Haarlem/Den Haag,
17
mei
2017
|
15:08
Europe/Amsterdam

Speciale Inholland-iconen haken in op actualiteit

iconen1

Vandaag, op de International Day Against Homophobia and Transphobia (IDAHOT), presenteert Hogeschool Inholland een aantal iconen die inhaken op de actualiteit. Het gaat hier naast iconen voor speciale dagen als deze om symbolen voor reguliere feestdagen zoals Kerstmis of het Suikerfeest. De iconen, die een aanvulling zijn op de al bestaande opleidingsiconen, zijn bedoeld om onze diversiteit te benadrukken en te vieren, passend in het diversiteitsthema zoals verwoord in het Instellingsplan 2016-2022 Durf te Leren.

Hans Zahn, docent bij het Domein Business, Finance & Law in Haarlem, is blij met de komst van de nieuwe iconen en daarmee het belang om aandacht te besteden aan IDAHOT: “Het is nodig als een blijk van solidariteit voor deze specifieke doelgroep. Voor studenten is het hbo de plaats waar ze vaak pas uit de kast durven te komen, omdat het voortgezet onderwijs nog niet veilig genoeg is. Ik weet uit ervaring dat veel lhtb’ers* lang in een isolement zitten en behoefte hebben aan rolmodellen. De persoonlijke ‘strijd’ die zij moeten leveren, is heftig, vooral als je jong bent. Het is belangrijk dat roze collega’s zich realiseren dat zij een voorbeeldfunctie kunnen hebben.” (*lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders, red.)

“Homo’s en lesbo’s laten vaak enorm aangepast gedrag zien. Dat vind ik jammer. Wat zou het toch mooi kunnen zijn als iedereen gewoon kan laten zien dat hij of zij gek is op zijn of haar partner van hetzelfde geslacht. Ik weet wat het is om op mijn veertigste van identiteit te wisselen, en wat het betekent als je je opeens kwetsbaar voelt in situaties die voorheen geen enkele emotie opriepen. Bijvoorbeeld bij het hand-in-hand lopen.”

Thema ‘Families’
Zahn: “We leven in een hetero-normatieve wereld. Het ideaalplaatje: mama, papa en drie kids… Steeds meer kinderen groeien op in gezinnen die niet meer per se aan de heteronorm voldoen. Samengestelde gezinnen met twee papa’s en twee mamma’s, twee papa’s en één mama, etcetera. Het is belangrijk dat kinderen zien dat dit oké is en wordt geaccepteerd in de buitenwereld. Ik hoop dat bijvoorbeeld uitgevers ook wat vaker dergelijk voorbeelden in hun lesmateriaal opnemen. De wereld is zeer divers!”

“Persoonlijk leef ik zelf al ruim tien jaar in een ‘extended family’-situatie. Het kerngezin woont in Haarlem (mijn ex-geliefde Gea, kinderen Menno & Femke en ik). Daarnaast zijn er twee lieve mannen die af en toe langskomen, en wij bij hen. Peter uit Amsterdam, geliefde van Gea en Ronald uit Utrecht, mijn nieuwe vriend sinds twee jaar.”

Meer diversiteit
Ook over diversiteit, maar dan in bredere zin, buigen Inholland-collegevoorzitter Jet de Ranitz en publicist Youssef Azghari zich in het dinsdag door de Vereniging Hogescholen gepubliceerde dubbelessay. ‘Diversiteit maakt het verschil’

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Catja Warmelink
19
May
2017
Heel fijn dat INholland diversiteit wil benadrukken en vieren!