Amsterdam/Groningen,
04
mei
2017
|
08:59
Europe/Amsterdam

Proefschrift Catja Warmelink: Organisatie van verloskundige zorg in Nederland

Catja+Warmelink

Catja Warmelink, seniordocent aan de opleiding Verloskunde van Hogeschool Inholland (Academie Verloskunde Amsterdam Groningen) verdedigt woensdag 24 mei haar proefschrift ‘The organisation of midwifery care in The Netherlands’ in de aula van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze gaat in haar proefschrift in op de organisatie van verloskundige zorg in Nederland en invalshoeken rond de mogelijke veranderingen hierin, gebruikmakend van gegevens uit de zogeheten ‘DELIVER-studie’ onder eerstelijns verloskundigen en verloskundige praktijken. (Fotografie: Sander van der Torren)

Volgens het onderzoek van Catja, waarvoor zij ook 18 studenten Verloskunde interviewde, laat de hoge werktevredenheid zien dat verloskundigen van hun werk houden in het huidige Nederlandse echelonsysteem (verloskundige zorg door zelfstandige, autonome eerstelijns verloskundigen). Ondanks onzekerheden over de toekomst van de verloskundige zorg, is de meerderheid van de verloskundigen ook van plan om te blijven werken in de eerste lijn. De werktevredenheid speelt hier dan ook een belangrijke rol.

Eerstelijns verloskundigen ervaren echter een hoge werkdruk, vooral door taken die buiten de directe cliëntenzorg vallen, zoals administratieve taken en vergaderingen. Respectvolle communicatie, gedeelde informatie en activiteiten zijn onder meer essentiële aspecten die van belang zijn voor succesvolle samenwerking met andere zorgverleners in de verloskundige praktijk. ‘Cliëntgerichte zorg’ en ‘behoud van de fysiologische benadering van zwangerschap en geboorte’ moeten blijven behouden in welke organisatievorm dan ook.

Eerstelijns verloskundigen kunnen een centrale rol spelen in het coördineren en integreren van de geboortezorg, vanwege de functies van een eerstelijner: laagdrempelig, mensgericht, aanpak dichtbij huis en de fysiologische benadering van zwangerschap en geboorte. Naast het huidige echelonsysteem en de voorgestelde integratie tussen eerste en tweede lijn, kunnen ook andere organisatievormen worden overwogen, zoals samenwerking binnen de eerste lijn, of eerstelijns verloskundigen medium-risk zwangerschap en bevallingen laten begeleiden.

“De invalshoeken en voorkeuren van álle belanghebbenden, inclusief verloskundigen, studenten en cliënten, moeten meegenomen worden in de discussie hoe de organisatie van verloskundige zorg zich gaat ontwikkelen in Nederland.”

Meer weten? Neem contact op met Catja Warmelink via catja.warmelink@inholland.nl

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.