Den Haag,
01
juni
2017
|
11:03
Europe/Amsterdam

StudentLab voor een betere overgang mbo-hbo

StudentLab+voor+een+betere+overgang+mbo-hbo

Stel je voor dat de minister van Onderwijs jou vraagt om samen met je medestudenten in vier maanden tijd een plan te bedenken om de overstap van het mbo naar het hbo te verbeteren en de uitval van mbo’ers in het hbo te verminderen. Drie Inholland-studenten straalden na afloop van hun gepresenteerde plannen tijdens de StudentLab-bijeenkomst, woensdag 24 mei 2017 bij de Haagse Hogeschool. Zij vertellen hun verhaal.

Aminah Langerak 
Studente Aminah Langerak (28, rechts op de foto) is trots op haar plan. Samen met haar team De Spetters presenteerde zij vandaag haar plan om een landelijk ‘Education Festival’ te organiseren. Spelenderwijs wil het team op het festival mbo-studenten informatie geven over de overgang naar het hbo en hbo-opleidingen. “Met muziek, een speurtocht en vooral gezelligheid willen we een ontmoetingsplek creeren.”

Aminah is derdejaarsstudente Sociaal Pedagogische Hulpverlening bij Inholland Rotterdam. Zelf heeft ze via niveau 2, 3 en 4 een lange weg bewandeld voor ze op het hbo kwam. “Ik had graag beter klaargestoomd willen worden voor het hbo. Zaken als feedback geven, bronvermelding toepassen maar ook sociale vaardigheden als hoe je met elkaar omgaat op het hbo.”

In haar plan voor het festival wil Aminah genoemde zaken samen laten komen. “Ik hoop dat onze plannen nu echt geïmplementeerd worden, door samen te werken met de studenten kunnen we tot hele mooie uitkomsten komen.” Haar belangrijkste tip: “Luister naar de studenten, door samen te werken creëer je verbinding.” Ook wil ze haar eigen hogeschool meegeven om als docenten ook kritisch te zijn naar elkaar “Ik denk dat het nu al erg goed gaat, maar je merkt nog wel verschil in docenten. Ik denk dat het goed is om als betrokken docent andere docenten mee te nemen en feedback te geven in het betrokken zijn bij studenten.”

Luister naar de studenten, door samen te werken creëer je verbinding
Aminah Langerak, student SPH Inholland Rotterdam

Yasemin Bal
Yasemin Bal (21, links op de foto) studeert Food, Commerce & Technology bij Inholland Delft en hoort ook bij het ‘festivalteam’ van Aminah. Als dagvoorzitter straalt ze bij het horen van alle plannen van haar medestudenten. Ook zij voelde zich op haar mbo-opleiding niet geholpen met haar overstap naar het hbo. Ze voelde zich onzeker door de weinige ondersteuning en het geringe vertrouwen in haar vanuit haar mbo-opleiding.

Yasemin voelde zich dan ook direct geroepen toen er via haar opleiding de uitnodiging kwam om mee te doen met StudentLab. Yasemin is een vlotte, positieve meid en een echte doorzetter die zich ondanks de negatieve ervaring op haar mbo-opleiding niet heeft laten kisten. Persoonlijk streeft ze er nu naar om de verbinding tussen mbo en hbo toegankelijker te maken. Zo kunnen alle mbo-studenten met meer betrokkenheid beter geholpen worden in de overgang naar het hbo.

Dat Yasemin nu serieus wordt genomen en er wordt geluisterd door alle aanwezige docenten, managers, directeuren en bestuursleden betekent veel voor haar. Op Inholland voelde Yasemin zich als mbo-studente zeer welkom. Als tip raadt ze aan om de nieuwe mbo-studenten nog net wat meer aandacht te geven. “Help ze met de eerste belangrijke hbo-zaken en stappen, bijvoorbeeld gedurende een leuke introweek en de mbo’er zal zich al veel zekerder voelen over zijn of haar start op het hbo”. Ook vindt ze het een goed idee om iedere mbo’er een buddy toe te wijzen. “Een maatje die jou als nieuwe eerstejaars op het hbo echt even wegwijs maakt.”

 

Britt Mars
Britt Mars (20) zit ook in het team bij Aminah en Yasemin. Zij volgt de mbo-opleiding Onderwijsassistent bij ROC Leiden en begint komend collegejaar bij de Pabo van Inholland Den Haag. “Ik zit midden in de overgang van mbo naar hbo. Ik wist al vanaf het begin dat ik die overstap wilde maken, maar op school krijgen wij heel weinig informatie en alleen gericht op de Pabo. Terwijl er ook veel studenten zijn die een andere richting op willen. Daar wilde ik wel iets mee doen, dat daar iets verandert.”

Vandaar een landelijk festival, waar studenten informatie kunnen vinden, niet vanuit de hogscholen, maar breed over alle opleidingen en beroepen die daarbij horen. Britt volgde zelf het Pabo-traject, bij Inholland en de Haagse Hogeschool. Zij heeft voor Inholland Den Haag gekozen, omdat het een kleinere school is met meer persoonlijk contact met docenten. Ze vindt het jammer dat het Pabo-traject volgend jaar door het roc zelf verzorgd wordt, dan komen de mbo-studenten niet meer in contact met het hbo, met het niveau, het tempo, de docenten en hoe ze lesgeven. Van het meedoen aan StudentLab heeft ze veel geleerd: “Vooral dat ik meer mezelf kan zijn, meer naar buiten durf te treden en opener ben naar anderen. Dat vond ik lastig en daar heeft dit project bij geholpen.”

Een leerzame middag met af en toe een goed kippenvelmoment geheel opgezet door de studenten zelf. Zoals Yasemin zo mooi haar talk afrondde; “Laten we nu aan tafel gaan en de plannen realiseren!”

StudentLab is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om de overstap van het mbo naar het hbo te versoepelen en het studiesucces van mbo’ers in hun eerste studiejaar te verbeteren. Wil je meer weten over de subsidieregeling en de studentenprojecten? Klik hier.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.