Alkmaar,
01
juni
2018
|
07:10
Europe/Amsterdam

Thema bekend van nieuwe editie First Lego League 2018

Voorbereidingen in volle gang

In september, oktober, november werken jonge scholieren uit Noord-Holland keihard toe naar de regiofinale van de FIRST LEGO® League op 21 november 2018. Verschillende teams programmeren en bouwen robots onder begeleiding van Alkmaarse studenten Technische Informatica, Pabo-studenten, ouders en leerkrachten van basisscholen en het voortgezet onderwijs. De voorbereidingen voor de grote robotwedstrijd zijn nu al in volle gang.

“Als nou 20 tot 22 basisscholen en middelbare scholen gaan deelnemen aan de FIRST LEGO® League dan hebben we ons doel gehaald! We willen dit prachtige evenement elk jaar weer laten groeien. Bij de editie 2017 deden leerlingen van zestien scholen mee”, vertelt organisator Miriam Lof van het Domein Techniek, Ontwerpen en Informatica. De robotwedstrijd wordt elk jaar bij Hogeschool Inholland Alkmaar gehouden. 

Om aandacht te besteden aan de nieuwe editie was Miriam met studenten van de Alkmaarse opleiding Technische Informatica aanwezig bij de onlangs gehouden Techniek Uitmarkt bij het Petrus Canisius College (PCC) in Alkmaar. De markt was een bedoeld voor docenten en directeuren om zich te informeren over de mogelijkheden voor techniekonderwijs. Met dezelfde Alkmaarse studenten is ook het Promotie Event Techniek (PET) in Den Helder bezocht voor promotie van de legowedstrijd. Dit was gericht op kinderen uit het primair onderwijs om ook hen meer te laten kennismaken met techniek(onderwijs). Hier waren onder andere vertegenwoordigers van Espeq, Tetrix, ROC Kop van Noord-Holland en het ministerie van Defensie bij aanwezig.

Techniek Uitmarkt
Bij de Techniek Uitmarkt bij het PCC in Alkmaar aan de Vondelstraat waren veel docenten en directeuren om informatie te vinden over de bestaande initiatieven voor techniekonderwijs op de basisschool. Hogeschool Inholland promootte de competitie van de legoleague. “Het is niet alleen een wedstrijd, maar raakt veel meer kerndoelen. Het sluit goed aan bij meervoudige intelligentie”, legt Miriam Lof uit. Stijn en Luuk (studenten Technische Informatica) demonstreerden de 'Mindstorms EV3 Robot' en de 'missies'. Miriam Lof gaf geïnteresseerden uitleg over de inhoud. Er was veel interesse. 

Promotie Evenement Techniek in Den Helder (PET)
Ook is de FIRST LEGO® League gepromoot op het evenement PET voor basisscholen uit regio Den Helder en Texel. In april waren er ruim 500 kinderen op bezoek om te proeven aan technische vakken. De deelnemers kwamen van verschillende mbo-opleidingen onder andere ROC Kop van Noord-Holland, Espeq en Tetrix. Ook de Marine en de Koninklijke Metaalunie waren vertegenwoordigd. Het doel van dit evenement in Den Helder was om kinderen te interesseren voor techniek.

De Alkmaarse studenten lieten kinderen zelf met de robots aan de gang gaan. Ze gaven kort uitleg over het programmeren en daarna konden zij zelf hiermee verder. “Wat mooi was: In de middag was er één meisje compleet gefixeerd op het programmeren van een specifieke missie. Zij bleef proberen tot het haar lukte. Haar gezicht sprak boekdelen toen het lukte. Er was ook een jongetje met zijn vriendje druk bezig met het programmeren van de robot. Terwijl hij bezig was, zei ik tegen onze student Luuk: Nou je hebt alvast een nieuwe leerling voor onze opleiding Technische Informatica geworven , zie ik. Waarop het jongetje reageerde: Is daar een school voor dan? Daar wil ik wel graag heen. Een andere jongen fluisterde onze studenten toe: Dit was wel het leukste onderdeel van de dag”, vertelt Miriam Lof enthousiast.

In Noord-Holland worden meerdere PET’s gehouden. In Zaandam werd het in april georganiseerd en in juni is het in Purmerend. In het najaar zijn Alkmaar, IJmond en West-Friesland aan de beurt.

Finale 21 november, kick off 12 september
Ondertussen hebben zes scholen zich ingeschreven voor wedstrijd. En alle decanen vanuit de regio van basis- en voortgezet onderwijs zijn aangeschreven met de oproep om mee te doen. “Ik hoop komend jaar in Alkmaar 20 tot 22 scholen te kunnen verwelkomen tijdens de regiofinale op woensdag 21 november. De kick-off is op woensdag 12 september. Het thema is Into Orbit, waarmee deelnemers geïnspireerd worden vorm te geven aan 'een buitenaards avontuur in de ruimte'.

Lees meer over de vorige editie van FIRST® LEGO® League:
Alkmaarse studenten begeleiden jonge scholieren bij First Lego League

'Eerst aan de robot sleutelen, dan naar de Benelux en daarna Amerika!'

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.