Haarlem,
06
september
2017
|
11:20
Europe/Amsterdam

Opnieuw minder vwo'ers naar hbo

Steeds minder vwo’ers beginnen direct na hun eindexamen aan een hbo-opleiding. Slechts 8,6 procent deed dit in 2016, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Dat is ruim een procentpunt minder dan het jaar ervoor. In 2004 koos nog ruim vijftien procent van de vwo’ers direct voor het hbo. In 2016 was dat bijna de helft minder.

Vooral studiekiezers met een niet-westerse achtergrond kiezen volgens het CBS eerder direct voor de universiteit. Vrouwelijke vwo’ers gaan vaker dan mannen naar het hbo, hoewel die verschillen de laatste jaren wel steeds kleiner worden.

Populaire studierichtingen bij vwo’ers zijn opleidingen die niet op de universiteit worden aangeboden, zoals verloskunde, fysiotherapie en de kunstopleidingen. Bij deze studies is het totale aantal vwo’ers in een jaar tijd juist licht toegenomen, blijkt uit de databank van de Vereniging Hogescholen.

Juiste plek
Het Interstedelijk Studenten Overleg vindt het vooral belangrijk dat een scholier op de juiste plek terechtkomt, bij een opleiding die bij hem of haar past. “We zien nog vaak dat het als een vanzelfsprekendheid wordt gezien dat je als vwo’er naar de universiteit gaat, terwijl dat voor de scholier niet altijd de beste weg hoeft te zijn”, aldus ISO-voorzitter Rhea van der Dong.

Minister Bussemaker ergerde zich twee jaar geleden al aan het feit dat vwo’ers een zeldzaamheid worden in het hbo. Toen bleek uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs dat vooral in de grote steden minder vwo’ers voor het hbo kiezen.

Hoger Onderwijs Persbureau

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Jeroen Visser
06
September
2017
Ik had eerder verwacht dat het andersom zou zijn vanwege het nieuwe leenstelsel en het krijgen van een hogere studieschuld.

Met een afgeronde HBO opleiding kun je in principe gelijk aan de slag en de meeste werkgevers weten wat ze aan je hebben. Met een WO bachelor kun je gechargeerd gezegd nog niet zo heel veel. Je moet eigenlijk wel een master doen. Als je verkeerd kiest of een vertraging oploopt, dan loopt je studieschuld ook snel op.

Na het HBO heb je ook de mogelijkheid om door te stromen naar een master voor verdere verdieping eventueel naast je werk.

Blijkbaar heb ik verkeerd gedacht of moet het effect van de oplopende studieschulden nog zichtbaar worden. In ieder geval moet de scholier een studie kiezen waar hij of zij het beste bij past.
Wim Konings
06
September
2017
Dat is een slechte tendens!