Haarlem,
22
juni
2017
|
12:51
Europe/Amsterdam

SPH-studenten onderzoeken participatie doven en slechthorenden

Sollicitatiegesprek

Zes tweedejaars studenten Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) onderzochten de afgelopen studieperiode hoe dove en slechthorende jongeren tussen de 16 en 26 jaar beter kunnen doorstromen van hun school of vervolgopleiding naar de arbeidsmarkt. Vorige week vrijdag presenteerden de studenten van Inholland Haarlem de resultaten van hun onderzoek, dat beloond werd met een 9,4.

Grow2work is een community die zich richt op het versterken van de arbeidspositie van werkende en werkzoekende doven en slechthorenden. Projectleider Ine Klosters van Grow2work benaderde Inholland met de vraag om mogelijkheden te onderzoeken om de participatie van jongeren die doof of slechthorend zijn te versterken. 

Met tolk naar school
Bijzonder is dat in de groep studenten die dit onderzoek oppakte één student zat die zelf doof is. Door deze medestudent en de tolken die zij dagelijks in de lessen zien, waren groepsgenoten al geïnteresseerd geraakt in de wereld van doven en slechthorenden. SPH-student Roos Gillissen: "Onze klasgenoot heeft altijd een tolk bij zich, wat tijdens de studie volledig wordt vergoed. Maar als je gaat werken is dat niet zo. Daar begint al één van de belemmeringen."

Een ander obstakel is het sollicitatiegesprek zelf: hoe zorg je ervoor dat het gaat over wat je kunt en niet over je beperking? En hoe bereid je een werkgever hierop voor? Roos: "Sommige werkgevers kijken heel raar op als je met een tolk aankomt en weten ook niet goed hoe ze dit in de dagelijkse werkpraktijk zouden moeten inpassen."

Betere voorlichting
Eén van de aanbevelingen van de studenten aan Grow2work is dan ook het maken van voorlichtingsmateriaal - zoals een instructiefilm of informatieboekje - voor werkgevers over het gebruik van een tolk en hoe gebarentaal werkt. Maar ook raden ze sollicitatietrainingen voor doven en slechthorenden aan, zodat die zich zelfverzekerder kunnen presenteren.

Roos: "Een andere aanbeveling van ons is dat het niet alleen gaat om aan het werk te komen, maar dit werk ook te behouden. Daarom zou de leeftijd van de doelgroep waarop de acties met betrekking tot participatie zich richten uitgebreid moeten worden." Grow2work liet tijdens de presentatie weten aan de slag te gaan met de aanbevelingen. De organisatie wil voor verder onderzoek graag vaker samenwerken met Inholland-studenten van de opleiding SPH.

De Gezonde Samenleving

Ook onze studenten dragen bij aan De Gezonde Samenleving, een profilerend thema van Hogeschool Inholland. Dit is een samenleving waarin burgers, bij fysieke, psychische en sociale problemen, een zo gezond en sociaal mogelijk leven leiden en kunnen participeren. Een samenleving waarin mensen in hun sociale omgeving centraal staan. Waarin professionals mensen – preventief en bij problemen – activeren en ondersteunen bij het ontwikkelen van zelfmanagement en empowerment. Deze professionals werken interprofessioneel en maken gebruik van de laatste (technologische) innovaties.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Irene Vreugdenhil
23
June
2017
Leuk artikel.

Deze dames hebben zichtbaar lol gekregen in onderzoek doen en hebben begrepen hoe verschillende onderzoeksvaardigheden met elkaar samenhangen. Dames? Jullie zijn een voorbeeld van hoe je je kunt positioneren in het werkveld m.b.t. het onderzoeken van een maatschappelijk vraagstuk. Het is hard werken, maar het resultaat mag er zijn: 9,4 voor het eindrapport met concrete en zinvolle aanbevelingen!

Mogelijk een vervolg voor afstudeerscriptie in jaar 4...?