Haarlem,
12
februari
2018
|
15:18
Europe/Amsterdam

Open Dag: op zoek naar de goede opleiding en het juiste gevoel

Misschien was het ook vanwege carnaval of vanwege de start van de Olympische Spelen. De sfeer was in ieder geval bijzonder goed tijdens de Open Dag 10 februari. Studiekiezers kwamen massaal met hun ouders en begeleiders naar de hogeschool om te ontdekken of ‘zij hier passen’. Veelal doelgericht om een goede bewuste keuze te kunnen maken voor de juiste opleiding, maar ook om te ontdekken wat hun gevoel bij de hogeschool is. Er meldden zich 100 nieuwe studenten aan via Studielink.

Op het Atrium in Rotterdam klonk het startshot in Pyeongchang waar bezoekers onder andere de Olympische schaatswedstrijden op groot scherm konden volgen. Wat een mooi resultaat! Drie podiumplekken op de eerste dag van de Olympische Spelen tijdens de Open Dag. Velen bleven even bij het scherm hangen met een kopje koffie om vervolgens hun weg te vervolgen naar de opleidingenmarkt en de voorlichtingen.

Waar voel je je thuis?
“Wat bieden jullie veel op het gebied van studieondersteuning!”, laat een ouder weten. “Dat geeft me nou echt een fijn gevoel. Een aankomende student: “Wat een onthaal, ik voel me nu al een beetje thuis. Niet te groot, gewoon prettig.” Een medewerker bij de stand studieondersteuning geeft aan: “Ik heb veel met ouders en aankomende studenten gesproken. Bijna alle bezoekers geven bij binnenkomst, zonder dat wij er naar vragen, wat hun gevoel bij de school is. Het motief om te kiezen voor een opleiding ligt dus niet altijd uit de informatie die uit een brochure te halen is maar vooral ook waar de student zich het meest thuis voelt”.

“Ik heb een top drie gemaakt van opleidingen die me leuk lijken”, laat een bezoeker in Den Haag weten. “Vandaag ben ik hier om te kijken welk van de drie opleidingen het beste bij me past, ook bekeken vanuit mijn vakkenpakket. Ik heb het profiel Cultuur & Maatschappij en heb bewust wiskunde laten vallen. Dit neem ik ook weer mee in mijn studiekeuze. Als wiskunde maar een klein onderdeel is van een opleiding dan durf ik wel de keuze voor die opleiding te maken, maar zo niet dan valt die opleiding voor mij af.”

“Ik twijfel tussen wat ik eerst wil doen, Pabo of Pedagogiek”, aldus een andere potentiële student. Het lijkt me allebei leuk. Ik vind het leuk om het gedrag van kinderen te observeren, hier wil ik verder mee. Gelukkig heb ik nog even want ik zit nu in 3 vwo. Voordat ik mijn definitieve keuze maak ga ik zeker nog proefstuderen.”

In Den Haag en op de andere locaties valt op dat studiezoekers bijna altijd vergezeld worden door een of twee ouders. Ouders geven ook sturing, zo blijkt uit gesprekken. “Je moet wat breder kijken naar wat allemaal bij je past”, geven ze dan bijvoorbeeld aan.

 

Ook steun van de decaan
Arthur en Joost uit Hoorn waren samen met één van hun ouders bij de Alkmaarse Open Dag. Zij zitten nu in het laatste jaar van de havo bij de scholengemeenschap Copernicus in Hoorn. De decaan van beide jongens had ze op pad gestuurd. “Ga vooral nu alvast open dagen bezoeken!” “Onze decaan is heel betrokken bij ons studiekeuzeproces en steunt ons enorm daarbij, in opdracht van haar zijn we ons nu aan het oriënteren op een technische opleiding. We weten wel al de richting en het echte kiezen zal straks gebeuren op een combinatie van de inhoud van de opleiding, de reisafstand en de sfeer binnen de hogeschool”, vertelt Arthur.

Motieven om te kiezen
In Haarlem vertelt Amblin Krop dat ze Informatica wil gaan studeren. Haar vriend maakt apps. “Door hem heb ik gezien hoe breed het vakgebied is. En er is veel werk in te vinden.” Ze kennen elkaar via internet. “Een beetje nerds zijn we wel, ja…” Majd Khrrat is vier jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland gekomen. Hij vindt een goede baan belangrijk, liefst een waarmee je ook in het buitenland kunt werken. “Eigenlijk wilde ik tandheelkunde doen, maar door mijn komst naar Nederland moest ik naar de havo in plaats van het vwo. Daarom ben ik mij nu aan het oriënteren op hbo-studies. Met MBRT kun je overal ter wereld terecht.” Na de bachelor wil Majd de master MIRO doen.

Stefan Visser doet nu mbo Werktuigbouw. Hij vindt het fysiek zwaar werk en wil toch liever op een andere manier bezig zijn. “Daarom oriënteer ik mij nu hbo-opleidingen. Op dit moment twijfel ik nog tussen de Associate degree Logistiek, een hbo-opleiding met afstudeerrichting Logistiek of Bouwkunde. Ik wil vooral iets kiezen wat echt bij mij past.” Hoewel zijn moeder hem adviseert, laat ze hem wél zijn eigen keuze maken. “Als hij het maar naar zijn zin heeft!”

'Het veld in'
“Ik wil iets doen wat ik leuk vind en mij blijvend interesseert", laat Frank in Delft weten waarom hij geïnteresseerd is in de opleiding Landscape and Environment Management. “Ik wil iets doen wat ik leuk vind en mij blijvend interesseert. Ik vind het heerlijk om buiten in de natuur te zijn, lekker uitwaaien. Verder vindt ik het belangrijk dat ik niet heel de dag in een stoffig kantoor kom te zitten, maar ook regelmatig naar buiten toe moet: 'het veld in'. De opleiding Landscape and Environment Management spreekt mij daarom erg aan." Welk ik beroep ik later uitoefen en wat ik ga verdienen? Dat zie ik later wel.”

Jamily (19) is op bezoek in Amsterdam in het OZW-gebouw en doet nu mbo4 Medewerker Design. “Ik vind het belangrijk om praktijkgericht te werken. Daar sluiten de Life Sciences-opleidingen perfect bij aan. Ik heb nu mode gestudeerd, iets totaal anders. Ik ga eerst een tussenjaar nemen om bij te scholen.”

Marijke gaat voor Pedagogiek: “Daar kan ik mijzelf helemaal in kwijt!” Daarnaast vindt ze het ook belangrijk om later een goede baan te vinden. Ook Gaby weet precies wat ze wil gaan doen: “Voor mij is het beroep dat ik later wil uitoefenen leidend bij mijn keuze. Ik wil graag verpleegkundige worden, dus het is denk ik wel duidelijk voor welke opleiding ik kom!”

In Diemen komt Djamilla voor Tourism Management: “Ik houd erg van reizen en vind de Spaanse taal interessant. Daarnaast trekt het me dat je tijdens je studie de mogelijkheid hebt om overal naartoe te gaan.” Shanel: “Ik heb het altijd al leuk gevonden om evenementen te organiseren. Ik heb me vooral laten inspireren door Make-A-Wish Nederland. Daarom denk ik dat de opleiding Leisure & Events Management goed bij me past.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.