Haarlem,
18
juli
2018
|
15:19
Europe/Amsterdam

Thomas Kampen wint prijs voor beste artikel 2017 in Voluntas

Thomas+Kampen+prijs+Voluntas

Voor Thomas Kampen, lector Stimulering Gezonde Samenleving, was vrijdag de 13e zeker geen ongeluksdag. Tijdens de internationale ISTR Conferentie in Amsterdam mocht hij de prijs in ontvangst nemen voor het beste artikel van 2017 in het tijdschrift Voluntas.

Kampen schreef het prijswinnende artikel samen met Jasmijn Slootjes van de Vrije Universiteit, Amsterdam. Jasmijn werkt tegenwoordig aan de University of California in Berkeley en kon daardoor niet bij de uitreiking zijn. Kampen: “Het traject van samen schrijven verliep heel soepel, dan weet je eigenlijk al dat het goed is. Maar eerst de nominatie en vandaag dan de prijs voor beste artikel? Nee, dat hadden we niet verwacht.” De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een publicatie die bijdraagt aan het maatschappelijk middenveld, de derde sector, non-profitorganisaties, filantropie, vrijwilligerswerk en aanverwante kwesties.

Is my volunteer job not real work?
Kampen en Slootjes onderzochten of en onder welke voorwaarden vrijwilligerswerk bijdraagt aan de integratie van vrouwelijke immigranten. “De verwachting was dat vrijwilligerswerk immigranten zou empoweren, integreren en klaarstomen voor een betaalde baan.” Interviews met 46 eerste- en tweede generatie migrantenvrouwen uit Turkije, Marokko en Suriname maakten duidelijk dat die doelstellingen slecht samengaan. Daar liggen volgens Kampen twee elkaar versterkende redenen aan ten grondslag. “Ten eerste herkennen werkgevers vrijwilligerswerk niet als echte werkervaring. Dus ondanks de tijd die immigranten erin steken en het zelfvertrouwen dat het hen oplevert, starten ze hun carrière op nul. Ten tweede, door een betaalde baan voor te spiegelen als ultieme vorm van integratie maakt beleid het migrantenvrouwen die ‘slechts’ vrijwilligerswerk doen moeilijk aan de hoge eisen te voldoen. Dat resulteert in machteloosheid en gaat juist weer ten koste van het zelfvertrouwen. Onze bevindingen tonen aan dat de beleidsdoelstellingen van vrijwilligerswerk, empowerment, employability en integratie verschillende voorwaarden vereisen, en het als zodanig streven naar alle drie tegelijk vaak resulteert in het bereiken van geen van de gestelde doelen.”

Ruim honderd artikelen
Voluntas is een wetenschappelijk tijdschrift waarin internationaal onderzoek op gebied van vrijwillige en non-profit organisaties wordt gepubliceerd. Het is het officiële tijdschrift van de International Society for Third-Sector Research (ISTR) en verschijnt zes keer per jaar. “Vooraf werd verteld dat ons artikel na meerdere leesrondes uit de ruim honderd in 2017 gepubliceerde artikelen is geselecteerd door een commissie van gerenommeerde onderzoekers. Dat maakt je extra trots en geeft het moment dat je de prijs in ontvangst mag nemen een gouden randje.”

Het complete artikel: ‘Is My Volunteer Job Not Real Work?’ The Experiences of Migrant Women with Finding Employment Through Volunteer Work is hier te lezen.

De Gezonde Samenleving

Met het winnen van de prijs voor beste artikel 2017 in Voluntas draagt Thomas Kampen bij aan De Gezonde Samenleving, een profilerend thema van Hogeschool Inholland. Dit is een samenleving waarin burgers, bij fysieke, psychische en sociale problemen, een zo gezond en sociaal mogelijk leven leiden en kunnen participeren. Een samenleving waarin mensen in hun sociale omgeving centraal staan. Waarin professionals mensen – preventief en bij problemen – activeren en ondersteunen bij het ontwikkelen van zelfmanagement en empowerment. Deze professionals werken interprofessioneel en maken gebruik van de laatste (technologische) innovaties.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.