Diemen,
12
mei
2017
|
09:02
Europe/Amsterdam

Proefstuderen in de Amsterdam ArenA

Hoe kunnen we potentiële studenten zelf de waarde laten beleven van vrijetijdsbelevenissen in de grote stad, en hen zo een bewuste keuze voor de opleiding Leisure Management in Diemen laten maken? Om dat effect te bereiken bedacht Ivo van den Heuvel, coördinator evenementen bij de Serviceorganisatie Amsterdam/Diemen, samen met de opleiding het plan om het Proefstuderen nu eens niet bij Inholland Diemen te organiseren, maar in de Amsterdam ArenA.

Een belevenis is voor iedereen hetzelfde, de beleving van zo’n belevenis verschilt per persoon. Daar kun je in de wereld van leisure management mee spelen. Of het nu gaat om festivals, restaurants, museumbezoek of een winkel: aan alles kun je beleving toevoegen met behulp van design, service, storytelling, een gevoel van verbondenheid, noem maar op. Je wilt mensen met een goed gevoel naar huis sturen. Dit gegeven vormt de rode draad in de introductiecolleges die drie (gast)docenten verzorgen in Cateringclub Vak 111 in de ArenA.

(P)leisure
Richard Kay van Games Maken, die bij de opleiding in het uitstroomprofiel Smart Culture betrokken is, zoomt in op het managen van vrije tijd – '(p)leisure' noemt hij dat – en welke rol aankomend professionals daarin kunnen spelen. Docent imagineering Taco Zuidema legt uit dat het belangrijk is om je te realiseren uit welke componenten interactieve beleving is samengesteld. Niet alleen de fysieke context is daarbij belangrijk, maar ook de persoonlijke (hoe voel je je op dat moment) en sociale context (met wie ben je). Mensen willen graag ergens bij horen, en daar kun je als leisure-specialist iets mee om een bepaalde beleving te creëren.

Dani en Desty Rivas Hernandez
We hebben nu zelf kunnen beleven wat de opleiding en het beroep inhouden. Het geeft echt een goed beeld. En we zullen dit nooit vergeten!
Dani en Desty Rivas Hernandez

Marketingdocent Martijn Cornelisse vertelt meer over merkactivatie: “Waarom koppelt een merk zich aan een beleving? Het zorgt voor een positieve associatie. Axe had voorheen een suf product, maar na adoptie van de dance scene veranderde dat: wat is ‘The Axe Effect’? Als je bij een concert de deodorant Axe gebruikt, komen er honderden meisjes op je af! Niet waar natuurlijk, dat weet iedereen. En tóch is het een fijn idee en voelt het daarom goed om Axe te gebruiken. Het is slim om ervoor te zorgen dat je geassocieerd wordt met een 'would-be' categorie.”

Gekkenwerk
Daarbij worden de proefstudeerders tijdens een uitgebreide rondleiding ondergedompeld in de sfeer van de ArenA, waarbij ‘tour guide’ Jeroen de focus richt op alles wat in de ArenA met leisure management te maken heeft. Op deze wijze kan iedere deelnemer zelf ‘beleven’ wat er allemaal bij het vakgebied komt kijken. Reuben Wijnberg, teamleider van de opleiding: “We willen ze een stukje leisure laten proeven.”

Jeroen, die als mbo-student Leisure stage loopt in de ArenA, vertelt dat dit het enige stadion ter wereld is dat concerten durft te organiseren tussen de voetbalwedstrijden door. Het is niet niks voor de grootste indoor concerthal van Europa. “Het vergt een enorm strakke organisatie: direct na een voetbalwedstrijd dient de opbouw voor een concert van bijvoorbeeld de Toppers in vier dagen plaats te vinden. De afbouw inclusief het leggen van een verse grasmat moet vervolgens in drie dagen gereed zijn voor de volgende wedstrijd. Eigenlijk gekkenwerk, maar ze flikken het gewoon!”, aldus Jeroen.

Eropuit
Aan het einde van de dag vraagt Reuben Wijnberg aan de proefstudeerders hoe ze het ervaren hebben: “We vinden het belangrijk om theorie en praktijk met elkaar te verbinden. Daarom doen we dit nu hier. Het risico is wel dat jullie denken dat we dit regelmatig doen tijdens de opleiding. Dat is niet zo: in het eerste jaar breng je 80 procent van je studietijd op de hogeschool door. Maar tijdens de projecten zitten we bewust op locaties in de stad, juist omdat jullie eropuit moeten!”

Deelnemer Lisa vindt het een superleuke dag, maar had eigenlijk ook wel de sfeer van het hogeschoolgebouw willen proeven. Eerstejaarsstudent Matteo regeert daarop: “Straks bij de Studiekeuzecheck kun je dat wél doen. En natuurlijk ook als je de aankomende Open Avond bezoekt.” De tweelingzusjes Dani en Desty Rivas Hernandez zijn heel gelukkig met deze opzet: “We hebben nu zelf kunnen beleven wat de opleiding en het beroep inhouden. Het geeft echt een goed beeld. En we zullen dit nooit vergeten!”

Op vrijdag 16 juni organiseert Leisure Management een Proefstudeerdag in de A’DAM Toren.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.