Delft ,
04
april
2017
|
09:39
Europe/Amsterdam

NOS interviewt student Inholland Delft over herbruikbare raket

Manfred+Josefsson

“Het is erg complex om de raket opnieuw te lanceren en veilig te laten landen. Er zit een indrukwekkende techniek achter”, zegt Manfred Josefsson van Inholland Delft tegen de NOS. De student Aeronautical Engineering van Inholland Delft reageerde hiermee op het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX dat afgelopen weekend met zijn Falcon 9-raket voor een doorbraak zorgde in de ruimtevaart.

Manfred werkt bij het Delft Aerospace Rocket Engineering-team (DARE) en noemt de raket van SpaceX een grote belofte voor de ruimtevaart. De Falcon 9 is een herbruikbare raket die onlangs voor de tweede keer de ruimte is ingeschoten. Een bijzondere prestatie omdat raketten doorgaans maar één keer worden gebruikt. “Normaal gesproken als een raket na lancering terugkeert op aarde blijft er weinig van over. Dit heeft te maken met de motor die op volle snelheid draait om tot stilstand te komen.”

Een moderne raket zoals de Falcon 9 bestaat uit meerdere motoren. De raket van SpaceX is een tweetrapsraket waarvan de tweede trap bij landing neerstort in zee. “De eerste trap landt net als de capsule weer op aarde. Je kunt de raket bijtanken, opknappen en weer de ruimte insturen. Het scheelt ontzettend veel geld door twee derde van de raket opnieuw te gebruiken. De Falcon 9 laat mensen zien dat de ontdekking van de ruimte niet alleen mogelijk is maar ook vooruit gaat. Dat is ontzettend inspirerend voor ons als studenten.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.