Haarlem,
09
mei
2017
|
10:04
Europe/Amsterdam

Pieter Teyler van der Hulstlezing 2017: ‘Kan niet bestaat niet'

Nils+Clement

Hoe een gedurfd en volgens sceptici zelfs onhaalbaar product uitgeroepen wordt tot ‘Beste koop’. Dat overkwam Nils Clement met zijn alternatieve koffiecupjes. Hij vertelt hierover tijdens de derde Pieter Teyler van der Hulstlezing op maandag 22 mei 2017 bij Inholland Haarlem. Na de lezing reikt collegevoorzitter Jet de Ranitz de prijs uit voor de beste propedeusestudent van de opleiding Business Studies.

Spreker Nils Clement studeerde begin jaren ’90 logistiek en economie aan de Haarlem Business School (rechtsvoorganger van Hogeschool Inholland) en is nu succesvol ondernemer. Hij is het levende bewijs dat als je doorzet er heel veel mogelijk is. In zijn ogen is er geen ‘kan niet’, zelfs niet na de zoveelste tegenslag. Want van tegenslagen weet deze koffiecowboy alles af. Van een Spaanse leverancier die afhaakt en koffiemolens die niet werken tot een ingewikkelde juridische strijd om octrooien en patenten. Clement zette ondanks alles door en met resultaat. Zijn bedrijf Euro-Caps heeft op dit moment meer dan 600 man in dienst, werkt zeven dagen per week met acht productielijnen en levert op jaarbasis honderden miljoenen cups aan vele grote supermarkten. En als kers op de taart riep de Consumentenbond de koffiecups in 2014 uit tot ‘Beste koop’.

Lotti van der Arend, winnaar Pieter Teyler van der Hulst-prijs 2015-2016
Het winnen van de prijs was voor mij een hele eer en heeft me nog meer gemotiveerd om hard te werken.
Lotti van der Arend, winnaar Pieter Teyler van der Hulst-prijs 2015-2016

Tijdens de derde Pieter Teyler van der Hulstlezing is er ook aandacht voor de propedeusestudent van Business Studies die zich buitengewoon onderscheidde tijdens het studiejaar 2016-2017. Hij of zij ontvangt de Pieter Teyler van der Hulst-prijs uit handen van collegevoorzitter Jet de Ranitz. Vorig jaar won Lotti van der Arend de prijs. “Ik vond het tot het einde toe spannend, ik had echt geen idee hoe de studenten in andere klassen hadden gescoord”, vertelt Lotti. “Uiteindelijk heb ik gewonnen omdat ik, volgens de docenten die me hebben beoordeeld, heel betrokken ben, goede cijfers haal en een ondernemende houding heb. Dat klopt ook wel, dit studiejaar heb ik bijvoorbeeld de studievereniging* opgezet voor Business Studies (Negotium Novum, *red.). Ik hecht er veel waarde aan om meer uit mijn studie te halen door er dingen naast te doen. Het winnen van de prijs was voor mij een hele eer en heeft me nog meer gemotiveerd om hard te werken.”


Lotti van der Arend

Haarlem, stad voor zakelijk onderwijs
De economische opleidingen van de voormalige Hogeschool Haarlem verwierven een goede naam en de prestigieuze Haarlem Business School trok studenten uit heel Nederland. De opleiding Business Studies van Inholland zet deze traditie voort. Uitgangspunt is de behoefte in het bedrijfsleven aan professionals met een brede basis, meer dan aan specialisten of theoretici. Nils Clement combineert diverse disciplines van de huidige opleiding Business Studies in zijn werk. De lezing wordt ingeleid door Joyce Langenacker, wethouder in Haarlem met de portefeuilles werk, economische zaken, sociale zaken, wonen en coördinatie sociaal domein. Met de lezing en prijsuitreiking onderstreept Inholland dat Haarlem nog altijd dé stad voor professioneel hoger zakelijk onderwijs is.

Over de naamgever
Inholland Haarlem nodigt jaarlijks een boegbeeld of visionair uit om in de Pieter Teyler van der Hulstlezing in te gaan op onderwerpen die liggen op het snijvlak van economie, digitalisering of innovatie. De lezing is vernoemd naar Pieter Teyler (1702-1778), een vermogend laken- en zijdekoopman, bankier en filantroop uit Haarlem. Als vertegenwoordiger van de Verlichting had hij grote belangstelling voor kunst en wetenschap. Hij bekommerde zich om het lot van de armen en wezen van de stad en zorgde ervoor dat een niet meer functionerend hofje weer tot leven kwam; sinds 1784 is daar Teylers Museum gevestigd, het oudste museum van Nederland.

Praktische informatie
De tweede Pieter Teyler van der Hulstlezing vindt plaats op 22 mei 2017 in het auditorium van Hogeschool Inholland Haarlem, Bijdorplaan 15, 2015 CE in Haarlem. De inloop is om 16.15 uur, de aanvang om 16.30 uur. Er is een borrel na afloop. Aanmelden (gratis) kan tot 18 mei door een mail te sturen aan sarah.lednor@inholland.nl.

Programma

  • 16.15 uur: Inloop
  • 16.30 uur: Welkom door Pieter van der Hoeven
  • 16.35 uur: Opening/introductie door Drs. Joyce Langenacker, wethouder Economische Zaken gemeente Haarlem
  • 16.40 uur: Derde Pieter Teyler van der Hulst-lezing door Nils Clement
  • 17.10 uur: Bekendmaking en uitreiking derde Pieter Teyler van der Hulst-propedeuseprijs door Inholland-collegevoorzitter Jet de Ranitz
  • 17.30 uur: Borrel en netwerken
Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.