Wageningen,
02
mei
2017
|
11:36
Europe/Amsterdam

Spicy business: Green Biotechnology ontwikkelt mee aan Nederlandse wasabi

Komt jouw vanille-ijs, salep of pittige sushi binnenkort uit Nederland? Het zou best kunnen, want een consortium van Wageningen UR, bedrijven en Hogescholen gaat vijf nieuwe gewassen in Nederlandse kassen telen: vanille, zwarte peper, wasabi, salep en saffraan. Deze gewassen zijn nog niet eerder in Nederland geproduceerd.

Begin april was de kickoff van het project 'Nieuwe veilige gewassen in de kas', waarvoor Hogeschool Inholland (en Hogeschool Rotterdam) de chemische analyses van de inhoudstoffen gaan verzorgen. Studenten en docent-onderzoekers van de werkplaats Chemische Analyse zullen in het kader van de 'Green Ingredients' van het lectoraat Green Biotechnology de analyses uitvoeren. Studenten van Tuinbouw en Agribusiness zullen meewerken aan de teeltexperimenten.

Doel van dit project is om te onderzoeken of deze gewassen de Nederlandse glastuinbouw aan nieuwe verdienmodellen kunnen helpen, en of afnemers aan duurzaam geteelde, veilige producten geholpen kunnen worden.

Verdienmodel
Bij vanille is in een eerder project gebleken dat het businessmodel positief lijkt, maar in deze pps wordt nog benodigde kennis genereerd. Het richt zich vooral op een verdere marktintroductie en optimaliseren van de productie. Bij wasabi en zwarte peper zal eerst goed gekeken moeten worden naar het teeltproces, zodat aan de hand daarvan ook bepaald kan worden of het haalbaar is om hier een verdienmodel van te maken. Bij salep spelen andere uitgangspunten een rol: met name of het mogelijk is om zo te telen, dat er onderscheidende salep wordt gemaakt ten opzicht van illegale import.
Saffraan is de duurste specerij ter wereld. Door middel van een literatuurstudie in combinatie met rekenen aan een ‘hightech’ business zal gekeken worden of het mogelijk is om ook dit gewas in Nederland te gaan telen.

Brede samenwerking
Binnen de Publiek Private Samenwerking (PPS) “Nieuwe veilige gewassen in de kas” werken een 12-tal bedrijven met grote diversiteit samen. Naast onderzoek, zijn er ook telers, leveranciers van uitgangsmateriaal en bedrijven uit de keten van de foodproductie betrokken. Een aantal hogescholen, waaronder Hogeschool Inholland, gaan zich buigen over de chemische kant van het onderzoek. Zij gaan de inhoudsstoffen van deze gewassen bepalen. De Club van 100 van Wageningen Research Glastuinbouw en Gemeente Rotterdam sponsoren het project.

De volgende bedrijven neem deel aan het project: Elstgeest Potplanten B.V. (penvoerder), Duijvestijn Tomaten, Lans, KFRS BV, J. van Marrewijk, Gova, Phytesia, Huijbregts groep BV, Club van 100, Intertaste, Valstar Holland Eminent, Eminent Food, Eminent Seeds, Iribov SBW, Gemeente Rotterdam, Hogeschool Leiden, Hogeschool Inholland, Hogeschool Rotterdam, Wageningen Environmental Research en Wageningen Research Glastuinbouw

 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.