Haarlem,
07
juni
2018
|
11:46
Europe/Amsterdam

Vakbonden en werkgevers akkoord met nieuwe cao-hbo 2018-2020

Medewerkers+%282%29

De leden van de vakbonden en de werkgeversorganisaties zijn akkoord gegaan met de nieuwe cao voor het hboEen loonsverhoging van in totaal 4,9 procent en een tweemalige ‘zomerbonus’ en afspraken over meer verscheidenheid in arbeidsovereenkomsten zijn enkele hoofdpunten van de nieuwe cao-hbo 2018-2020. De cao loopt van 1 april 2018 tot en met 31 maart 2020. 

De hoofdpunten van het akkoord zijn:

Loonsverhoging
Medewerkers in het hbo zien in de komende twee jaar de volgende loonsverhoging tegemoet: in september 2018 stijgen de salarissen met 2,5%, en in april 2019 met nog eens 2,4%. De pensioendragende eenmalige uitkeringen van € 400 bruto (voor een fulltime dienstverband) worden in juni 2018 en juni 2019 uitgekeerd.

Aandacht voor werkdruk
Cao-partijen hebben afgesproken dat op iedere hogeschool samen met de medezeggenschap binnen één jaar een plan wordt gemaakt voor het terugdringen van de werkdruk van de medewerkers. Gekeken wordt of er voldoende sprake is van balans tussen werkbelasting en belastbaarheid van de werknemer. Is werkdruk een knelpunt dan zet de werkgever, in overleg met de medezeggenschap, een volgende stap in het oplossen daarvan.

Meer verscheidenheid in arbeidsovereenkomsten
Om tijdelijke medewerkers meer vastigheid te geven is er ruimte voor langer durende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd met uitzicht op vast. Dit is vooral van belang voor startende docenten. Ook voor specifieke projecten, bij de inzet van extern onderzoeksgeld worden de mogelijkheden voor een langere tijdelijke aanstelling verruimd.

Professionalisering en duurzame inzetbaarheid
De regeling wordt eenvoudiger en administratief minder bewerkelijk gemaakt doordat meer kostenposten onder het professionaliseringsbudget kunnen worden gebracht, zoals reële vervangingskosten en de kosten van interne verzorgde training. Verplichte professionalisering en scholing uit het professionaliseringsplan worden 100 procent vergoed in tijd en geld.

Medezeggenschap
Om medezeggenschapsraden te professionaliseren en te verbeteren, komt er een onderzoek naar mogelijkheden hoe de medezeggenschap op hogescholen ruimer gefaciliteerd kan worden.

Cao-hbo 2018-2020. 

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
M.Smid
27
March
2018
Is er een mogelijkheid om wat meer toelichting te geven over de aanpassing van tijdelijke contracten? Hoe gaat dat er in praktijk uitzien?

Met Vriendelijke Groet,

Marte Smid