Haarlem,
20
december
2017
|
13:32
Europe/Amsterdam

Open Dag: een kwestie van zoeken en vinden

Veel bezoekers van de Open Dag van Inholland van zaterdag 16 december hadden een duidelijk doel voor ogen: in februari beginnen aan een nieuwe opleiding. Maar welke? Op de Inholland-locaties hielpen promostudenten, docenten en andere collega's hen een goede keuze te maken. Lees hoe potentiële studenten de Open Dag ervaren en wat 'leren' voor hen betekent.

Delft
Voor de promostudenten bij Inholland Delft is de Open Dag een feest van herkenning. Ze worden vaak aangesproken door bezoekers die ze eerder tegenkwamen op beurzen, middelbare scholen en tijdens kennismakingsactiviteiten. “Je presentatie is bij mij blijven hangen", "Ik wil de opleiding toch beter leren kennen", waren enkele spontane opmerkingen die ze horen. "Ik wil alles weten over Luchtvaarttechnologie en heb me aangemeld voor Proefstuderen", zegt een jongeman, die enthousiast werd door studievoorlichting op zijn school. Zijn vader merkt op: "We besloten meteen om samen naar deze Open Dag te gaan. Na de presentatie, rondleiding en informatie over studentprojecten is het enthousiasme alleen maar groter geworden. Maar eerst het eindexamen halen!”

Alkmaar
We vragen bezoekers bij Inholland Alkmaar wat leren voor hen betekent. “Leren = het is nooit af!”, vindt Noortje uit Den Helder. Zij zit nu in 4 havo en oriënteert zich op een technische opleiding. “Leren = beter worden", zegt een havist uit Julianadorp. Lachend: "En, o zo vreselijk, huiswerk maken!” Hij heeft interesse in de opleidingen Civiele Techniek, Elektrotechniek en Technische Bedrijfskunde. Ook Joyce uit Hoorn denkt na over drie opties: Hbo-Recht, Business Studies en Social Work. “Ik bezoek bij meerdere instellingen de Open Dag. Ik ben enthousiast over Inholland Alkmaar en ik hoop dat het Proefstuderen de doorslag geeft voor de juiste opleidingskeuze.”

Rotterdam
Bezoekers van Inholland Rotterdam werden zaterdag door studentambassadeurs naar de opleidingsmarkt geleid, waar studenten en docenten hun brandende vragen beantwoordden. In het auditorium licht een workshop ouders voor over de positieve invloed die ze hebben op de studiekeuze van hun kind. Ook bij de opleidingen bruist het. Business Studies legt aan de hand van grote puzzelstukken op de vloer uit hoe de opleiding in elkaar zit. Bij de Pabo interviewt een kleine filmploeg potentiële studenten. Havo-4-leerling Rosa uit Maassluis laat zich samen met haar moeder voorlichten over Sociaal Juridische Dienstverlening, Hbo-Rechten en de Pabo. Ze deed eerder op studiekeuze123.nl een test, maar zag het advies 'schilder' niet zo zitten. Rosa: “Voor mij is in mijn studiekeuze doorslaggevend dat de opleiding die ik ga doen 'blijvend' zal zijn in mijn leven."

Den Haag
Bij Inholland Den Haag mochten afgelopen zaterdag vooral de Pabo - specifieker de flexibele en verkorte deeltijdvarianten - op grote belangstelling rekenen. Een opvallend grote groep potentiële studenten bleek een tweede keer naar de Open Dag te zijn gekomen. Als extra bevestiging, om zich nog eens te verdiepen in interessante opleidingen voordat ze zich aanmelden voor de februari-instroom.

Amsterdam
Bezoeker Ramin Feiz verkende het ACTA-gebouw van de opleiding Mondzorgkunde tijdens de Open Dag in Amsterdam: "Ik had al interesse voor de zorg. Op dit moment zorg ik voor iemand met het syndroom van Down. Mondzorgkunde blijft belangrijk, ook al gaan mensen in de toekomst bij wijze van spreken naar de maan en weer terug. Als ik een bijdrage aan de wereld kan leveren door als mondhygiënist pijn weg te nemen, ben ik blij!". Vida Asare vertelt dat ze bij meerdere open dagen langsgaat. "Ik zag een advertentie op Snapchat over deze Open Dag en besloot te komen", zegt Vida, die later in haar oriëntatieproces graag wil Proefstuderen.

Diemen
Jairo hoeft tijdens de Open Dag bij Inholland Diemen niet lang te zoeken naar zijn favoriete opleiding. Hij is er al helemaal uit: "Ik zocht naar een studie die in het verlengde ligt van wat ik al doe: evenementen organiseren. Tijdens de presentatie van Leisure & Events Management kwam ik erachter dat dit precies is wat ik wil!" We vroegen aan medebezoeker Patrick waar 'leren' wat hem betreft voor staat. "Voor innoveren", zegt hij. "Je leert om alles in een bredere context te bekijken en dat helpt je om nieuwe dingen te bedenken." Amber en Morgan schrijven op een flipover wat 'leren' voor hen betekent. Voor Amber is het persoonlijke ontwikkeling en uitdaging, Morgan voegt toe dat ze denkt haar levensdoelen te bereiken door veel te leren.

Haarlem
Is de Open Dag de enige activiteit die de jonge bezoekers bij Inholland Haarlem ondernemen voor een gedegen studiekeuze? Volgens een serieus ogende havist gaat dat op. Hij wil volgend jaar Bouwkunde studeren. “Mijn school adviseerde mij om meerdere open dagen te bezoeken.” Wat doet hij nog meer? "Niets, dat is niet nodig want het staat al vast dat het Bouwkunde wordt. Ik moet alleen nog kiezen tussen Haarlem of Amsterdam.”

Naomi Geleynse pakt het heel anders aan. Met haar vwo-diploma op zak oriënteert ze zich dit jaar grondig. “Naast het bezoeken van open dagen wil ik gaan Proefstuderen. Dan krijg je een beter beeld van de opleiding. Ook ben ik benieuwd hoe het is als je uiteindelijk een baan hebt. Daarom praat ik veel met anderen over hun beroep en wil ik ook meelopen om te ervaren hoe het is.” Naomi's vader is trots: “Wij praten er samen veel over. Ik probeer haar te helpen door te luisteren, te spiegelen en te reflecteren. Ze hoeft wat mij betreft niet per se te kiezen voor een universitaire studie omdat ze toevallig vwo heeft gedaan. Wat ik belangrijk vind, is dat ze kiest met haar hart.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.