Haarlem,
11
mei
2017
|
07:00
Europe/Amsterdam

Doe mee aan het landelijke congres GGZ-verpleegkunde

Natiopnaal+Congres+GGZ-verpleegkunde+2017

‘Over de schutting: van handelingsverlegenheid naar verpleegkundige verantwoordelijkheid’ luidt het thema van het Nationaal Congres GGZ-verpleegkunde op 28 juni 2017. Deze dag wordt georganiseerd door beroepsvereniging V&VN en Stichting Sympopna. Inholland-lector Berno van Meijel (GGZ-verpleegkunde) is voorzitter van de programmacommissie van het congres.

De organisatoren signaleren een onwenselijke praktijk in de geestelijke gezondheidszorg, verstandelijk gehandicaptenzorg en ouderenzorg/psychogeriatrie: verpleegkundigen trekken hun handen af van mensen met ingewikkelde problemen of moeilijk gedrag. De verantwoordelijkheid komt bij collega’s, een ander team, een andere instelling of bij de familie te liggen. De ‘schutting’ uit het congresthema staat symbool voor schotten tussen professionals en voorzieningen in de genoemde sectoren – en daarbuiten, want bijvoorbeeld politie, huisartsen en wijkteams vinden dat de ggz in gebreke blijft. Tijdens de congresdag worden kritische vragen gesteld over het ‘over-de-schutting-probleem’ en hoe verpleegkundigen ermee omgaan. Hoe neem je professionele verpleegkundige verantwoordelijkheid? Er is daarbij vooral aandacht voor praktische oplossingen.

Sprekers en workshops
In het ochtendprogramma laten toonaangevende sprekers vanuit verschillende invalshoeken hun licht schijnen op deze thematiek. Aan het woord komen Bauke Koekkoek, lector Sociale en Methodische Aspecten van Psychiatrische Zorg (HAN), Yolande Voskes (senior onderzoeker, afdeling Metamedica VUmc), bijzonder hoogleraar Andries Baart en Bert Stavenuiter (directeur Ypsilon).

Er zijn twee workshoprondes met in totaal tien workshops over de ggz, de verstandelijk gehandicaptenzorg en de psychogeriatrie. De workshop ‘Psychogeriatrische zorg / ouderenzorg’ wordt verzorgd door Wim Houtjes, onderzoeker bij het lectoraat GGZ-verpleegkunde, en Robbert Gobbens, lector Gezondheid en Welzijn van kwetsbare ouderen. Het programma sluit af met een presentatie waarin de problematiek en de oplossingen worden belicht vanuit het patiënten- en familieperspectief.

Posterpresentaties en praktische informatie
Deelnemers aan het congres kunnen zelf een bijdrage leveren via inzending van een abstract voor een posterpresentatie. Locatie is congrescentrum De Reehorst te Ede. Het congres duurt van 9.30 uur tot 16.45 uur. Download de congresfolder (pdf) voor het uitgebreide programma en praktische informatie, onder meer over de kosten. Inschrijven kan via dit formulier op de website van Stichting Sympopna.

De Gezonde Samenleving

Inholland draagt door scholing, professionalisering en onderzoek bij aan De Gezonde Samenleving. Een samenleving waarin mensen, ook bij fysieke, emotionele en sociale problemen, een zo gezond mogelijk leven leiden met een voor hen betekenisvol sociaal leven. Mensen nemen verantwoordelijkheid voor zichzelf en elkaar en krijgen steun als dat nodig is. Wij leren studenten en professionals mensen te benaderen als totaal mens en niet als probleem of ziekte. Ze passen de meest actuele methoden en wetenschappelijke inzichten toe in samenwerking met andere professionals en met de burger zelf. Wij richten ons op duurzame ontwikkeling van zelfmanagement en empowerment. Interprofessioneel werken staat centraal en we maken creatief gebruik van de laatste (technologische) innovaties.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.