Alkmaar,
07
september
2017
|
15:59
Europe/Amsterdam

Samen werken aan duurzame oplossingen

Knallende opening collegejaar bij vernieuwd Inholland Alkmaar

Jaaropening+Hogeschool+Inholland+2017-2018+bij+Inholland+Alkmaar

Vele medewerkers, studenten en relaties uit het werkveld waren donderdag getuige van een knallende kick-off van het nieuwe Inholland-collegejaar en de opening van het vernieuwde gebouw Inholland Alkmaar. Een duurzaam modern onderwijsgebouw, een ideale locatie om de inmiddels uitgewerkte duurzame visie van Inholland voor het voetlicht te brengen: “Werken aan duurzame oplossingen”.

Naast creatief en gezond, is duurzaam een belangrijk kernthema van Hogeschool Inholland, ook verwoord in het Instellingsplan Durf te Leren. “De vraagstukken zijn groot”, verduidelijkt Jet de Ranitz in haar openingstoespraak. “De wereldbevolking groeit, steden groeien en de bewustwording dat duurzame oplossingen nodig zijn groeit. Ook wij maken ons druk over energie, water, scholing, wonen, gezondheidszorg en inrichting van de ruimte. En we willen onze kleinkinderen niet laten opdraaien voor onze problemen. Alleen duurzaam zijn is dan niet genoeg. Het gaat er ook om dat wij van afval nieuwe grondstoffen maken en inzetten op hergebruik. Onze hele manier van produceren en consumeren moet ondersteboven. Dat kunnen we niet alleen, dat vraagt om inzet van bedrijven, overheden en het onderwijs.”

Duurzame visie
De *visie is gebouwd op programmalijnen die aansluiten op de vraag en ontwikkelingen uit het werkveld. In het programma Feeding Mega Cities staat de Randstad centraal als gebied om te onderzoeken hoe je voldoende voedsel met zo min mogelijk belasting voor de aarde bij een groeiende populatie kunt krijgen. Living in an Urban Delta richt zich op de ambitie om in grote stedelijke gebieden op een duurzame wijze met z’n allen te kunnen werken, wonen en leven. In de programmalijn Nature Inspired Products & Services staan biomimicry en biobased materialen centraal, waarbij de natuur als inspiratiebron geldt voor onder andere nieuwe innovatieve producten en duurzame ontwerp- en productieprocessen. Met concrete vragen uit het werkveld gaan studenten en medewerkers aan de slag, onder meer in kenniswerkplaatsen bij Inholland Alkmaar.

Studenten illustreren met korte pitches enkele opvallende projecten, als voorbeeld bij de programma’s. Zo timmert Rick Bakker van de opleiding Tuinbouw & Agribusiness in samenwerking met adviesbureau Berenschot aan de weg om internet of things en big data te integreren met de tuinbouwsector. Marica de Wit (Civiele Techniek) vertelt over haar speurtocht naar toepassingen van het duurzame ‘rietcomposiet’ en Gilian Gillissen (Elektrotechniek) vertelt enthousiast over zijn bijdrage aan het Planet Texel-project. Het eiland streeft ernaar in 2020 geheel zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie en water.

Duurzame oplossingen uit Petten
“Ik ben lopend hiernaartoe gekomen, zo duurzaam ben ik”, grapt Koen Hermans. De onderzoeker van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten is niet alleen gekomen om een duurzame boodschap te verkondigen, maar vooral ook om connecties te leggen met studenten als Rick, Marica en Gilian. “Wij hebben namelijk niet alleen maar een kernreactor in Petten, maar zijn ook met honderden collega’s bezig met onderzoek naar de ontwikkeling van duurzame oplossingen.”

Hermans nodigt studenten van Inholland uit om mee te doen aan projecten van ECN. Dat daar multidisciplinaire mogelijkheden zijn, illustreert hij aan de hand van wat er allemaal komt kijken bij de productie van windenergie. Op het gebied van biologie bijvoorbeeld: wat betekent de plaatsing van windmolens voor de lokale flora en fauna? Op het gebied van financiën: hoe financier je een miljardenproject zoals een windpark in zee en hoe maak je windenergie rendabel? En natuurlijk techniek: wat komt daar allemaal bij kijken? Kortom: diverse studenten van evenzoveel opleidingen kunnen zo aansluiten.

Duurzame boodschappen
Trots als een pauw vertelt Dirk van der Bijl, locatiedirecteur en directeur van het Domein Techniek, Ontwerpen en Informatica over het vernieuwde pand. Alle collega’s en betrokken bedrijven bedankend, vertelt hij aan de hand van een fotoshow hoe het gebouw in vijftien maanden is gestript en van binnenuit opnieuw en modern ingericht, en voorzien van allerlei duurzame technieken en installaties. Het pand is nu energieneutraal en past daarmee goed bij het Inholland-thema duurzaam.

“Wat eerst aan een belastingkantoor of ziekenhuis deed denken is nu echt een modern onderwijsgebouw. Het ziet er fantastisch mooi uit!” Na deze woorden nodigt Van der Bijl de bezoekers uit hun eigen duurzame boodschap te schrijven op ‘wensbordjes’ om de komende tijd aan te werken. Even later staat de voortuin van Inholland Alkmaar vol met ‘geplante' duurzame boodschappen zoals "Innovaties door jong talent, duurzaam investeren en werken aan duurzame oplossingen van vandaag en morgen". Tot slot houdt Jet de Ranitz haar bordje nog even omhoog.“We bouwen aan een duurzaam, gezond en creatief Inholland! En daarmee verklaar ik het gebouw voor geopend!”

Download de Inholland-visie Werken aan duurzame oplossingen (pdf)

Tijdens de jaaropening zijn ook de Wij Inholland awards uitgereikt voor het beste studentenproject en in de categorie Topsport. Lees het artikel over de uitreiking!

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.