Rotterdam,
18
december
2017
|
08:42
Europe/Amsterdam

Studeren voorbij de voordeur van Inholland

Docent Arthur van der Ham (Integrale Veiligheidskunde)

Arthur+van+der+Ham

Ook buiten de hogeschool valt er voor studenten Integrale Veiligheidskunde ontzettend veel te leren. Daarvan is docent economie Arthur van der Ham overtuigd. Daarom stimuleert hij zijn studenten om opdrachten te doen voor Rotterdamse organisaties. Zo leren ze in de praktijk over veiligheid in de metropool. Zijn inspirerende begeleiding leverde Arthur een nominatie op voor de Wij Inholland award voor docent van het jaar 2018. 

“Onze hogeschool staat midden in het grote en weerbarstige Rotterdam. Daarvan moeten we profiteren! Het is niet de bedoeling dat mijn studenten de stad alleen vanuit de metro zien als ze op weg zijn naar Inholland. Juist bij het onderwerp veiligheid moet je eropuit om de situatie met eigen ogen te zien. In deze stad gebeurt ontzettend veel op het gebied van welzijn, veiligheid, bestuur, cultuur en sport. Organisaties vragen om tijd en aandacht. Laten wij nu barsten van de studenten die dat kunnen bieden!

Studenten zeggen niet hardop ‘Geef me de ruimte, laat het me zelf doen’. Het liefst horen ze van mij wat ik precies van ze verwacht. En tóch willen ze die vrijheid. Daarom geef ik mijn studenten de opdracht om zelf een Rotterdamse organisatie te zoeken die hen aanspreekt en waarvoor ze iets wezenlijks kunnen betekenen.

Arthur van der Ham, docent bij Integrale Veiligheidskunde, Inholland Rotterdam
Juist bij het onderwerp veiligheid moet je eropuit om de situatie met eigen ogen te zien.
Arthur van der Ham, docent bij Integrale Veiligheidskunde, Inholland Rotterdam

Ik sta regelmatig versteld van de veelzijdigheid van studenten. Een avond in de wijk Beverwaard staat me nog goed bij. Drie studenten van de afstudeerrichting Stad & Veiligheid gaven een presentatie over woningbeveiliging en wilden een groot publiek bereiken. Ze hielden hun presentatie daarom bij een maatschappelijke organisatie die kookt voor mensen die niet elke dag een warme maaltijd op tafel kunnen zetten. Tussen het kauwen door stelden de bezoekers volop vragen aan de studenten. Heel knap dat mijn studenten dat klaar wisten te spelen! Ik leer daar veel van.

Ik vind het best moeilijk en spannend om studenten los te laten. Eigenlijk wil ik al mijn tips en ervaringen delen bij een opdracht als deze. Dat doe ik ook wel tijdens de tussentijdse gesprekken, maar het proces van vallen en opstaan en je kwetsbaar durven opstellen is juist zo belangrijk voor hen. Ga erheen, ga het proberen, ga er staan!

We hebben zulke 'doeners' nodig in onze steden. Professionals die de allesbehalve perfecte realiteit tegemoet durven treden. "Ik laat studenten ervaren dat de groei van steden tot allerlei veiligheidsvraagstukken leidt. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Door ze de Rotterdamse wijken te laten ontdekken, denk ik dat we studenten motiveren en energie geven.

Ik hoor van de betrokken organisaties dat ze deze opdrachten erg waarderen. Ook studenten zijn positief. Ze zien in dat studeren meer is dan alleen colleges volgen en boeken lezen. Studeren is óók durven om de voordeur van de hogeschool voorbij te lopen en de stad in te trekken.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.