden van het Regionaal Jeugdorkest Artiance onder leiding van dirigent Otto de Jong. Veel indruk maakte de zeventienjarige soliste Cashlin Oost-Indië (zie foto) met haar vertolking van Habanera uit de opera Carmen.

Maar de hoofdrol was voor filosoof De Bree. Zijn toegankelijke lezing liet de bezoekers kennismaken met vele meningen over die ene vraag: mag je wel liegen? Van Socrates via Kant met een omweg langs Machiavelli en Darwin eindigde de zoektocht bij Nietzsche. En uiteindelijk was daar ook het antwoord op de vraag van zijn dochter. Volgens De Bree was in dit geval een leugentje prima. Het maakte zijn dochter immers even heel gelukkig.

Van Foreest Publiekslezing
Jaarlijks wordt een vooraanstaand wetenschapper, ontwerper of schrijver uitgenodigd om in de Van Foreest Publiekslezing in te gaan op onderwerpen die liggen op het snijvlak van samenleving, gezondheidszorg en cultuur.

De lezing dankt haar naam aan de in Alkmaar geboren Pieter van Foreest (1521-1597). Deze Hollandse Hippocrates, zoals hij ook wordt genoemd, was stadsgeneesheer in Alkmaar en Delft en lijfarts van Willem van Oranje. Hij mag gerekend worden tot de humanistische artsen van de 16e eeuw. Zijn naam is ook verbonden aan twee wetenschappelijke activiteiten in Alkmaar, de jaarlijkse Pieter van Foreest Wetenschapslezing en Wetenschapsprijs.

Eerdere lezingen zijn gehouden door Jelle Brandt Corstius (2016), Sjoerd Kuyper (2015), Bert Keizer (2014), Paul Mijksenaar (2013), Henkjan Honing (2012), Jan Blokker (2011), Auke van der Woud (2010), Paul Scheffer (2009), Jan van Hooff (2008), Douwe Draaisma (2007), Nelleke Noordervliet (2006), Marita Mathijsen (2005), Joost Zwagerman (2004), Herman Beliën (2003), Herman Pleij (2002) en Henk van Os (2001).

De Van Foreest Publiekslezing is een gezamenlijk initiatief van gemeente Alkmaar, Noordwest Ziekenhuisgroep en Hogeschool Inholland Alkmaar.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Gerianne Knip
21
March
2017
Ik was voor de eerste keer aanwezig bij de Van Foreest Publiekslezing en heb ervan genoten.
Prima organisatie, prachtige muziek, zeker het jeugdorkest en de soliste hebben mij beroerd.
De lezing van Menno de Bree vond ik boeiend, soms wat afdwalend van het onderwerp overigens.
Mooie locatie en zeker dus voor herhaling vatbaar!!!