Delft,
04
december
2017
|
08:00
Europe/Amsterdam

'Stip op de horizon is noodzaak voor toekomstbestendig bedrijf'

Oud-student Wouter van den Bosch Tuinbouw & Agribusiness

Wouter van den Bosch (26) studeerde Tuinbouw & Agribusiness bij Inholland Delft. Tegenwoordig is hij ondernemer en runt hij met zijn vader Harvest House, een tuinbouwbedrijf gespecialiseerd in vruchtgroenten. In een interview met onderneming2026.nl vertelt hij over zijn ervaringen als ondernemer.

Foto: www.onderneming2026.nl

Een blik op de toekomst
Het hebben van een toekomstvisie is volgens hem een van de belangrijkste eigenschappen van een ondernemer. "Het valt me op dat veel ondernemers deze noodzaak nog niet zien," zegt Wouter in het interview. "Wees zelfkritisch, denk na over wat je tekortkomingen en kwaliteiten zijn en over waar je over twintig jaar wilt staan met je bedrijf. Én hoe je hier kunt komen. Belangrijk hierbij is om zaken rationeel te bekijken en de emotie zoveel mogelijk opzij te zetten."

Harvest House
Risicospreiding en internationalisering zijn de speerpunten voor hem de komende jaren. De focus zal naast paprikateelt ook gaan liggen op de teelt van algen en bramen. Hij zegt: "We zagen potentie in deze teelt omdat algen een hoge concentratie Astaxanthine bevatten. Deze waardevolle antioxidant wordt in de Verenigde Staten veelvuldig verwerkt in voedingssupplementen en in cosmeticaproducten. Dat bood naar ons idee ook kansen voor de Europese markt. Gaandeweg werd duidelijk dat we, om deze kansen te benutten, meer tijd en energie in dit project moesten steken."

Ook kiezen de ondernemers voor de teelt van bramen. Begin dit jaar werd een kas van 1,3 hectare aangekocht. De zachtfruitteelt is populair, maar bramen worden nog maar weinig geteeld in Nederland. Wouter geeft aan dat vijf hectare met paprika's op lange termijn niet voldoende is. Wouter: "Om toekomstperspectief te creëren voor het bedrijf, moet er iets gebeuren. Ik heb de afgelopen jaren mijn best gedaan om een stukje visie en ambitie in het bedrijf te brengen. Door te sparren met mijn vader en te kijken waar onze kwaliteiten liggen, hebben we een strategie ontwikkeld om ons bedrijf ‘toekomstproof’ te maken.”

In de familie
Het ondernemerstalent zit overduidelijk in de familie want ook broer Tijmen, die dezelfde opleiding deed als Wouter, is actief in de branche. Hij kwam eerder dit jaar in de Trots Op-serie van Inholland voorbij naar aanleiding van de presentatie van zijn wetenschappelijke artikelen op het IFAMA (International Food and Agribusiness Management Association), hét internationale prestigieuze congres over food en agribusiness in Miami.

Lees het hele interview met Wouter op onderneming2026.nl

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
retta van Groeningen
04
December
2017
Geweldig dat we deze prachtige bijdrage kunnen lezen en helemaal super dat onze studenten het zo goed doen in het bedrijfsleven, daar leiden wij namelijk voor op en op veel hbo- opleidingen lijkt dit wel eens een 'ondergeschoven kindje'.
Groeten,

Retta van Groeningen