Rotterdam,
09
januari
2018
|
10:22
Europe/Amsterdam

Mondzorgstage met grote impact op cliënten

Stagiairs van Mondzorgkunde maken het verschil

Stagiaires+mondzorgkunde

Erosie, gevoelige tandhalzen, tandplak en ontstekingen. Voor twee Inholland-studenten van de opleiding Mondzorgkunde was dit de afgelopen periode dagelijkse kost. Romina en Sylvi liepen stage bij het Centrum Voor Dienstverlening (CVD), een maatschappelijke dienstverlenende organisatie in Rotterdam.

Begin 2017 ging bij het CVD het project Mondzorg van start, een samenwerking met de opleiding Mondzorgkunde van Inholland Amsterdam. Na de intramurale voorzieningen Havenzicht, De Schuilplaats en De Hille gingen studenten nu aan de slag voor cliënten van de woonvoorziening Heemraad. Dit is een locatie voor begeleid wonen voor mensen met een zogeheten dubbele diagnose, wat betekent dat ze een verslaving en psychische stoornis hebben.

Romina en Sylvi brachten de staat en de verzorging van het gebit in kaart bij de cliënten. Daarnaast gaven ze met 'poetskaarten' voorlichting over het belang van een verzorgd gebit. Ook gebruikten ze de kaarten als hulpmiddel bij het poetsen zelf.

Beter eten met gezond gebit
De stagiairs keken samen met de kok van de woonvoorziening naar mogelijkheden om met kleine aanpassingen een menu samen te stellen, waarbij rekening gehouden wordt met het feit dat dat niet elke mond in een goede conditie is. Problemen in de mond zijn vaak de oorzaak van niet goed kunnen eten, met als gevolg een verslechterende algehele gezondheid. Het CVD brengt het belang van een goede mondverzorging daarom graag onder de aandacht van cliënten.

Kleine dingen maken groot verschil
Romina en Sylvi kijken met een goed gevoel terug op hun stageperiode: "We halen nu veel meer voldoening uit ons werk door te werken in een andere omgeving dan we gewend zijn. Elk klein stapje dat we hier hebben gezet met de bewoners op het gebied van mondzorg, leidt tot hele mooie resultaten. Het heeft ons beiden geraakt dat de kleine dingen waarbij we hen konden helpen in de dagelijkse handelingen een groot verschil maakten in hun leven. Het heeft ons geleerd dat je het samen met de bewoners doet en daaruit volgt dan ook onze slogan ’Teamwork Makes The Dreamwork!’ Door deze stage staan wij er nu zeker voor open om in de toekomst te werken met deze doelgroep."

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.