Alkmaar,
28
juni
2017
|
12:05
Europe/Amsterdam

TerraTechnica: betere aansluiting technische opleidingen en arbeidsmarkt

De provincie Noord-Holland gaat opnieuw samenwerken met het bedrijfsleven, onderzoeksinstellingen, overheden en het onderwijs, met als belangrijkste speler Hogeschool Inholland Alkmaar. Ditmaal om leerlingen te enthousiasmeren voor een technische hbo-opleiding. Het samenwerkingsverband heet TerraTechnica en moet ervoor zorgen dat deze opleidingen beter aansluiten op de arbeidsmarkt. Tijdens het evenement Sail Den Helder op 24 juni bezegelden de partijen hun samenwerking met een handtekening.

 

TerraTechnica staat voor innovatieve oplossingen voor wereldwijde uitdagingen met behulp van de nieuwste technologie. Techniekstudenten in Noord-Holland Noord krijgen de mogelijkheid om tijdens hun studie te werken in fieldlabs op het gebied van energietransitie, energie innovaties, duurzame landbouw, met regionale partijen die op wereldniveau opereren. Het doel daarvan is onder meer om de overgang van het onderwijs naar de arbeidsmarkt te optimaliseren. Bij de ondertekening op het schip De Titaan waren namens Inholland aanwezig Huug de Deugd (collegelid), Dirk van der Bijl (directeur TOI en vestigingsdirecteur Inholland Alkmaar) en Alex de Jager (strategisch relatiebeheerder Inholland Alkmaar).

Tweede overeenkomst
Dit is na Tech@Connect, dat zich richt op mbo-studenten, de tweede samenwerkingsovereenkomst in de kop van Noord-Holland. Het doel van Tech@Connect (mbo) en TerraTechnica (hbo) is om ervoor te zorgen dat meer leerlingen kiezen voor een technische opleiding (hbo en mbo). De arbeidsmarkt wordt steeds gunstiger voor deze studenten maar de belangen tussen onderwijs en arbeidsmarkt moeten beter op elkaar worden afgestemd. Dit leidt tot een krachtige overgang naar de arbeidsmarkt. Met deze samenwerking stemmen de partijen in, dat de focus komt te liggen op het netwerk en eigenaarschap.

TerraTechnica is een initiatief van de provincie Noord-Holland, Gemeente Alkmaar, Hogeschool Inholland Alkmaar, ENGIE Services, GreenPort NHN, LTO Noord Regio West, Ontwikkelingsbedrijf NHN, Vrije Universiteit Amsterdam, Energy Research Centre (ECN), Ondernemend Alkmaar, HVC, De TelefoonCentrale en IDEA.

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Jan Oost
04
October
2017
Onze vervoersvereniging 'HugoHopper' te Heerhugowaard wil graag de komende jaren een verduurzamingstransitie doorvoeren (huisvesting en wagenpark). Zou dit in het kader van TerraTechnica een afstudeerproject voor een of meerdere Hbo-studenten kunnen zijn?
Jo
12
July
2017
Misschien is het een goed idee om meer te focussen op studenten die gemotiveerd kiezen voor een techniekstudie maar in het eerste jaar afvallen. Dus op de aansluiting VO/ HBO.