Den Haag,
11
oktober
2017
|
16:03
Europe/Amsterdam

Pabo'ers geven techniekworkshop aan leerlingen basisschool

Techniekworkshop+Pabo+voor+basisschoolleerlingen

“Er staat een buisje in de klas, je hoort het borrelen en bruisen en er staan waarschuwingssymbolen op! Hoe krijgen we dit buisje mét de mysterieuze inhoud veilig naar buiten?” Met deze introductie ontvingen drie eerstejaars Pabo-studenten afgelopen vrijdag groep 7 van de Nutsschool Bezuidenhout uit Den Haag. Al honderden kinderen deden mee aan deze leerzame techniekworkshop, die helemaal past bij de doelen van het landelijke Techniekpact.

Eerstejaars Pabo-studenten Rick, Anne en Lisanne hadden een les voorbereid waarbij de leerlingen een constructie moesten bedenken om dit buisje zonder gevaar te verplaatsen. Maar niet voordat ze eerst de voorwaarden hadden vastgesteld waaraan de oplossing moest voldoen. Waar staan bijvoorbeeld de waarschuwingssymbolen voor die op het buisje staan? De vingers gingen rap de lucht in: “Het eerste plaatje betekent giftig!”, riep een van de leerlingen nadat ze de beurt had gekregen. Vervolgens volgden ‘ontploffingsgevaar’ en een perfecte omschrijving voor het woord ‘corrosief’.

Presentatie van oplossing
Nadat alle randvoorwaarden waren besproken konden de leerlingen in groepjes aan de slag met elastiekjes (groot en klein) en houten latjes om zo spelenderwijs een oplossing voor het probleem te bedenken. Na een halfuur mochten de kinderen hun uitkomsten presenteren en konden ze zelf ervaren of hun constructie werkte. Aan de hand van 'tips en tops' werd gekeken wat goed was aan de constructie en hoe hij nog verbeterd kon worden. De gevaarlijke buisjes waren bij alle groepjes in goede handen, want ze konden veilig verplaatst worden.

Inspirerend techniekonderwijs
De studenten zijn in de technieklessen op de Pabo voorbereid op het geven van de workshops. Doel van het project is dat zij leren om inspirerend, aansprekend en leerzaam techniekonderwijs te verzorgen dat een beroep doet op de creativiteit, het technisch inzicht en probleemoplossend vermogen van de leerlingen. Dit past bij het beleid om in het onderwijs meer aandacht aan techniek te besteden, zoals in 2013 afgesproken door bedrijfsleven, onderwijs en overheid in het Techniekpact.

Workshops voor 300 leerlingen
De doelen die in het Techniekpact zijn vastgesteld, sluiten goed aan op het speerpunt ‘Wetenschap & technologie’ van de Pabo van Inholland Den Haag. Vandaar dat de Pabostudenten al in de eerste maanden van hun opleiding intensief kennismaken met techniekonderwijs. Dankzij de steun van OTIB, het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf, was het mogelijk om deze workshops uit te voeren voor zo’n driehonderd leerlingen uit groep 7. Dertig studenten van de Pabo namen deel aan het project. De basisscholen reageerden enthousiast op de workshop: “Het was een leuke les, de studenten hebben goed hun best gedaan!” en “Wat deden de studenten het beiden ontzettend leuk!”.

Op 1 december is het de beurt aan de tweedejaars Pabo-studenten. In het kader van het vak technische vaardigheden verzorgen ze techniekworkshops voor groep 7, waarbij de leerlingen gaan solderen, 3D-printen of een robot bouwen en programmeren.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.